Det hela startade oktober 2014 då Avanza införde minicourtage på 1 kr och jag utan någon längre betänketid flyttade barnens dåvarande fondkapital i sitt barnsparande från en annan aktör till Avanza.
Att involvera barnen i att välja en aktie varje månad har varit en kul, lärorik och lönsam process även om största entusiasmen kanske har varit från min sida. Förhoppningsvis har jag sått ett frö hos barnen kring långsiktigt sparande i aktier och fonder.
När min son fyllde 18 för ca 1,5 år sedan så såldes en del av hans portfölj av för att landa på ett körkortskonto bland annat. Han har sedan valt att fortsätta månadsspara på egen hand, i eget namn och huvudsakligen i fonder.
Ebbas aktieportfölj lever dock vidare under min förvaltning numera och den heter:
Ebbas snöboll << Länk till portföljen
Namnet på portföljen är ifrån fenomenet av en snöboll som växer i takt med att den rullar i snön och liknelsen med effekten av ränta-på-ränta.
Kikar vi på utdelningarna sen starten 2014 så har det varit en fin utveckling på dessa även om snöbollseffekten är något begränsad än så länge.
Nu är dock inte Ebbas portfölj lika inriktad mot utdelning som pappas portföljer utan strategin är mer lik min portfölj Global Future, det vill säga bolag med förhoppningsvis goda framtidsutsikter och starka varumärken.
2018 lyckades portföljen precis hålla nollan då den slutade på +0,09 % vilket får anses vara godkänt i sammanhanget tycker jag.
Sektorallokering
När man låter barn välja aktier så är det nog inte så konstigt att de ofta väljer bolag eller varumärken de känner igen. Så har det även varit för Ebba och hennes portfölj har stora inslag av kända varumärken som är inriktad mot konsumenter.
I finanssektorn så är investmentbolag det största inslaget och andelen fastigheter är väldigt låg på endast 2 %.
Regional allokering
Under de första åren så utgjordes portföljen i huvudsak av nordiska aktier och när sedan minicourtaget på Nordamerikanska aktier blev rimligt så adderades amerikanska aktier. Vidare så öppnade Avanza upp för europeiska aktier för några år sedan och portföljen har sedan dess en klar övervikt mot Europa.
Under 2018 har jag allokerat om en del och plockat in bolag från Asien, Japan och Australien för att få en bredare global allokering.
Portföljen har en numera en mer global inriktning även om andelen Sverige och Europa dominerar jämfört med globalt index.
Bolagsstorlek
Det har inte funnits någon uttalad portföljstrategi kring vilken storlek på bolagen som är önskvärd i första hand utan det har blivit som det har blivit helt enkelt.
Innehav
Är du nyfiken på vilka bolag Ebba har i portföljen? Här kommer listan:
På vinnarsidan i skrivande stund så hittar vi CellaVision (+392 %), KnowIt (+205 %), Netflix (+201 %), Paradox (+115 %) och Avensia (+ 92 %).
Bland förlorarna så återfinns bolag som L Brands (-71 %), Pandora (-62 %), Hennes&Mauritz (-60 %), Kinnevik (-20 %) och Kering (-17 %).
Siffrorna ovan är exklusive utdelning så totalavkastningen för dessa innehav är faktiskt lite bättre än så här till och med.
Vill du se portföljen via mitt verktyg Mina innehav så kan du använda denna länk.
Strategi framöver
Man skulle kunna pitcha portföljstrategin lite kort som Global all-cap med inriktning mot starka varumärken.
Som synes är det ett större fokus på tillväxt än på direktavkastning vilket jag tror är vettigt för ett långsiktigt barnsparande. I takt med att Ebba närmar sig någon sorts uttagsfas kanske det är vettigt att allokera mer mot pappas högutdelande aktier :-)
Ebbas månadssparande numera går vanligtvis till nordiska innehav så att courtaget blir rimligt men vid courtagefria tillfällen så passar jag på att köpa globala aktier som sagt.
Snöbollen är satt i rullning och förhoppningsvis blir den större och större så att Ebba får med sig en fin och offensiv buffert den dagen då hon helt står på egna ben.
Vad tror du om Ebbas portfölj och hur sparar du åt barnen?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036, Avanza, Pixabay
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Hej Stefan.
SvaraRaderaBra jobbat och snäll pappa som hjälper dottern. Själv har jag en son på 6 år. Sparar hela barnbidraget sedan han föddes och alla pengar han fick i pressent. Just nu 100% Avanza Global. Sedan har jag Spiltan aktiefond investement och Amf Småbolag på bevakning. Brukar använda även LF Tillväxtmarknad index. Lycka till.
Mvh.jacke77
Hela barnbidraget kommer att bli en rejäl slant så småningom, lite för mycket i min smak men det blir säkert bra oavsett.
RaderaTror det är smart med stor andel global allokering och de andra fonderna du nämner skulle bli ett bra tillskott.
Tack för kommentar!
Stefan tycker du inte att det är imponerande att gratis fonden Avanza Zero 30 st aktier har slagit Danske invest Global index med 47% på 10 år? Man brukar höra investera inte i Avanza Zero då det är en dålig fond och följer smal index? Själv tycker jag att om man väljer bredare Sverige index med småbolag att man höjer risken och ev högre avkastning. Vad ska mantycka om våra gratis fonder Avanza Zero i framtiden jämfört med global index? Mvh.jacke77
RaderaAvanza zero är onekligen prisvärd om du vill ha exponering mot OMXS30 - jag gillar inte indexet då det är mycket bank och verkstad men visst är 10-årsutvecklingen imponerande oavsett.
RaderaTack för input!
Bra jobbat! Gillar tillväxtmixen. Funderar om man skulle komplettera med några fonder mot Asien (även om fonder är tråkigare) för att få upp exponeringen dit ännu mer, till rimlig kostnad. Samtidigt, allt beror på sparhorisont och uttagstid.
SvaraRaderaAsien-fonder vore nog rationellt men det är så mycket roligare med aktier :-)
RaderaTack för feedback och kommentar!
Hej Gustav.
SvaraRaderaDnb Global Emerging markets index. 0.30% i avg. Billigaste tillväxtm indexfond. Tips. Annars om du vill bara Asien Swedbank Robur Access Asien nästan samma avgift. Lycka till.
Mvh.jacke77
Tack för tips!
RaderaHej Stefan! Trevligt inlägg, saknar månadens aktien tråden:/.
SvaraRaderaÄr det bara du och mamman som sparar eller är mor/farföräldrar också med och bidrar?
Sen undrar jag om du kan berätta vad CAGR står för och vad det innebär?
Vi föräldrar + morföräldrar + Ebba själv via månadspengen, så det blir några hundralappar totalt varje månad.
RaderaCAGR är årlig sammansatt ränta som är ett bra mått för årlig avkastning över tid.
Tack för feedback och kommentar!