2017-12-21

Månadens aktie: Let it snow!

Det är dags för årets sista Månadens aktie där min trettonåriga dotter Ebba väljer en aktie att investera sitt månadssparande i.

Temat för månaden är förhoppningsvis passande för årstiden, nämligen

Ebba Thelenius, någonstans i Jämtlandsfjällen

Kandidat #1 - SkiStarBolaget har närmast monopol på skidturism i Sverige och är även representerade i Norge och Österrike numera.  Får en "Lynch"-känsla att efterfrågan på vintersemester är fortsatt god och om inte konjunkturen viker helt så tror jag på goda år framåt för SkiStar.


Handlas till P/E 17 och en direktavkastning på 3,2 % vilket är en ganska rimlig värdering tycker jag. Långsiktiga trenden är ok men kortsiktigt vikande. Tror det kan bero på att aktien föll ur ett index nyligen.

Kandidat #2 - Sportamore


Skidkläder på nätet, kan det vara något? Sportamore är starka inom sport och fritid och tycks ha ett brett sortiment. Blir spännande att se hur årets julhandel kommer in resultatmässigt senare.


Rejäl uppvärdering för i år men ännu inte lönsamt än så länge vad jag förstår då P/E är negativt.

Kandidat #3 - Fenix OutdoorBolaget med fina varumärken som Fjällräven bland annat. En del påstår att det är ett "fint bolag" vilket kanske inte räcker som köpargument.


Bra trend och kommer det utbrott över 1000 tro? Fenix handlas till P/E 18 och en direktavkastning på 0,8 %. Låg skuldsättning vad jag kan förstå vilket får anses vara bra. Att fundera över är om "retail-frossan" kommer att drabba företaget då de har butiker i form av Naturkompaniet men en styrka i sammanhanget är väl de egna produkterna och starka varumärken som sagt.

Vad väljer Ebba?

Jag tar Fenix Outdoor. Den (aktien, pappas not.) ser ut att ha kommit tillbaka på ett bra sätt och Fjällräven är poppis på stan har jag sett. Brorsans ryggsäck är en Haglöfs (ägs tydligen av Asics men säljs via Naturkompaniet, pappas not.) och den är ju bra och snygg.

Hur har det gått?

Sen starten för drygt tre år sedan så har det gått så här:
Ebbas portfölj har utvecklats som index ungefär för i år men totalt sen start så är ledningen  fortfarande betryggande trots ett GAV på 340 i HM. Godkänd riskjusterad avkastning och fin CAGR tycker jag. I hennes portfölj är det inte fokus på utdelningar men ändå kul att se en utdelningstillväxt för i år.

Vad tror du om vinter- och friluftsbolag?

Bilder från respektive bolags hemsida, grafer från Avanza

Disclaimer
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

 1. Jag plockar nog in Skistar imorgon när lönen kommer :) Behöver mer utdelningar i september och äger egentligen inget inom branschen. Har läst och läst och kommit fram till att det här är ett bolag jag vill äga ruskigt länge. Jag ska inte säga att det är ett "fint" bolag, men I like it...I like it aloooot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar SkiStar med och den finns numera i mina utdelningsportföljer. Utdelningen från bolaget är i december men du kanske skrev fel? Vill ha en aktie för september så är Clas Ohlson mitt val.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Bra val! Men Haglöfs ägs av Asics, inte Fenix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, dålig research av mig och kanske lite vilseledande att ha varumärket på sajten?

   Hoppas det blir bra oavsett, tack för kommentar!

   Radera
 3. Dipp i NetEnt idag, just nu med en DA på nästan 4%. Med en eventuell höjning är det en utdelningsaktie med tillväxt. Hur ser du på Netent? Köpare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara ett bra bolag men gillar inte spelbranschen fullt ut och håller mig borta - kan inte springa på alla bollar :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Kul att även kunna få följa din dotters portföljs utveckling. Har också en dotter(bara två och ett halvt år) som jag spar åt och vi slår också index :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Blir fin ränta-på-ränta om det fortsätter med positiv utveckling :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Synd att PLOW kostar dubbelt så mycket som när jag fegade ur för några år sedan. Annars en given snö-aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade jag missat, kul med snöplogar! Ja P/E 27 känns inte som rea, kanske något man kan köpa om det blir en krasch?

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Hej Stefan!

  Började faktiskt själv med månadens aktie häromdagen, inspirerad av dig. Mina barn är 1.5 och snart 4 så det blir en pedagogisk utmaning att förklara mer och mer hur det fungerar, hehe. Första aktien blev varsin Disney, känns bra såhär vid jul. :)

  God jul!
  /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul och bra val!

   God Jul och tack för kommentar!

   Radera