2018-01-01

Global Dividend Xtreme årsrapport 2017

Då är det dags för en årsrapport för min extrema utdelningsportfölj, nämligen Global Dividend Xtreme. Likt portföljen Global Future så är det en pensionsförsäkring och därmed sannolikt den mest förmånliga sparformen för just utdelningsinvestering då utdelningarna är skattefria och schablonskatten låg.

Om 2016 var utdelningsinvesteringens år så kan jag nog inte säga detsamma om 2017.


Portföljen landade på beskedliga +7,25  % vilket är klart sämre än den breda globalfonden SPP Aktiefond Global.


Relativt låga kostnader men som borde bli än lägre 2018 tror jag givet låg omsättning bland portföljens 83 (!) innehav.

Då portföljen är stor i absoluta tal och öronmärkt till pensionen så har jag önskat att ha en relativt låg risk totalt sett även om aktieandelen är 100 %.

Portföljens Sharpekvot är godkänd tycker jag och jag gillar den låga volatiliteten som nästan är på obligationsnivå. Blir spännande att se vad det kan bli framåt och speciellt om det skulle bli en sättning på marknaden. Jag tror denna portfölj borde klara sig relativt bättre vid nedgång men det återstår att se.


Enligt min enkla modell så borde årsavkastningen ligga runt 9,5 %, så 2017 års avkastning är kanske inte så förvånande ändå.


Att ha så många som 83 innehav kanske är väl överdrivet så jag får se om jag kommer att minska något framöver.

Tror du att portföljen kommer klara en bred nedgång bättre än en global indexfond?

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker snarare att man bör se upp ordentligt med just utdelningsaktier.Dels finns det en övertro på utdelningens förtjänster, och dels har många av dessa aktier handlats upp till forna tillväxtaktiers nivåer. Allt baserat på nollräntevärlden som reglerats fram. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör nog se upp med värderingen oavsett och Coca Cola på P/E 30 kanske inte är ett klockrent utdelningcase utifrån förväntad totalavkastning?

   Jag har nog några i portföljen ovan som har något hög värdering men då jag är dålig på tajming så lutar det nog åt behåll för flertalet f n.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Det var rejält många bolag att hålla reda på. Ser ett och annat högriskprojekt i din bild, t.ex. UNIT.

  Har du en lista eller google doc för alla dessa bolag?

  Got Nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo en del case kanske inte osar "kvalitet" och jag ska fundera på om jag ska ha denna typ av bolag framåt. Du ser innehaven på Shareville eller här.

   Tack för kommentar!

   Radera