Börsåret som gått har varit en fantastisk resa för de flesta av oss som haft stor andel aktieexponering i sitt långsiktiga sparande. Då 2018 avslutades i moll så tror jag många blev förvånade hur starkt 2019 skulle komma att bli.
Oavsett marknadens/index utveckling så har jag numera mål om absolut avkastning men vill ändå förstås slå min jämförelseportfölj som består av ett gäng globalfonder jag tävlar mot.
Så hur det då gått 2019?
Jag är mycket nöjd över 2019 års värdeutveckling och totalt sett har mina tre portföljer som ingår i min multi-strategi presterat +36,5 % netto efter skatt och avgifter!
En så pass hög årsavkastning hör inte vanligheterna för min del men är förstås mycket välkommet :-)
Jämfört mot "index"?
Har jag då slagit "index"? Min fondportfölj landade på knappt + 31 % vilket förstås är en finfin utveckling det med. Detta innebär att jag fått "alfa" på 5,5 %-enheter vilket förstås är trevligt. Jag tycker det är mest relevant att jämföra mot fonder och då inom en kapitalförsäkring så att skatten inkluderas i resultatet.
Går jag ner på respektive fond så ser det ut så här:
2019 års "bästa" globalfond blev den aktivt förvaltade Coeli Global Select som presterade +35 % i årlig avkastning vilket är knappt över globalt index. Den populära Avanza Global slutade året på runt +34 % så man kan förstås även vara väldigt nöjd om man istället legat i globala indexfonder under 2019.
Oavsett vilken utav fonderna man mäter emot så är jag nöjd över att mina strategier levererat ett litet mervärde oavsett om det beror på tur eller annat :-)
Vilken strategi har presterat bäst 2019?
Min globala multi-strategi består numera av tre portföljer:
Global DEBE 1.2xL är mitt fria sparande och resterande är pensionsportföljer med en något längre sparhorisont.
Strategierna har det globala perspektivet som gemensam nämnare men i övrigt så skiljer de sig åt till vissa delar och oavsett så presterar de olika bra enskilda år verkar det som. Min tanke med olika strategier är att få relativt bra riskjusterad avkastning i olika typer av börsklimat.
2019 har varit året då jag har varit mer aktiv i min förvaltning än någonsin, så transaktionskostnaderna har blivit relativt höga. Glädjande nog så har nettoavkastningen blivit god ändå och jag tycker att mina portföljer känns bra positionerade framåt sett vilket är det jag fokuserar på än mera nuförtiden. Vidare har jag sett över mina villkor så utgångsläget framåt är riktigt bra inför 2020.
Global Future (+44,7 %)
Min äldsta aktiedepå i form av en tjänstepension startades i mars 2009 och har genomgått några strategibyten genom åren. Sen drygt 5 år tillbaka är den inriktad mot global tillväxt "long only" och i någon mening mot "framtidsbolag". Denna strategi har levererat mycket bra alfa och till och med 2018 blev ett positivt år vilket var imponerande på alla sätt tycker jag.
Även 2019 har portföljen utvecklats mycket väl och landade på +44,7 % för året vilket är det näst högsta någonsin för min del.
Då portföljen varit igång mer än 10 år nu så är det intressant att zooma ut och se historiken.
Totalt sett så närmar jag mitt mål om 15 % årlig avkastning över tiden trots några mediokra år i början av 2010-talet. Det är häftigt att få uppleva ränta-på-ränta på riktigt och jag hoppas att portföljen kan leverera fin avkastning även framöver.
Portföljens nuvarande sammansättning är offensiv avseende förväntad tillväxt och då blir prislapparna tyvärr höga även de. Detta ökar förstås risken om bolagen skulle få grus i maskineriet men jag hoppas tillväxten över tid kan ge en bra totalavkastningen oavsett.
Jämför jag hur portföljen såg ut vid förra årsskiftet så kan jag konstatera att hela 19 bolag har fått lämna portföljen och 17 nya har tagit plats. Jag har varit ovanligt aktiv i mina omallokeringar under året och omsatt hela portföljen med drygt 150 %!
Det höga omsättningen har inneburit en hög årlig avgift på 0,79 % men givet det fina nettoresultatet och att portföljen känns väl rustad framåt så tycker jag att det har varit värt det. Jag brukar tro att kommande år ska bli lugnare med mindre omsättning i portföljen men det är kanske inte någon idé att tro på det i år då jag har svårt att motstå bolagsbyte om något "bättre" dyker upp.
Global Dividend Growth (+33,5 %)
Min största portfölj i pengar mätt är likt Global Future en tjänstepension i ett så kallat fribrev. Depån startade för drygt tre år sedan i samband med en flytt till Nordnet från ett annat försäkringsbolag.
Portföljstrategin består av globala bolag med en utdelning och goda tillväxtutsikter. I någon mening är portföljen lite mer defensiv jämfört med Global Future men under 2019 har jag ändå ändrat riktning mot tillväxt i högre grad och trots en svag start på året så landade årets avkastning på godkända +33,5 %, ungefär i linje med "index" (se ovan).
I år så har jag bantat portföljen rejält från 73 innehav till numera 42 stycken bolag enligt ovan. Vidare har portföljens direktavkastning minskat rejält till förmån för tillväxt. Så även i denna portfölj har aktiviteten varit hög som ni förstår och jag har omsatt nästan 140 % av portföljen under året.
Den årliga avgiften landade på -0,68 % vilket är högt men även i detta fall tycker jag det är motiverat då jag tror att nuvarande allokering av bolag har större chans till god avkastning.
Global DEBE 1.2xL (+38 %)
Till sist har vi mitt fria aktiesparande där jag nyttjar belåning för att få en hävstång på eget kapital om ca 20 %. Hävstången har verkligen kommit väl till pass i den hausse som rådde under princip hela året vilket resulterat i en avkastning på hela + 38 % beräknat på eget kapital.
Portföljen består nu av 48 innehav enligt ovan och även i denna portfölj har jag omsatt en relativt stor del men av andra orsaker.
Jag flyttade stora delar av kapitalet till andra aktörer mot slutet av året så det är lite krångligt att redogöra för exakta kostnader för året så ovanstående siffror bygger på överslagsberäkning men borde ändå stämma på ett ungefär. Även här är jag nöjd över nuvarande sammansättning av portföljen och kostnaderna framåt borde bli riktigt bra då framför allt Nordea och Degiro erbjuder lägre transaktionskostnader än Nordnet och Avanza. De sistnämnda har bäst villkor för belåning så basen av stabila utdelningsbolag återfinns där.
2020 då?
2019 har varit ett mycket lyckosamt börsår och att 2020 ska bli lika bra känns mindre sannolikt. För att det ska hända så måste bolagens vinster öka mer än estimerat samtidigt som ränta och inflationen sjunker än mer tror jag.
Min gissning är att om mina bolag lyckas växa sina vinster ungefär enligt estimat och givet ett fortsatt lågt ränteläge så är inte en årlig avkastning på runt 10-15 % omöjligt tror jag.
Jag tycker att min "line-up" på 97 bolag/innehav är bättre än jämfört med tidigare år och att det finns goda förutsättningar framåt avseende värdeutveckling relativt index utöver god absolut avkastning.
Är du nöjd med 2019 års avkastning och vad tror du om 2020?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Avanza BIld av Pexels från Pixabay
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Hej Stefan.
SvaraRaderaDet ser bra ut. Imponerande att du orkar lägga ganska mycket tid att räkna ut allt. Hoppas att du får extra utdelning för det. Lycka till. Själv håller jag med till billigaste Global indexfond i Ppm. Tp. Privat. Har aldrig lånat pengar varken privat eller på börsen. Men jag vet att billig belåning på Avanza Global skulle göra ganska bra effekt på långsiktig avkastning. Jag håller mig till lägre risk globalt och billigt men ser till att vara sparsam i livet. 2020 är vilken år som hälst för mig då jag körautomatisk månadsspar som vanligt. Om jag kunde se i framtiden och börsutväckling skulle det vara för enkellt och ganska tråkigt. Tänker positivt att börsen går upp långsiktigt. Börsen ska inte påvärka min fritid och natt sömn. Ha det så bra Stefan.
Mvh. Jacke77
Koll på utgifter i kombination med långsiktigt globalt aktiesparande har sannolikt mycket bra odds att bygga ett större kapital över tiden.
RaderaMycket av mitt aktieintresse får bokas på nöje och lärande så jag lägger gärna tid på detta.
Tack för kommentar och grattis till ett bra resultat 2019! :-)
Jag är med imponerad, tack! Bra jämförelse!
SvaraRaderaTack för feedback och kommentar!
RaderaJag säger som vanligt om börsindex 2020, jag har ingen aning precis som alla andra. Hade jag betalt för det så hade jag förstås gjort en professionell gissning :)
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Index är svårt att sia om men enskilda bolag tycker jag det är lättare att gissa kring avseende risk/reward på sikt. Men som sagt handlar det om gissningar trots allt.
RaderaTack för kommentar!
Hej Stefan!
SvaraRaderaEtt fin år och bra avkastning över tid. Jag hade ett riktigt bra 2019 med en avkastning över 40%.
Tittar jag tillbaka sedan jag började investera för några år sedan så ligger jag strax över index.
Jobbar på att bygga upp värdet i portföljen och utöka innehaven. Jag har "bara" 19 innehav i min laguppställning.
Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi
40 % är inte illa, grattis! 19 innehav låter "lagom" men personligen har svårt att välja så få :-)
RaderaTack för kommentar!
Bara att njuta detta året :)
RaderaKommer bli fler med tiden :)
Låter som win-win framåt!
RaderaÄr väl ganska nöjd i förhållande till risk. Har en del preffar samt bolag som har hög da och inte rör sig nämnvärt uppåt. Antalet bolag med hög värdeutveckling är minimala, då jag har som fokus stabilt kassaflöde i form av utdelningar. Landade på ca 22% för 2019. En del raketer finns det dock som Brookfield Renewable, tele2, Abbvie och AT&T som alla gick väldigt bra. Hade jag tokinvesterat i bolag som Skanska, HM och JM när de var nedpressade hade resultatet sannolikt hamnat runt 30%. Får väl hoppas att Swedbank gör samma resa uppåt under 2020 :)
SvaraRaderaAvkastning i förhållande till risk / nattsömn är det viktigaste!
RaderaJag undviker Storbanker men hoppas att det går bra för dess aktieägare oavsett, tack för kommentar!
Fantastiskt! Så roligt att det går så bra för dig och dina strategier!
SvaraRaderaSer med nöje fram att få följa dig även detta år!
Önskar dig en skön och avkopplande söndag!
/Sofokles
Är extra kul med ett starkt börsår men det gäller att hålla fart och ork över tiden :-)
RaderaTack för kommentar och lycka till 2020!
Hej Stefan.
SvaraRaderaHar haft ett bra 2019 som alla andra.
Mina 5 portföljer med totalt 129 olika innehav landade på ett vägt snitt på 36,86. Bästa på 43,62 och den sämsta på 34,7.
Det är nog lättare att få en bättre avkastning på de mindre portföljerna när man lyckas få lite tilldelning där i nyintroduktionerna. Finns ofta rätt mycket gratis pengar att hämta där.
Det ger inte samma genomslag i de med mera värde.
/Richard
Grattis till en fin utveckling och kul att fler kan få fin avkastning även med många innehav.
RaderaTack för att du delar med dig och för kommentar!
Fantastisk sammanställning och ännu bättre utveckling.
SvaraRaderaÖnskar dig alla lycka också under 2020! :)
mvh,
10årsplanen
https://10arsplanen.blogspot.com/
Tackar, 2020 har startat starkt oxå :-)
RaderaVisst är det löjigt att sk proffs svarar på frågan: Hur kommer börsen att stå vid slutet av 2020 jämfört med idag. Jag såg något svar som var 6 %, tror jag det var. Jag menar det är väl inte någon utom möjligen en apa som bör svara på den sådan fråga ...eller hur?
SvaraRaderaAtt spå börsen är svårt och i den mån man gör det så ska det nog betonas att det är en gissning. 6 % vad en speciell siffra, inga decimaler? :-)
RaderaTack för kommentar!
Hallå Stefan
SvaraRaderaHur ser du på sector riskspridning? Hur viktigt är det för sig ? Finns där brancher som historiskt sett är tryggare/bättre? Finns där kanske vissa man kan skippa helt? Hade varit trevligt att få höra hur du ser på det där.
Mvh
Jag gillar lite olika sektorer och gärna där det finns en god chans till underliggande tillväxt > bnp. Exempel på detta är mjukvara, gaming, hälsovård, digitala betalningar m.fl. I viss mån undviker jag cykliska sektorer så på så sätt kanske mina sektorer är "tryggare" men värderingsrisken är dock mycket högre. Du kan sortera på olika tema om du klickar på den kolumnen i mina portföljer till höger ovan.
RaderaTack för kommentar!