Sidor

Sidor

2021-02-14

"Exit light" Enter ? - bloggpaus

Veckan har varit händelserik på börsen men framför allt på det privata planet.

Sen sonen flyttade hemifrån i slutet av förra året så har vår lägenhet blivit än mer rymlig än vanligt och i någon mening "onödigt" stor för resterande tre i familjen. Förvisso ett lyxproblem men vi har en dröm om att någon gång skaffa oss ett andra boende/fritidshus i lantlig miljö men på rimligt avstånd från Stockholm.

Så tanken om att sälja vår lägenhet och köpa en mindre plus ett fritidsboende har funnits där sen några år tillbaka och i och med sonens flytt som blev det ett steg närmare detta.

Vi har kunnat konstatera att bostadspriserna i vårat område är på toppnivåer vilket innebär sannolikt bra betalt vid försäljning men att köpa mindre kostar än mer sett till pris/kvm och mellanskillnaden blir mindre än man kan tro. Vidare har vi vissa krav på planlösning och läge vilket försvårar det hela förstås om man vill hitta ett objekt och till rimligt pris.

Men så såg vi en annons förra veckan om en lägenhet i en äldre fastighet någon kilometer från vårat område men som föreföll vara en bra skick. För att känna efter hur det skulle kännas att bo i en äldre lägenhet (våran nuvarande är nyproduktion) så beslöt vi att gå på visningen.

Vilken lägenhet! I äldre stil men nyligen renoverad på smakfullt sätt och med en mycket bra planlösning. Läget är lugnt och nära grönområden vilket vår pudel Freya sannolikt skulle uppskatta då hon älskar att springa och jaga boll. Alla i familjen gillade lägenheten och kunde tänka sig att flytta dit.

Med stöd av digital- samt två olika mäklares värdering så tyckte jag att det fanns en "margin of safety" att vara med i en budgivning upp till en viss nivå. Så vi gav oss in i slutet av budgivningen och lyckades vinna den med ett bud som var under vår övre gräns samt lägre än vad motsvarande objekts slutpriser har varit nyligen i närområdet!

Så nu är kontraktet påskrivet och processen att sälja vår lägenhet är påbörjad. Att köpa först och sälja sen är alltid vanskligt men jag (och mäklarna) tycker att vår nuvarande lägenhet sticker ut med sin yta, planlösning och sjöutsikt så oddsen borde vara hyfsade för att det ska gå vägen i slutändan.

Då det blir mycket jobb med att ro detta iland så tar jag en paus i bloggandet för att fokusera på försäljning, utrensning av prylar och flytt.


För att få ytterligare säkerhetsmarginal och förbereda husletandet längre fram så har jag sålt av en stor del av mitt fria aktiesparande Global Liberty. Detta innebär att kassan kommer att vara välfylld, i synnerhet efter försäljning med stor sannolikhet och det fria aktiesparandet får utgöra en mindre del under en period. Börsen är nyckfull på kort sikt så det är inte värt att ligga all-in i händelse av att man vill agera snabbt om vi skulle hitta ett lämpligt objekt sen.

Jag kommer att sakna båträknandet...

Det är med blandade känslor som vi "byter" vår stora fina lägenhet mot en fin men mindre och förhoppningsvis sen ett mysigt fritidsboende men jag tror tidpunkten är ganska vettig då barnen påbörjat utflygning och i någon mening är det inte rationellt att bo "för stort".

Jag hoppas att allt landar enligt plan, jag har dåliga erfarenheter sen tidigare då vi sålde vår förra bostad mitt under finanskrisen hösten 2008 vilket var stressigt. Även då hade vi goda säkerhetsmarginaler så det löste sig relativt väl så jag hoppas att våra nuvarande marginaler tål eventuell motvind som skulle kunna uppstå med kort varsel.

På återbloggande!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-02-07

Tio tankar om aktieinvesteringar

Jag har provat olika aktiestrategier genom åren och även om jag sannolikt har väldigt mycket kvar att lära mig så börjar jag ändå samla på mig lite insikter/åsikter om aktieinvesteringar som jag tänkte dela med mig av i form av detta inlägg.

Tio tankar om aktieinvesteringar


Sannolikt så passar inte alla tankar alla typer av investerare men förhoppningsvis finns det något vettigt att ta till sig av. On y va! 

1. Titta på utsikter framåt

När du utvärderar ett bolag (case) för eventuell investering, titta främst på utsikter framåt och "lagom" mycket på historik.

Jag hittar mina case på många olika sättJag gillar att titta på casets tillväxtutsikter kommande år. Har bolaget god historik av tillväxt de senaste åren är det meriterande men inte avgörande.

2. Servettkalkyl

Har du hittat ett intressant case, försök göra en enklare servettkalkyl innan vidare analys/investering. Om caset kan uppfylla dina avkastningskrav med någorlunda rimliga antaganden så kan du sedan analysera vidare på djupet.

Om ett case är högt värderat och tillväxtutsikterna måttliga vilken avkastning kan du förvänta dig då?

3. Investera smått i början

Du tycker att ett case är intressant men känner dig kanske osäker på värdering, risker eller något annat. Starta då med en mindre post och bygg på kunskap och conviction eftersom.

När jag hittar intressanta case som jag vill lära känna mer och men där jag vill vara lite försiktig av olika skäl köper jag ofta ändå en mindre post till att börja med. Typfall är inom biotech och/eller bolagets vinster ligger framåt i tiden.

4. Ignorera GAV

Ignorera ditt GAV i ett case om möjligt och fatta inget beslut om transaktioner enbart utifrån det.

Ska jag sälja om aktien ökar eller minskar en viss procent? Jag gillar att fokusera på bolagets utsikter och potential framåt oavsett inköpspriset. 

5. Fokusera på bolagets prestation

Fokusera på bolagets prestation före kursutvecklingen.

Jag beräknar bolagets Business Ztrength vid varje rapporttillfälle och baserar köp- och säljbeslut från det i huvudsak. Marknaden har sin åsikt och har inte sällan fel på kort sikt. På längre sikt är det sannolikt att bolag som går bra kommer att handlas till allt högre kurser.

6. Gör exit vid skälig misstanke om bokföringsfiffel 

Vid misstänka oegentligheter kring bokföring eller motsvarande, så sälj direkt eller minska tills röken skingras.

Jag lyckades sälja Wirecard i tid som tur var. When in doubt, stay out!

7. Utvärdera risker löpande

Läs kritiska granskningar av ditt case och utvärdera risken löpande.

Jag läser gärna negativa analyser om mina case på Seeking Alpha och andra ställen. Vidare tycker jag blankarfirmors analyser innehåller intressant information. Ställ dig frågan: luktar det Wirecard här?

8. Prioritera god nattsömn

Ha så många case i portföljen så att du uppnår en god nattsömn och tycker att det är kul.

Jag sover gott inför rapporter då jag har ca 5-6 % som mest i ett case totalt sett.  Det är möjligt att en fokuserad portfölj ger större uppsida men har du nerver för det?

9. Var fullinvesterad

Om det är ett allmänt positivt marknadssentiment så sträva efter att vara fullinvesterad givet att du tycker att det finns köpvärda case. Dyker ett fyndtillfälle/nytt case upp så skala av från andra case eller byt ut det case du tror minst på för stunden.

Fördelen med att vara fullinvesterad är du slipper tänka på tajming och känner ingen fomo. Jag har inget problem att hitta köpvärda case men det kan bero på att jag i grunden är framtidsoptimist :-) 

10. Fokusera på totalavkastning

Fokusera på totalavkastning så länge du nettosparar, utdelningar har inget egenvärde i sig under sparandefasen.

Det har visat sig att utdelande bolag inte är garanti för begränsad nedsida så fokusera på bolaget och möjlig totalavkastning i första hand.

Vad tycker du om dessa tio tankar? Vad skulle du ändra/lägga till?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.