2018-01-04

Global Dividend 1.2xL årsrapport 2017

Då var det dags årsrapport för bloggens kanske mest kända portfölj, Global Dividend 1.2xL.

Som namnet antyder så innehåller portföljen en belånad hävstång på 1,2 gånger eget kapital. Belåningen gör det lite mer komplicerat att räkna ut detaljer. Enligt uppgift från min nätmäklare så beräknas värdeutveckling utifrån eget kapital så jag får väl lita på det även om jag tycker det blir lite i underkant jämfört med mina egna överslagsberäkningar.


Enligt grafen så hamnar 2017 års värdeutveckling på beskedliga +7,23 % jämfört med SPP Aktiefond Globals dryga + 11 %. Detta är under mitt mål på 8 procentenheter över riskfri ränta så på så sätt är det ett icke godkänt resultat.


Zoomar vi ut lite så är CAGR fortfarande goda +13,62 % så totalt så är det klart godkänt så här långt. Relativt låga avgifter (allt är beräknat utifrån eget kapital) gillar jag skarpt och det ska bli nice att få en första återbetalning av källskatt i år.

Risknivån är godkänd tycker jag och ett mål är att ha lägre volatilitet än börsen i allmänhet så det känns bra.


Intressant är att HM numera är minsta innehav utan att jag sålt något, dags att släppa taget? I övrigt tror jag på fortsatta utdelningshöjningar under 2018 som synes nedan:


Med en direktavkastning på över 5 % och förväntad tillväxt så har jag gott hopp om ett positivt 2018 för portföljen, eller vad tror du?

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

  1. Måånga portföljer är det... :-)

    Bjuder du på något värdeutvecklingssnitt för samtliga portföljer sen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flest portföljer/innehav vinner? :-)

      Det blir nog en sammanfattning av min multi-strategi senare.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Imorgon blir det en årsrapport för min sista portfölj och kanske sedan en sammanfattning på söndag sen.

      Radera
  2. Intressant! Använder själv belåning ibland men har det mest som krut och inte vara lika låst av vanligt sparande. Dock tråkigt när allt är så dyrt :(

    Jag tyckte också Nordnets uträkning var något i underkant även om min egna kanske är lite snäll; (värdet vid årsslut - insättningar)/ (värdet vid årets början). LL såg jag räknade typ (värdet vid årsslut)/ (värdet vid årets början + insättningar). Hur gör du? Vad tror du är mest rättvist?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nätmäklarnas sätt att räkna är det mest korrekta, dvs dagligt NAV och enligt uppgift ska de räkna utifrån eget kapital. Räknar jag enligt LL ovan så hamnar jag på +7,65 %.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Låter rimligt, synd att det är svårt att räkna ut själv bara :)

      Radera
    3. Jo, det är lite stökigt att göra manuellt :-)

      Radera
  3. Hej Stefan - vad bra att du skriver lite om en belånad portfölj. De flesta bloggare avråder ju annars från att använda lån för att finansiera investeringar i aktier (och jag kan förstå att man som bloggare inte vill råda läsare att ta hög risk). Trots det tror jag att många med mig har sina portföljer belånade (just nu har man så mycket att tjäna på det att det är svårt att låta bli). Vore intressant om du kan utveckla lite hur du ser på belåning och hur du faktiskt har finansierat din belåning.

    Med vänlig hälsning, Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Belåning har sina risker och det är inte att rekommendera för normala sparare. Jag har skrivit en hel del inlägg om min syn på det hela och du hittar inläggen under etikett Belåning.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. När floden drar sig tillbaks avslöjas vilka som badat nakna. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    3. Så är det, jag föredrar Covered Call före Naked :-)

      Radera
  4. Ser ut som en väl diversifierad portfölj. Jag har själv ca 10% av portföljen belånad för att ge lite extra krydda till utdelningarna, men sitter samtidigt på en ganska stor kassa (ca 170000) om det skulle knipa rejält av någon anledning.

    Det viktigaste med att belåna portföljen är väl att veta vad man ger sig in på, hur t.ex. Avanza beräknar räntan och på vilka aktier. Det är ju en fördel att köpa på sig aktier som är med i superlånet, då de ofta har lite mindre volalitet och sällan är några chansaktier, de är ju trots allt Avanzas säkerhet för den låga räntan.

    https://snalgrisen.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte så bra koll på Avanzas upplägg men en fördel med Nordnets är att hela portföljen räknas så även om ett innehav kollapsar så händer inget så länge totala belåningen faller inom reglerna.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Hej! Bilden över portföljen är inte helt enkel att följa. Hade varit incessant att istället få se en tabell, med viktningen i procent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns numera i högermenyn för respektive portfölj, här är direktlänk för just denna portfölj.

      Radera