2017-12-27

Retro-/introspective 2017

2017 går mot sitt slut och jag tänkte blicka tillbaka lite under det gångna karriärs- och bloggåret för min personliga del.

Året har varit mycket bra tycker jag men kanske inte riktigt lika omvälvande som föregående.

Jag försöker mig på konststycket att i olika sammanhang kombinera att jag är en privat aktiesparare såväl som pensionsspecialist vilket branschtidningen Finansliv tycks ha uppfattat korrekt.


Om vi fortsätter med mitt yrke så är jag betydligt mer varm i kläderna nu gällande konsumentvägledning i försäkrings- och pensionsfrågor. Jag sitter 2-3 förmiddagar i veckan och ger vägledning via telefon åt privata konsumenter i mer eller mindre komplicerade ärenden. Detta är utmanade på olika sätt och otroligt varierande och stimulerande och jag känner att man gör nytta för enskilda såväl som indirekt för olika grupper av konsumenter.

I februari var det dags för min poddebut i numera nedlagda #PrataPengar. Det var väldigt kul att få vara med i så fint sammanhang och du kanske kan ana när i tiden det var utifrån grafen nedan:

Kul att så många som 5 000 numera står ut med mina tweets om pensioner och aktier!

Vi (Konsumenternas Försäkringsbyrå) har under året levererat de avslutande etapperna av projektet JämförPris och nu kan konsumenter via vår Pensionsguide räkna på kostnader för alla typer av försäkringssparande.

Ett litet steg för mänskligheten men stort i min yrkesroll är att jag har blivit nominerad som årets pensionsspecialist tillsammans med 4 andra kandidater vilket känns hedrande.

I somras blev det en tur till Almedalen vilket var premiär för min del. Tycker att det var givande och ett bra sätt för mig att knyta kontakter inom branschen.

Tre stycken föreläsningar hann jag med under året, en om pension och två om utdelningsinvestering. Först var det comeback hos UA Södertälje med Utdelningsinvestering - Back In Black. Nyligen så var jag i hos Aktiespararna Västerås och föreläste på temat Global utdelningsportfölj. Föreläsningar är kul men tidskrävande då jag gör nytt material för varje tillfälle än så länge. Vi får se vad det blir 2018 kring detta.

Ett mindre/minimalt deltagande i ett par böcker blev det också under året då Miljonär innan 30 släppte sin bejublade bokdebut och Jan "Rika Tillsammans" Bolmesson släppte sin bok om barnsparande.

Bloggen har annars tuffat på med ca 50 000 - 60 000 sidvisningar per månad. Då jag inte har annonser så spelar antalet mindre roll men det är kul att se att intresse för det man skriver finns i någon mening. Antalet kommentarer har ökat vilket betyder mer för mig än sidvisningar och jag hoppas att trenden fortsätter 2018.

Vi får se vad (börs)året 2018 har ett erbjuda. I dagsläget har jag inga andra planer för mitt långsiktig aktiesparande än att fortsatta vara fullt investerad i aktiemarknaden.

Pensionåret 2018 ser att blir spännande då PM om flytt m.m. kan bli verklighet.

Bloggåret 2018 tror jag blir likt 2017 för min del gällande inläggsfrekvens och så som det känns nu, dvs ungefär 2 st i veckan.

God fortsättning på dig och ett Gott Nytt År!

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Fortsätt skriva och investera. Det som är kul med din blogg är att vi delar flera lite "udda" innehav som t.ex. PSEC. Skönt att ha en följeslagare på den arma vandringen... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fortsätter så länge det är kul och givande, hoppas på många år till.

   Tack för kommentar o lycka till med PSEC!

   Radera
 2. Grattis till ett bra år på alla sätt! Tror att både konsumenter och bloggläsare är högst nöjda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och grattis själv för ditt grymma år på samma tema :-)

   Radera