Sidor

Sidor

2020-04-26

Prosus featuring Tencent

Ska man ha Kinesiska bolag i portföljen?

Sett till potential avseende tillväxt och det faktum att Kina blir en större del av världsekonomi så är svaret ja. Men beaktar man ett antal redovisningsskandaler i Kinesiska bolag samt att det finns en del för landet att jobba på när det gäller mänskliga rättigheter så skulle svaret lika gärna kunna vara nej.

Jag har ändå landat i att jag vill ha exponering mot Asien inklusive Kina och har en handfull Kinesiska bolag i portföljerna. Gemensamt är att dessa lämnar en utdelning vilket jag tänker minskar risken för redovisningsfuffens något i alla fall då det är svårt att lämna utdelning om det inte finns kassaflöde.

Ett bolag som jag velat äga länge men som är svårköpt, är en gigant inom internettjänster såväl som  gaming bland annat och är känd som

Tencent - moat lika kraftfull som Kinesiska muren?


Tencent är i praktiken ett investmentbolag/konglomerat som har ett gäng digitala ben så som chattjänster, betalningar och underhållningstjänster bland mycket annat.

Bolaget är ett mega cap modell större och börsvärdet är på ca 500 miljarder dollar. Jag har inget problem med stora bolag så länge de växer fint och har starka konkurrensfördelar utöver en balansräkning grand deluxe.

Bolaget är noterat på Hong Kong-börsen och går även att handla via Frankfurt eller som OTC i USA.

Men tänk om man kunde köpa Tencent till en rabatt på 23 % och på köpet få ett gäng spännande tillväxtbolag?
Och det kan man! Köper du investmentbolaget/konglomeratet Prosus så får du Tencent till finfin rabatt. Bolaget som är en avknoppning från Sydafrikanska Naspers, har ett börsvärde 119 miljarder dollar. Prosus äger 31 % av Tencent (rapporterat vid årsskiftet) vilket ger följande matematik:

Prosus andel av Tencent -> 500 MUSD x 0,31 = 155 MUSD

Rabatt -> (155 MUSD - 119 MUSD) / 155 MUSD = 23 %

Och inte nog med det! På köpet så får du stekar i Delivery Hero, mail.ru plus ett gäng mer eller mindre spännande bolag med tillväxtpotential. NAV på denna del är ca 23 MUSD enligt mina beräkningar (givet total rabatt mot NAV på 33 %) vilket inte kan anses vara försumbart.

Prosus är noterat på Euronext Amsterdam och har en free float på ca 1/3 vilket skulle kunna förklara rabatten delvis. Moderbolaget Naspers äger fortfarande 2/3-delar. P/E-talet är lite norr om 30 så det är inte rea men ändå rimligt kan jag tycka med tanke på tillväxtpotential på 20+ % sannolikt/förhoppningsvis.

Då Nordea, Avanza och Degiro erbjuder elektronisk handel i Prosus så är den relativt lättillgänglig jämfört med att köpa Tencent direkt.


Jämför man kurserna för i år (månadsupplösning) mellan Tencent och Prosus så förefaller rabatten ökat något då Tencent gått starkare senaste månaden. Men är man långsiktig så är jag övertygad om att rabatten borde minska så länge Prosus övriga bolag inte kollapsar och kräver stora mängder nytt kapital.

Jag äger Prosus då den är något lättare att handa, du får fin rabatt samt ett gäng "optioner" i form av ett knippe tillväxtbolag.

Vad tror du om Tencent och Prosus?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Degiro 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-04-23

#uppesittarkväll april 2020 - stort som smått?

Årets fjärde månad går mot sitt slut, vilket innebär löneutbetalning och således

#uppesittarkväll - stort som smått?


Börserna har gått oväntat starkt i april och jag ska erkänna att en viss FOMO infunnit sig hos undertecknad då jag fortfarande sitter på en kassa på knappt 15 % totalt sett.

Min framtidsportfölj är fullinvesterad sen en vecka tillbaka men för mitt fria aktiesparande och min största pensionsportfölj så finns det som sagt en hyfsat stor kassa att nyttja framöver.


Jag har en mängd kandidater på min köplista ovan så jag hoppas på att få dippköpa framöver i åtminstone en del utav casen.

Som synes så är det en blandning av stort som smått men gemensamt är goda tillväxtutsikter (post corona) och starka balansräkningar för merparten av bolagen.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-04-19

Global Future (is now)?

Vilken strategi som är bäst framåt för ett långsiktigt sparande vet vi inte men kan man pricka några bolag som blir "framtidens vinnare" så finns det nog en god chans till fin värdeutveckling sannolikt.

Kruxet är att det är svårt att veta vilka bolag som kommer att stå som vinnare om 5, 10 eller 20 år så hur gör man då? Investerar du i ett brett index så kommer du sannolikt att fånga många vinnare men samtidigt även förlorare och andra bolag som man kanske inte vill äga innerst inne.
"[...] bolag världen över med stark tillväxt [...]"
Jag har en strategi där jag försöker hitta bolag världen över med stark tillväxt och där den underliggande strukturella tillväxten i sektorn eller regionen de kommande åren förväntas vara god. På så sätt så borde värdeutvecklingen över tiden bli relativt god så länge tillväxten består.

Strategin appliceras i en utav mina pensionsportföljer som jag kallar:


Global Future (is now)?

Strategin som kortfattat handlar om att investera i "framtidens bolag" startades för ungefär 3 år sedan och det är på sin plats med en liten reflektion kring hur det har gått och hur jag ser på framtiden tycker jag.

"[...] CAGR på över 20 % [...]"
Då strategin handlar om framtidsbolag världen över så är det mest rimligt att jämföra värdeutvecklingen mot globalt index och i praktiken en fond. SPP Aktiefond Global följer det breda indexet MSCI ACWI och sett över tre år så har Global Future överpresterat med råge trots börsfallet i närtid. Att prestera en CAGR på över 20 % över en treårsperiod som drabbats av två rejäla draw downs tycker jag är riktigt bra om jag får säga det själv.


Jämför jag med proffsen bakom min favoritfond Coeli Global Selektiv så ser det fortfarande ut som min egna förvaltning har sina fördelar resultatmässigt. Fonden har samma mål på 15 % årlig avkastning som jag men de är nog något mindre inriktade på teknik och investerar i huvudsak enbart i större bolag.
"[...] inte boka resultatet på enstaka vinnare [...]"
Sannolikt så finns det inslag av slump i min prestation men då portföljen alltid har haft ca 35 olika innehav under perioden så man kan nog inte boka resultatet på enstaka vinnare. Typiskt sett har jag trimmat innehaven löpande på gott och ont och förlorare har blivit utbytta mot nya case i stor utsträckning. Vidare har jag i viss utsträckning vågat öka i bolag som gått från klarhet till klarhet.

En intressant reflektion är att endast 4 innehav (Microsoft, Activision Blizzard, Alphabet och HDFC) finns kvar efter dessa tre år. Så strategin är i någon mening aktiv även om det inte är ett mål i sig att byta ut innehav ofta. Nackdelen är relativt stora transaktionskostnader men så länge nettoavkastningen är god så fortsätter jag sannolikt i samma stil.

En del av värdeutvecklingen beror på kronans försvagning och den allmänna bulltrenden men rimligen har indexfonden ovan gynnats än mer av dessa faktorer. Jag har övervikt Sverige med ca 7 ggr index och då fonden är marknadsviktad mot världsindex så innebär det 99 % exponering i utländsk valuta (i huvudsak dollar) jämfört med mina 93 %.
"[...] historisk avkastning är ingen garanti... [...]"
Det är kul att det gått bra och det ger råg i ryggen att fortsätta utveckla strategin även om "historisk avkastning är ingen garanti..." förstås gäller för mig också. Frågan är hur jag kan (över)prestera även framåt?

Global Future 2020 och framåt?

De senaste veckorna har jag passat på att stuva om i portföljen och "trimma" den något mot eventuella negativa corona-effekter nu såväl som sen (förhoppningsvis).



Portföljen består av 33 innehav i dagsläget och är nu fullinvesterad sen några dagar tillbaka.
"[...] stort fokus på starka balansräkningar [...]"
Ett stort medvetet drag från min sida numera är stort fokus på starka balansräkningar och 29 av portföljens 33 innehav har nettokassa. Vidare har jag kikat en del på kassaflöde och enligt mina noteringar så har alla mina bolag positivt sådant även om corona kan påverka till viss del förstås.

Det finns en grupp bolag som gör vinst på EBITDA-nivå men inte på sista raden ännu då dessa är i expansions-/etableringsfas men gemensamt är intressanta affärsmodeller/produkter/tjänster och att de växer omsättningen så att det knakar.

Bolagens värderingar är överlag höga relativt vinsterna så här finns nog den största risken avseende avkastning framåt. Jag tror dock att tillväxten kan fortsätta och över tid så blir CAGR förhoppningsvis runt 15 % (mitt mål) även om relativ värdering sjunker. Skulle tillväxten utebli så blir det förstås dubbelsmäll och därav att jag gillar att ha en ganska diversifierad portfölj med många bolag och i olika sektorer samt mot olika regioner. Detta tror jag gör att jag kan agera relativt snabbt i enskilda case utan att portföljens totalavkastning havererar helt.

Sektorallokering

Vilka sektorer man är exponerad mot tror jag inte är helt oviktigt även om alla case bör väljas på enskilda meriter företrädesvis.



Fokusområden i portföljen är teknik och hälsa i huvudsak och exempelvis industri och fastigheter lyser med sin frånvaro. Ränteläget tror jag i och för sig kommer att vara fortsatt lågt men hur stor uppsida finns det i fastigheter härifrån? Jag tror inte sektorn kommer att ge 15 % årligen iaf. Bolag med stort inslag av konjunkturkänslighet är jag inte heller så sugen på även om jag kan tänka mig sådana case om det handlar om disruptiv teknik exempelvis.
"[...] Västvärlden har i någon mening uppnått "peak stuff" [...]"
Konsumentsektorn har jag gillat tidigare men blivit mer sval till den det senaste året och corona kanske skyndade på min skepsis. Västvärlden har i någon mening uppnått "peak stuff" så mer rationellt är kanske exponering mot tillväxtmarknader i det avseendet. Jag har för närvarande exponering mot digital underhållning och husdjur som jag bokar på konsumentsektor.


Respektive sektor består av olika tema och gemensamt är att jag tror dessa har bra utsikter för strukturell tillväxt framöver.


Hälsa och Medicinteknik är ett svårt område men ligger mig varmt om hjärtat då jag jobbat 6 år inom detta för länge sedan. Bolagen jag har valt ut är nischade mot olika specialområden. Inom e-hälsa i någon mening har jag Livongo och Nexus. Vidare så är Veeva också ett mjukvaruspel men mer mot hälsosektorns bolag. Intuitive är ledande inom robotkirurgi och DexCom har innovativa lösningar för diabetespatienter. Slutligen så har jag det svenska bolaget Sedana som verkar inom anestesilösningar för intensivvård som (tyvärr) är i ropet dessa dagar.


Inom mjukvara har jag än mer arbetslivserfarenhet då jag jobbat ca 15 år som testare och utvecklare. Giganten Microsoft utgör portföljens största innehav och bolaget levererar finfint inom sina molnlösningar. Adobe och AutoDesk är nischade mot olika yrkesgrupper och har ledande lösningar. Atoss verkar inom tidrapportering bl a i tysktalande länder och förefaller ha en stark position där. Relativt nya innehav är Datadog och ServiceNow som är inriktade på övervakning respektive operations i molnet.


E-tjänster är ett brett begrepp men jag har valt bolag utifrån olika syften. NetEase (har även en stor del Gaming), MercadoLibre och Sea är exponerade mot tillväxtmarknader som rimligen även har bra tillväxtutsikter. Alphabet är dominerande inom annonsering på nätet med mera och kan motiveras att ha i en framtidsportfölj då de är innovativa i grunden tycker jag. Chegg tillhandahåller en ledande utbildningsportal i Nordamerika och har fått lite medvind i coronakrisen förstås.


Läkemedel kan jag inte mycket om så här finns inslag av att ta rygg och "killgissningar" (i större utsträckning än annars). Vertex är nischade mot cancer och annat elände och jag fick investeringsuppslaget via fonden Rehnman Healthcare. Regeneron hittade jag via screening och jag tyckte värderingen såg attraktiv ut. Sedan hade jag turen att en av deras konkurrenter drabbades av bakslag samt att bolaget hamnade i ropet kring eventuellt vaccin mot corona. Qiagen plockade jag in då jag läste att de har ett snabbtest för corona på gång bland annat och verkar duktiga inom nischen.


Trenden kring humaniseringen av husdjur är jag själv en del av i och med vår hund Freya som vi skämmer bort emotionellt såväl som ekonomiskt.

Freya - nyfriserad á 1 000 kr

IDEXX är ledande inom olika testinstrument för veterinärvård. Svenska Swedencare har olika produkter för djurs munhälsa som är ett vanligt problem för hundar och katter.


Inom genren Gaming så har jag valt två jättar i form av Take-Two och Blizzard.


Solenergi tror jag på inom energisektorn och jag har valt Enphase och SolarEdge som förefaller vara ledande inom olika lösningar för detta ändamål.


IT-säkerhet gissar jag kommer att bli än mer viktigt framöver och Nice, CrowdStrike och CyberArk är starka spelare inom olika nischer av genren.


Digitala betalningslösningar är bara i sin linda globalt sett och PagSeguro är spel mot Brasilien och WireCard har en stor del av försäljningen i Asien.

Slutligen har jag HDFC som är Indiens största bank samt Fairfax India som är ett investmentbolag som består av Indiska bolag, så innehaven är en exponering mot Indien helt enkelt.

Geografisk allokering

Olika geografiska regioner har olika tillväxtutsikter framöver. Detta är något jag har tagit ganska mycket fasta på tidigare men kanske något mindre numera i just denna strategi.


Rent geografiskt sett till bolagens huvudsäte så är portföljen ganska global och därmed relevant att jämföra mot en global indexfond tycker jag.


Andelen Nordamerika i portföljen är ungefär som globalt index så det som avviker är något högre andel mot tillväxtmarknader och framförallt mot Sverige.

Large eller small cap?

Har storleken på bolag någon betydelse? En del menar att det finns statistik som talar för att mindre bolag funkar bättre över tid men o andra sidan menar andra på att små bolag är små av en anledning.


"[...] Huvudsaken är att tillväxtutsikterna är goda [...]"
Min strategi är "all cap", det vill säga att jag har inga krav på bolagets storlek. Huvudsaken är att tillväxtutsikterna är goda för respektive bolag och Microsoft tycker jag är ett bra exempel på att även Mega caps kan växa fint både i omsättning och vinst.

Summering

Jag hoppas att portföljen har goda odds för att leverera alfa även framöver. Portföljen anses nog som offensiv avseende värdering men jag hoppas att bolagens affärsmodeller och starka balansräkningar även ger goda defensiva egenskaper som portföljen visat prov på under dess tre år.

Vidare så tror jag att portföljen är hyfsat motståndskraftig mot de efterdyningar som corona lär medföra men den är förstås inte helt immun mot att global ekonomi får några tuffa år.


I skrivande stund så ligger portföljen några procentenheter över nollan för i år och frågan är om man klarar att hålla sig på plus för resten av året?
"[...] jag har bytt strategier ett antal gånger [...]"
Backar jag hela vägen till när depån startades så kan jag konstatera att jag har bytt strategier ett antal gånger. Det började 2009 med fonder mot tillväxtmarknader för att sedan året efter bytas mot medioker swingtrading fram till 2014. Sedan blev det några år med utdelningsinvestering innan Global Future-strategin startades på allvar 2017. Jag hoppas att nuvarande strategi kommer att hålla tills vidare men börjar den att underprestera så får jag analysera varför och försöka justera om nödvändigt.

Jag håller på att se över strategierna för mina andra portföljer men klart redan nu är att de också kommer att inriktas mot tillväxt och starka balansräkningar i huvudsak.

Om du vill granska/följa mina köp, sälj och värdeutveckling så kan du göra det via Shareville här.

Vad tror du om Global Future, är det en portfölj för framtiden såväl som för nu?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-04-12

Skala eller all-in?

Om man har bestämt sig att plocka in ett nytt bolag i portföljen, ska man då köpa sin önskade poststorlek direkt (all-in) eller är det bättre att skala in sig i form av utspridda köp?


Skala eller all-in?

Jag gissar att rådande marknadsklimat och bolagets "business momentum" spelar roll till stor del. Är det skakigt på börsen med stora rörelser så är det kanske bättre att köpa lite då och då för att få vettig snittkurs? Ska du köpa ett bolag som har medvind kan jag tänka mig att det är lika bra med all-in för att fortsätta rida på trenden.

Om din portföljkandidat är typen värde/turn-around så tror jag att skala sig in funkar bättre rent mentalt. Du köper en initial post och om den sedan går neråt så kan du fortsätt bygga din position. Om den istället stiger i värde så kan det också vara läge att öka så länge caset känns undervärderat.

För min egen del så håller jag på att skala mig in i ett antal bolag som jag vaskat fram som bra kandidater att äga genom coronakrisen och bortom denna. Om det var botten vi såg i mars så borde jag ha köpt all-in men jag tycker att det är mentalt mer tilltalande att köpa lite då och då med tanke på så stor osäkerhet som råder avseende hur global ekonomi påverkas.

Jag ska erkänna att en viss känsla av FOMO infunnit sig när ett bolag som Amazon åter handlas > 2 000 USD och jag "bara" har köpt en startpost. Ska jag ge efter och köpa resterande eller avvakta lite till?


Ovan ser du de case som jag vill öka i för närvarande och jag har en kassa på 17 % totalt sett att spendera för ändamålet.

I många fall är relativa värderingen (P/E ttm) fortfarande hög och det finns en stor risk att P/E forward kommer att bli sämre än estimerat tror jag. Så stora frågan är om detta är inprisat till stor del och om då marknaden prissätter "post corona"? Eller kommer marknaden att bjuda på "rea" när rapporterna kommer in och man ser svart på vitt hur krisen slår mot respektive bolag?

Ränteläget tror jag kommer att vara fortsatt lågt framåt varav höga multiplar för tillväxtbolag känns motiverat men samtidigt så är det ett visst motstånd att betala P/E 40++ i en björnmarknad.

Hur tänker du när du ska köpa in ett bolag? Skala eller all-in?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-04-05

Kvartalsrapport Q1 2020 - Growth Is King?

Vi som har en stor exponering mot aktiemarknaden har verkligen fått bekänna färg under årets första kvartal minst sagt.


Det började urstarkt och i mitten av februari så noterade jag ett nytt All Time High (ATH) trots en begynnande oro för coronaviruset vid tidpunkten. Sen vände det tvärbrant nedåt varav jag fick notera ett nytt rekord i Max Drawdown (MDD)-34 %!

Min globala multistrategi avslutade kvartalet med -16 % från årsskiftet vilket är ungefär i linje med globalt index.

Hur har då de enskilda portföljerna presterat?


Sorgebarnet har varit min belånade portfölj Global DEBE 1.2xL då innehaven tog mer stryk än index generellt och sen en belåning på det, vilket resulterade i kraftig underprestation.

Min största portfölj Global Dividend Growth har presterat ungefär som index men även här har "stabila" utdelningsbolag underpresterat.

Bästa portfölj de senaste tre åren är "som vanligt" Global Future som imponerar även i nedgång! Jag är mycket nöjd över att ha en strategi som överpresterar i både goda och dåliga tider och som levererat en CAGR på minst 15 % över en period som innehållit två rejäla nedställ (2020 och 2018).

Vi vet inte än hur denna kris slutar men redan nu så har jag kommit till insikt hur mina strategier ska utformas framöver utifrån resultatet ovan.

Rent konkret så slopar jag kravet på utdelning för portföljen Global Dividend Growth som numera heter Global Quality Growth. Strategin inriktas mot "kvalitetsbolag" där tillväxtutsikter i kombination med en stark balansräkning är det som gäller i huvudsak. Då portföljen har en stor kassa på ca 24 % i skrivande stund så är min plan att köpa ett antal kvalitetsbolag löpande kommande veckor och månader.

Vidare så döper jag om Global DEBE 1.2xL till Global Exotic Growth xL. Här kommer jag att samla tillväxtbolag av alla dess storlekar och en stor andel kommer att vara på "exotiska" marknader världen över. Jag kommer sannolikt att slopa att ha en fast balanserad hävstång och jobba lite mer dynamiskt med belåning som det känns just nu.

Global Future kommer jag inte att ändra på men utöver fina och spännande tillväxtbolag så finns det numera plats för några Special situations också.

[...] "anfall är bästa försvar" [...]

Jag förstår om en del av er läsare tycker att det är märkligt att jag överger utdelningsinvestering för kanske en smått unik period av händelser som inte återkommer i under vår livstid men svängen mot tillväxtinvestering påbörjades redan innan, så beslutet var inte så svårt när utdelningsbolagen väl visade sig inte ha någon kudde i kristider.

Jag trodde inte att Global Future skulle fortsätta prestera relativt bra även i kristider men kanske är det som min gamle fotbollstränare alltid ropade: "anfall är bästa försvar"? Håller man bollen i anfallszon så blir det inga mål bakåt (givet att man inte tappar bolllen) och det kanske går att översätta med att bolag med tillväxt och med goda finanser inte tappar så mycket så länge egenskaperna består.

Framåt?
För en gångs skull har jag en signifikant kassa på drygt 20 %  men det kliar i köpfingret och om jag känner mig rätt så kommer det att börja köpas i omgångar ganska snart.

Om börsen har bottnat redan vet vi inte förs efteråt men min magkänsla säger mig att vi kommer att testa bottennivåerna minst en gång till i närtid. När Q1:orna kommer in snart så kommer sannolikt vinsterna ha tagit stryk och gissningsvis kan det bli fortsatt tufft resten av året för många branscher.

Jag tror att denna kris kommer att ge en extra skjuts åt digitaliseringen framåt och kanske även till hälsovårdssektorn då resursbrist/flaskhalsar påvisats som rimligen borde hanteras för att undvika liknande scenarios framöver.


Jag kommer framåt att allokera än mer till teknik och hälsa och inom de övriga sektorerna välja bolag som har goda tillväxtutsikter på lång sikt.

Hur har ditt kvartal varit och hur har denna kris påverkat din strategi?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.