2018-01-10

Minskar USA, ökar Norden

Vilken start på börsåret! Är det sista euforifasen vi ser nu eller hur många våningar till ska vi fortsätta uppåt?

Jag tycker att det är svårt att tajma marknaden och gillar att ha full exponering mot aktier i mina portföljer över tiden. Däremot känns vissa omallokeringar av aktier meningsfullt att prova ibland om man tycker sig se lite obalans i värderingarna. Så igår gjorde jag en liten sådan omallokering i min portfölj Global Dividend 1.2xL med betoning på liten.Två av portföljens bästa innehav har fått värderingar som är väldigt höga i ett historiskt perspektiv nämligen Microsoft och 3M. Två väldigt fina bolag som gör många rätt på alla sätt så då kan man fråga sig om det är vettigt att minska i dessa?

Då portföljen har en uttalad utdelningsstrategi och bolagens direktavkastning letat sig under 2 % så tycker jag det kan vara läge att minska något då även övriga värderingsparametrar är historisk höga.


Kvar blir det ändå relevanta andelar för respektive bolag som synes.

Passade även på att minska lite i norska Atea då jag vill att Microsoft ska vara största innehav i portföljen fortfarande.

Vad har jag då köpt istället?

Pandora
Danska smyckesjätten som jag gjorde en "lynchning" på i somras.
Med ett P/E på knappt 13, guidad tillväxt och sannolikt fina utdelningar så kanske risk/reward inte är så tokig? Kanske en mindre viktig datapunkt men kul att det tycks ha sålts bra inför det kungliga bröllopet i Storbritannien.

Europris
Norges svar på Jula/Ö&B handlas till 6 % direktavkastning och med ett P/E på knappt 14.


Retail kanske ska ha en lägre värdering för närvarande men just kategorin lågpris och otympliga varor kanske kan klara sig väl mot näthandeln? Kommer vi att köpa Lambi eller WC-anka från AliExpress eller Amazon med?

Tror du att det var en vettig omallokering totalt sett?

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

 1. helt rätt. Minst förtjust i Pandora men bra omallokering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det blir bra :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. behåller likvärdigt i USA och Sverige, sista tiden har det blivit lite kinesiskt(Alibaba), ingen högutdelare direkt men ar många ben jag bygger min portfölj, Alibaba är för att jag tror på en rejäl värdeökning lågsiktigt
  /sportcarl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alibaba har jag i framtidsportföljen, bra val tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Pandora är nog ett bra köp till dagens värdering. Mycket elände inprisat, samtidigt som bolagets faktiska utveckling imponerar en hel del. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett till nyckeltal klockrent köp tycker jag. Mer osäker kring produkterna men de verkar funka i olika sammanhang.

   Tack för kommentar och input!

   Radera
 4. Vad trevligt.

  Det kom förövrigt ett lite lustigt pressmeddelande idag om att konkurrenten Signet Jewelers går fortsatt dåligt.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/01/10/pandora-aterforsaljaren-signets-fsg-53-julhandeln-ny.html

  Vissa av Signets butsikedjor säljer Pandorasmycken men grundbulten i deras försäljning är fortfarande vigselringar och liknande. Vilket även är det segment som går riktigt dåligt just samtidigt som Pandora allt mer blir en konkurrent med egna butiker. Att hålla koll på utvecklingen inom "fashion retail" som Pandora fokuserar på och de lite dyrare högtidssmycken som är grunden för juvelerarbranschen tror jag är väldigt viktigt just nu om man ska vara bekväm med sitt innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska erkänna att branschen inte är min hemmaplan men tycker nog att Pandoras produkter ser trevliga ut.

   Tack för kommentar, input och initial inspiration!

   Radera
 5. Vet inte... jag är inte så förtjust i att ta hem vinsten i bolag som går bra. Men de bolag som du valt ut som ersättare låter som intressanta val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en försiktig vinsthemtagning då jag behåller det mesta av bolagen. Jag får se sedan om detta var lyckat.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Tack för tipset om Europris. Aktiens utveckling har ju varit allt annat än lysande om man jämför med Oslo-index. Är det en fallande kniv månntro? Har stött på alldeles för många sådana senaste halvåret, SABRA, OHI, CBL, PSEC...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återstår att se men tycker att på dessa nivåer så borde risk/reward vara hygglig.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Jag tycker helt klart att det känns vettigt. Däremot behåller jag nog min exponering nu mot USA och mina bolag jag har där. På något vis har jag insett att jag nog gör bäst i att försöka hitta fina utdelningsbolag som kan växa över tid och inte oroa mig så mycket kring makrofaktorer. Men ja, tror helt klart på vad du säger här.

  Detta dyker in i min veckorapport :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man inte ska peta i portföljen i onödan då tajming är svårt och det kostar courtage. Återstor att se om just detta blir lyckat, det har startat sådär.

   Tack för kommentar och veckorapport!

   Radera