Sidor

Sidor

2021-10-23

Stock Price Guesstimator: Deluxe Edition

Då jag i huvudsak till vardags jobbar med juridiska frågeställningar sen fem år tillbaka så används mina tekniska färdigheter mer sällan jämfört med när jag jobbade med systemutveckling. Så jag brukar hobbyprogrammera regelbundet då det är både lustfyllt och nödvändigt för att bibehåll en viss teknikkompetens. Verktyg i investeringssammanhang är extra kul att skapa då de kan spara tid för mig i min process och även inspirera andra på olika sätt.

Så denna vecka har jag knåpat ihop två nya verktygsutgåvor och först ut är:

Stock Price Guesstimator - Deluxe Edition



Jag har sedan skiftet till tillväxtinvestering gjort mer eller mindre kvalificerade gissningar om hur mycket mina bolag förväntas växa kommande år. Inledningsvis gjorde jag överslagsräkningar i Excel men sedan ett tag tillbaka så har jag ett verktygsstöd i Stock Price Guesstimator för en enklare "servett-kalkyl". Nu är det dags för en ny version där jag infört stöd för nuvarande värderingsmultipel och vad den förväntas vara i slutet av tidsperioden. På så sätt blir det lite enklare att räkna på multipelförändringar och hur de påverkar den förväntade avkastningen i teorin. Vidare har jag infört fler mätpunkter om tidsperioden är kortare än 6 år för att på ett mer pedagogiskt sätt visa hur kursen skulle kunna svänga under perioden.

Jag lät min kollega och aktiekompis Gustav beta-testa den första versionen av den nya utgåvan och han kom genast med värdefull feedback om att utdelningar borde vara med då de i vissa fall bidrar till en stor del av avkastningen. Så fredagslunchen (och sena kvällen) ägnades åt nya funktioner för utdelning, utdelningshöjning och aktieåterköp.

Hoppas den nya versionen av Stock Price Guesstimator kommer till användning och nästa vecka hoppas jag kunna publicera en ny version av ett annat verktyg :)


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-10-09

(Up)start me up!?

Det var länge sedan jag skrev om ett investeringscase så det är nu hög tid med ett sådant inlägg.

Jag gillar att investera i case där det finns inslag av AI (machine learning i synnerhet) och sen tidigare har jag bland annat CrowdStrike och Castle Biosciences i genren. Ett annat case med ett centralt inslag av AI som jag helt missat innan men plockat in i värmen nyligen är:

(Up)start me up!?

"Upstart’s (Nasdaq: UPST) mission is to enable effortless credit based on true risk. We are a leading artificial intelligence (AI) lending platform designed to improve access to affordable credit while reducing the risk and costs of lending for our bank partners. Our platform uses sophisticated machine learning models to more accurately identify risk and approve more applicants than traditional, credit-score based lending models." - https://ir.upstart.com/
Detta relativt unga amerikanska bolag har redan ett market cap på runt $25B men jag tror det har potential att växa fint under många år framöver och förhoppningsvis bli ett mega cap så småningom.


Bolagets video ovan tycker jag sammanfattar caset ganska bra så den kan rekommenderas för en lättsam överblick.


Invest like the best är en bra och respektabel podd och intervjun ovan med CEO/Founder Dave Girouard är riktigt lyssningsvärd tycker jag.

Är det då ett kvalitetsbolag?

Vi kör checklistan:

Bra affärsidé/modell?


Att låna ut pengar mot betalning är sannolikt en av världens äldsta affärsidéer. Upstart tillhandahåller en plattform för att göra kreditbedömningar/förmedla lån med hög träffsäkerhet som gynnar både långivare och låntagare, dvs en sorts win-win som jag gillar att se i affärsidéer. De tar ingen kreditrisk utan är mellanhand/förmedlare mellan låntagare och långivare som jag förstår det. För detta så tar de en avgift som ofta är en andel av lånet, så lönsamheten borde skala fint i takt med lånevolym och hög grad av automation. För närvarande kan de godkänna 71 % av alla låneansökningar direkt utan mänsklig inblandning.

Utvalda fördelar för långivare: 
  • Plattformen ger möjlighet för små såväl som stora aktörer att få tillgång till en låneplattform i världsklass (kundnöjdhet ca 50 % bättre än storbankers) till en rimlig kostnad.
  • Lägre andel kreditförluster (ca 75 % lägre enligt intern studie) jämfört med storbanker. 
  • Tillgång till fler låntagare som normalt sett nekas lån vid traditionell kreditprövning.
Utvalda fördelar för låntagare: 
    • Större chans att få lån (givet att den faktiska betalningsförmågan är god).
    • Möjlighet till lägre ränta (allt annat lika).
    • Ett modernt och lättanvänt gränssnitt via bolagets plattform (en del långivare tillhandahåller dock egna gränssnitt)

    Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?

    Lånemarknaden är gigantisk och Upstart har bara börjat skrapat på ytan med runt 25 anslutna banker/långivare som jag förstår det. Har hört att bolaget har marknadsandel på ca 5 % för amerikanska personlån och nyligen har de gett sig in i segmentet billån.

    Givet att bolagets fördelar består lär det finnas gott om tillväxt över tid och enligt mina datakällor så ser bolaget ut att växa nära 90 % kommande år!

    God innovationsförmåga/företagskultur?

    Jag tänker att deras innovativa AI-modell kan appliceras på många olika lånetyper och det finns sannolikt stor möjlighet till optionalitet där framåt tror jag.

    Enligt Glassdoor är anställda nöjda och CEO får verkligen toppbetyg så företagskulturen förefaller vara god. Grundarna och andra insiders äger fortfarande 16 % av bolaget vilket kan bokas på pilotskolan i viss utsträckning.

    Konkurrensfördelar?



    Att göra kreditbedömningar är en delikat uppgift och Upstarts AI-modell förefaller vara riktigt sofistikerad då de letar efter mönster i över 1 400 olika parametrar (traditionell kreditbedömning utgår från ca 30). Jag tänker att i takt med att bolagets AI får mer data att träna på så ökar försprånget mot konkurrenter och det blir inte helt enkelt att komma ikapp. Nya långivare får tillgång till en vass kreditbedömningsmotor dag 1 och som sannolikt även kommer att bli bättre med tiden. Detta borde innebära "stickiness" och "switching costs" till Upstarts fördel tänker jag.

    Stark balansräkning?

    En halv miljard USD i nettokassa och ett operativt kassaflöde på en kvarts miljard USD är riktigt imponerande tycker jag. Inte så mycket att orda om, ger sannolikt utrymme för förvärv framöver.

    Goda marginaler/lönsamhet?

    Bruttomarginal på finfina 86 % och redan en EBIT-marginal på 17 % är klart godkänt i min värld, speciellt när tillväxten är så pass stark. Enligt Seeking Alpha som kommer bolagets EPS växa med 168 % årligen kommande 3-5 år vilket räcker och blir över för min del.


    Risker?

    • Regulatoriska risker. Bolaget förefaller ha koll på läget och god dialog med myndigheter men man kan aldrig utesluta negativa beslut från myndigheter/politiker som påverkar lånemarknaden.
    • Teknikrisker. Caset står och faller med AI-modellen och den har inte varit i skarpt läge över en hel konjunkturcykel ännu. En bugg skulle kunna svärta ner bolagets fina rykte och allt kan hända i mjukvara.
    • Kundkoncentration. Enligt uppgift så står en bank för nära halva Upstarts försäljning och det är förstås känsligt i sammanhanget. Då banken i fråga växt tack vare Upstart så lär de nog inte lämna skeppet så länge det fortsätter att gå bra och i takt med fler anslutna långivare så borde risken minska över tiden.
    • Konkurrens. Gissningsvis sitter storbankerna och filar på AI och kan slänga miljarder i utvecklingskostnader på sådana projekt.
    • Värdering. Bolaget handlas till P/E 200+ vilket förstås inte kan bokas på låg värdering sannolikt. Men givet vinsttillväxt enligt ovan kan man i och för sig argumentera för ett PEG-tal på mellan 1-2.

    Sammanfattningsvis

    Upstart är ett riktigt spännande case och då alla mina boxar tickade i med godkänt resultat så blev det en topp tio position för min del direkt. I skrivande stund har tajmingen varit sådär och jag ligger redan lite back men hoppas att kommande kvartalsrapporter kan ändra på det :)



    Med Business Ztrength på hela 137 så får man svälja en relativt hög värdering tycker jag och det finns ju andra case i portföljen som är än dyrare :)

    Vad tror du om Upstart?

    Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

    Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Bolagets S1 och webbplats
    Bildkällor: z2036

    Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

    2021-10-02

    Kvartalsrapport Q3 2021 - Growth still growing?

    Tredje kvartalet för året har passerats och det är en lämplig tidpunkt att summera resultat och reflektera över perioden tycker jag. Sådana här mätpunkter får man ta med en nypa salt då allt kan hända på aktiemarknaden i det korta perspektivet men att mäta då och då kan ändå vara bra för att hålla koll på utfall av ens strategier.


    Tredje kvartalet stängde på +21,8 % YTD för Global Multi Strategi. Det är i linje med globalt index men jag är ändå nöjd med det då mina strategier i princip enbart består av "Growth" medans index har en stor portion "Value" som gått relativt bra senaste tiden. Över tid är jag övertygad om att selektiv Growth kommer att överprestera "Value". Selektiv "Value" kan säkert också prestera bra över tid men jag är inte speciellt bra på att hitta billiga värdecase utan satsar hellre på bolag som har en långsiktig trend i ryggen och har innovativa varor/tjänster ovanpå det.

    Nischfonderna Tin Ny Teknik och C Healthcare Select som ingår i fondportföljen Global Future Funds har lite motvind såväl som den aktivt förvaltade globalfonden Didner och Gerge Global som fortsätter lagga index och de andra globalfonderna som ingår i fondportföljen Global Funds.

    Mitt fria aktiesparande i portföljen Global Liberty sticker ut resultatmässigt men den väger tyvärr lätt numera totalt sett då jag sålt av det mesta under året.

    Tjänstepensionsportföljen Global Quality som väger mest för mig har varit stabil i år och gått bättre än den mer offensiva Global Future.
     

    Zoomar jag ut så är jag mycket nöjd över respektive portföljs CAGR och i slutändan är det den som spelar störst roll i sammanhanget och motiverar stock picking före fondinvesteringar tycker jag.


    Antal innehav är nu "nere" i 43 och jag är mycket nöjd med nuvarande samling och sammansättning av bolag. Möjligen att jag säljer något bolag till då jag har talet 42 som en favorit :)


    Jag investerar som bekant i huvudsak efter olika tema som har goda tillväxtutsikter framåt (> BNP). Mina 43 bolag inom dessa olika teman är utvalda utifrån deras egna egenskaper och då främst utifrån deras tillväxtutsikter.

    Aggregerat så är Business Ztrength på goda 81 och omsättningstillväxten kommande år förväntas ligga på 40 %. Värderingar på EV/S 15 och EV/Gross profit 25 är inte billigt historiskt sett men om tillväxten infrias så tål portföljen en viss multipelkontraktion innan avkastningen understiger 15 % årligen tror jag.


    Hur börsen går framåt är inget jag funderar så mycket över men däremot kommer att jag ha örat mot rälsen om tillväxtutsikterna framåt för mina bolag när de kommer in med sina Q3:or. Jag använder min modell för köp/sälj och det kommer säkert att bli en del omallokeringar beroende på bolagens rapporter.

    Hur har din Q3:a varit och vad har du för strategi framåt?

    Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

    Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
    Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

    Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.