2017-12-18

#uppesittarkväll december 2017

Årets sista #uppesittarkväll är redan ikväll av praktiska skäl sannolikt trots att det inte är löning imorgon för de allra flesta.

Oavsett så funderar jag över vad ska jag köpa denna månad för månadssparandet?

Om jag börjar med min belånade utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL så handlar det om att fylla på i något eller några av mina 50 globala utdelningscase.


Någon grön kula i utdelningsjulgranen kanske? SkiStar på direktavkastning 3,1 % och MQ på 6,7 % ser kanske trevliga ut? Även Pfizer på 3,65 % DA (höjning idag!) skulle kunna vara ett alternativ tänker jag.

Om vi kikar på min öronmärkta portfölj för bilsparande så ser sektorsfördelningen ut så här i dagsläget:

Att öka i sektorn Real Estate känns inte aktuellt i för nu och jag har faktiskt minskat under månaden då jag sålt av Tobin preferensaktie.

Inom sektorn Finance så sneglar jag denna månad på norska investmentbanken ABG som har en direktavkastning på 8,5 % samt relativt låg volatilitet på 12,7 % vilket är en trevlig egenskap i sammanhanget.

Ett annat bolag som jag har i mina andra utdelningsportföljer är kanadensiska energibolaget Enbridge Income Fund som direktavkastar 7,5 %. Bolaget guidar för fortsatta utdelningshöjningar de närmsta åren vilket borde ge stöd kursmässigt.

Vad köper du för årets sista månadssparande?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Håller med dig om MQ. En YOC på 6,7 procent är helt hysteriskt. Får kanske äta upp det efter rapporten igen och trenden lär vara densamma för MQ som H&M, Kapp Ahl. Men det går inte att komma ifrån att marknaden nu nästan har prisat in en halvering av VPA, så dåligt har det inte gått historiskt på mycket länge.

  Jag tror att MQ klarar att fortsätta dela ut 1,75 kronor per aktie, januariutdelningen redan garanterad, och även vid sänkning till 1 krona per aktie, över 40% ned, skulle det vara en försvarbar affär. Ökade idag trots stort innehav för börjar bli löjligt hur marknaden redan kalkylerat in vikande försäljning. Men som sagt, får kanske äta upp det imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir spännande med rapporten imorgon helt klart :-)

   Tack för kommentar och din input!

   Radera
 2. Instämmer med föregående talare. Har också ökat i mq ett par ggr i senaste nedgången. Spännande imorgon!

  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi åtminstone 3 som hoppas imorgon på rapporten :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Tack för tipset om Enbridge. De kan bli en trevlig kompis till Fortum i sektorn Energi. 7,5% är ju inte fel det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att det inte ligger en hund begraven, 7,5% DA + utsikter om höjningar känns nästan för bra för att vara sant.

   Tack för kommentar och lycka till med investeringarna!

   Radera
  2. Hittade som hastigast på dem, och deras värdeutveckling är ju allt annat än lysande. Har du haft mer koll på dem, och har info vad det är som har hänt, är det oljepriset månntro?

   Radera
  3. Det lär vara oljan samt att bolaget är relativt litet tror jag. Sannolikt kräver investerare en rejäl riskpremie jämfört med liknande bolag.

   Radera
 4. Mina investeringsregler tillåter mig inte att investera mera i vilket av mina innehav som helst. Denna månad tillåts jag bara investera i en handfull bolag, varav de flesta inte ligger på aptitliga nivåer. Lutar åt danska Tryg, kanske ABG Sundal Collier, Handelsbanken och ytterligare nåt innehav.

  SvaraRadera