2018-01-29

SAS Pref - ett kassaalternativ?

Så har äntligen (!?) dagen kommit då SAS påkallat inlösen av preferensaktier. Som jag misstänkte så har de inte råd att lösa in alla på en gång utan 7 stycken per 10-tal du äger (avrundat nedåt) är föremål för obligatorisk inlösen. Du hittar bolagets pressmeddelande här.

En liten skvätt preffar blir alltså kvar om du inte säljer alla dina över börsen senast den 7:e februari. Inlösenkursen är fastställd till 526,53 SEK. Om vi tänker oss att preffen kommer att handlas runt nivån för inlösenkursen så kommer kvarvarande preffar att ha en direktavkastning på ca 9,5 %.

Givet att bolaget inte hamnar i finansiellt blåsväder i närtid så lär de återstående preffarna lösas in så fort som möjligt men sannolikt senast om ett år då utdelningen annars höjs automatiskt.

Då bolaget till skillnad från en del andra preffar, tycks betala upplupen utdelning så torde den effektiva årsräntan bli runt 9,5 % oavsett när nästa inlösen påkallas (se detta pressmeddelande).

Detta ger att preffen skulle kunna ses som ett mindre kasst "kassaalternativ" kan jag tycka.Kan du tänka dig att parkera eventuell kassa i SAS preferensaktie?

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

33 kommentarer:

 1. Låter väldigt intressant, avkastningen känns ju mer eller mindre "garanterad" med det upplägget. Kanske man skulle sälja av några surdegar och peta in i SAS Pref istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt kan hända men om mina antaganden stämmer så känns risk/reward hygglig i det korta perspektivet och rimligen borde bolagets kassaflöde bli bättre när de slipper betala knappt 70 % av nuvarande utdelningar.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Löser de in 70% av alla ens aktier trots att man gar under 10 st. i antal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga!

   Så här skriver bolaget:
   The distribution of preference shares that are to be redeemed shall be made pro rata in relation to the number of preference shares that each preference shareholder holds on the record date. Since only whole shares can be redeemed, the number of shares to be redeemed will be rounded down for shareholders whose shareholdings are not evenly divisible by 10.

   Jag är osäker hur det ska tolkas för den skvätten som inte är delbar med 10. Antingen så behåller man alla aktier som blir över efter man dividerat med 10 eller så blir det x * (7/10) avrundat nedåt. I det sista fallet så skulle 15 aktier ge 7 i inlösen för de första 10 och 5 * (7/10) = 3,5 avrundat nedåt till 3, dvs 10 aktier av 15 inlösta totalt.

   Ska se om jag kan gräva mer i detta!

   Radera
  2. Nästa stycke kanske ger svaret:
   Surplus preference shares due to such rounding will not be redeemed and hence, the final number of preference shares redeemed will be less than 4,900,000.

   Stycket kanske ger stöd åt första alternativet att överskottsaktier efter det att man dividerat med 10 inte blir föremål för inlösen. I så fall ger exemplet med 15 att man får behålla 3+5, dvs 8 aktier och 7 blir inlösta.

   Radera
 3. Jag förstår inte kalkylen, hur kan det gå ihop? Den säljs ju för 12 kr ovanför inlösen kursen nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utdelning på 12.50 kommer att avskiljas innan inlösen.

   Radera
  2. Du kan beräkna "årsränta" utifrån inlösenkurs - (aktuell kurs - inlösenkurs - upplupen utdelning). I skrivande stund 525 - (538 - 526,53 - 12,51 = 523,96. Årsutdelning på 50 ger 50/523,96 = 9,54 % i "årsränta" exkl. courtage

   Radera
  3. Denna uträkning stämmer ju inte, 505-(538-526,53-12,51)= 526,04 kr ?

   Radera
  4. Menade förstås 525 i första talet i uträkningen ovan.

   Radera
  5. Du har rätt, måste ha blivit en typo eller nåt, tack för påpekande!

   Om du köper på 539 i skrivande stund:

   539 - 12,5 (rätt till utdelning) - 526,53 (inlösenkurs) = ca 0 men courtage tillkommer

   Köper du 10 enligt ovan så får du behålla 3. De 7 som löses in blir det 0-resultat på exkl. courtage

   "Årsräntan" på de du får behålla blir då 50 / 525 = ca 9,5 % (ej hänsyn tagen till courtage för anskaffning)

   Blev det rätt?

   Radera
 4. Köpte på mig lite idag för 537-538, siktar på att få så liten minskning av innehavet som möjligt. Blir spännande att se vad jämviktspriset blir sen efter inlösen är klar.

  SvaraRadera
 5. Köpte en omgång till på 538-539 så att jag har kvar en relevant post efter inlösen.

  SvaraRadera
 6. Hur långt tidsperspektiv har du på din investering i SAS pref? När tror man att de kan tänkas att lösa in resterande preffar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar på ett år så det får anses som en kortfristig placering.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Du verkar inte tro att det kursmässigt kommer bli aktuellt att köpa ytterligare preffar efter första inlösen antar jag efter som du tankar på rejält redan nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågar inte chansa :-)

   Jag tänker så att när 70 % av floaten är borta efter inlösen så kan omsättningen bli sämre och rimligen tycker jag att efterfrågan borde överstiga tillgången då det i min värld är svårt att hitta bättre risk/reward på 1-2 års sikt. Vi får se hur det blir...

   Tack för kommentar!

   Radera
 8. Hej Du har verkligen en fin sida här
  Novis som jag är, undrar jag, om jag köper 200 preffar på Måndag för ca 527 kr så får jag behålla ca 60st, stämmer det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så borde det bli, alternativ om du köper 199 st att du får behålla 66 pga avrundningsregler men där är jag inte helt säker hur villkoren tolkas.

   En annan variant är att du köper efter inlösen men det är svårt att säga vad jämviktspriset blir då.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 9. Tackar, som pensionär, nästan 70, letar jag ju hela tiden efter bra avkastning, helst kvartalsvis, fint med lite resepengar då och då

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att risk/reward ser väldigt bra ut men allt kan hända. Ett askmoln och lite skandaler kan slå hårt mot SAS men på ett års sikt så borde väl kassan räcka tycker jag.

   Radera
 10. Nere i 526 idag, eller är det försent att köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill köpa innan inlösen så tror jag sista dag är imorgon, dubbelkolla via länken till pressmeddelandet ovan i början av inlägget.

   Lycka till med investeringarna!

   Radera
 11. Hur skall man tolka att kursen gick från 528 kr till 540 kr idag. Borde den inte legat kvar runt 526-527 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag var första dagen utan inlösen så det man köper får man behålla. Så jag är inte förvånad att kursen steg men så högt som 538 hade jag inte trott. Årsräntan på kurs 538 blir 6,9 %.

   Tack för kommentar!

   Radera
 12. Preffen har utvecklats starkt, några tankar på att sälja och ta hem vinst redan nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behåller de jag har kvar, blir fin avkastning oavsett när de blir inlösta.

   Radera
  2. Om jag förutsätter att man löser in resterande preffar i början av nästa år blir då följande uträkning av avkastningen rätt?

   12,5 kr * 3 = 37,5 kr (utdelningar fram till inlösen)
   547 kr (nuvarande kurs)- 525 (inlösen kurs)= 22 kr
   37,5 kr - 22 kr = 15,5 kr (vinst i kr)
   15,5 / 547 (nuvarande kurs) = 2,8% (avkastning)

   Radera
  3. Ser korrekt ut vid en snabbkik, möjligen så kan man lägga till upplupen utdelning om inlösen sker senare efter utdelning i november som du räknat med.

   Radera
 13. SAS säger att de ska lösa in restrerande preffar med "egengeneredade vinstmedel". Kan inte du gör ett inlägg om hurvida de kommer att klara av det inom en snar framtid (tills utdelningen ökar efter feb 2019)?

  Källa: https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/SAS-genomfoer-inloesen-av-preferensaktier-foer-2-58-miljarder-kronor-1014450488

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte räknat i detalj men tror att de sannolikt löser in i feb 2019 och inte innan. Då jag är ”in the money” på mitt GAV så spelar det ingen roll när det blir inlösen så tror inte jag mäktar med ett inlägg kring detta.

   Frågan är fri förstås och tack för kommentar!

   Radera
 14. Gammalt inlägg jag vet, men hur resonerar ni som ligger kvar? Med pris på 540kr och endast en "garanterad" utdelning på 12,5kr kvar är det väl bättre att sälja i dagsläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer nog syna inlösen då utdelningen höjs om de inte löser in.

   Radera