2017-12-01

Månadsrapport november 2017

Näst sista månaden för 2017 har passerats och det börjar dra ihop sig mot årsskiftet. Totalt sett så har månadens utveckling varit sidledes men då alla portföljer ligger på plus för året finns det hopp om ett positivt årsresultat i alla fall.

Nästa års skattesats för Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring är fastställd och det blir 0,447 % om man ska vara exakt. Fortsatt relativt låg skatt trots höjningen men blir det ett surt börsår så lär några extra straffpunkter kännas hårt ändå.

Jag förvaltar 5 portföljer i min globala multistrategi och dessa har presterat följande resultat till och med sista november i år:

Min "framtidsportfölj" noterade ännu en ATH-notering under månaden. De sista dagarna har den dock backat en del då portföljen är ganska tekniktung. Fortsatt god marginal mot jämförelsefonden SPP Aktiefond Global även fortsättningsvis åtminstone.

Jag har varit ovanligt aktiv i denna portfölj under månaden och sålt av allt i HM, Nike, Starbucks, SAS Pref samt Berkshire (sorry Warren). Nya innehav är istället Alibaba, Zooplus och Mekonomen. Den sistnämnda är en spekulation om uppköp inom ett halvår och ska nog inte ses som något långsiktigt. 

Jag kommer att återkomma med ett dedikerat inlägg om denna portfölj inom kort.

Min belånade utdelningsportfölj har tappat lite i värdeutveckling under månaden och även en del mot världsindex som synes.

Jag har ökat i KappAhl och Main under månaden samt plockat in en liten skvätt SkiStar.Min "extrema" utdelningsportfölj har gått ungefär som föregående portfölj under månaden.

Månadens utdelningar har återinvesterats i Resurs, SkiStar, China Mobile och Eolus Vind.Mitt bilsparande har det fortsatt lite tufft.

Under månaden har jag fyllt på lite i Ocean Yield , Zeta Display Pref samt Marine Harvest.Min småbolagsportfölj står och stampar men behåller ledningen mot sin jämförelsefond Carnegie småbolagsfond.

Portföljen är fullt investerad och inga transaktioner har skett under månaden.

Månadens förlorare


Förra månadens vinnare KappAhl återfinns som förlorare denna gång, det går fort i Hockey!

Månadens vinnareKinesiska NetEase i topp och kul att se att "liket" Prospect vaknat till liv.

Framåt?

Blir spännande att se vad man kommer att landa på när det är dags att summera 2017.

Jag gissar på en hyfsad avslutning men som vanligt så kan det gå hur som helst i det korta perspektivet.

Vad tror du om 2017 och hur har det gått för dig?

Bildkällor: Shareville, Avanza, Z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Trevliga grafer! Har en hel del av dina bolag i mina portföljer. Eftersom jag varit inspirerad av dig och ditt skrivande ett par år. November snart klar för min del, väntar in resultat av ett par hedgefonder bara. Estimat är i stort sett oförändrat under månaden. Ca 0,5% på plussidan förmodar jag. Har en förvaltande defensiv strategi totalt sett och är ca 7% upp i år, vilket också är = målavkastning på helår. Volatiliteten är låg, ca 4% på 12 månader. Gläds också åt "liket" Prospects plötsliga tillfrisknande, liksom AT&T. Vågar man hoppas på att segisen HCP också vaknar? I övrigt har Neste och Matas haft en hygglig månad. Utdelningar ca 21000 under månaden.
  I december skall en ny fond testas, Robur Microcap. Dyr men lite spännande. Hoppas mycket på den.
  Trevlig helg, och ha det gött!
  Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. 7% på så låg volatilitet låter mycket bra.

   Tack för kommentar och att du delar med dig!

   Radera
 2. Haha ja det har hänt en del i PSEC, men ligger fortfarande rejält back. Man får trösta sig med utdelningarna under tiden.

  Har också sneglat på Alibaba men känns väldigt motigt att köpa på den toppen. Varför köpte man inte för något år sen? Tssss ... :)

  Varför Kappahl? Är de på något sätt bättre än HM? Tänker du kort- medel eller långsiktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. PSEC kan man nog inte kategorisera under "fina bolag" men rabatt mot NAV och fina utdelningar gör att det är svårt att kasta ut den

   Alibaba - buy the dip :-)

   KappAhl var fram till vinstvarningen klockrena med måttligt P/E-tal, skuldfritt och fin utdelning. Dessa egenskaper kvarstår men förtroendet för ledningen är naggat i kanten. Jag väljer KappAhl för HM i en utdelningsportfölj men det är möjligt att HM är ett bättre turnaround-case?

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. November var en relativt bra månad, jag tog in en del på mitt jämförelseindex. Jag hoppas jag kan fortsätta att knapra in under december månad också.

  SvaraRadera