"Improvise, Adapt, Overcome" - från kultfilmen Heartbreak Ridge
Ibland händer det saker som gör att du vill/måste omarbeta dina strategier. Avtalsvillkor kan ändras, ibland till det bättre och ibland till det sämre.
För att skydda sig mot (oväntade) händelser så är en vettig strategi att sprida ut sina risker. Att ha många innehav världen över är ett sätt och givet detta så är det sannolikt vettigt och rationellt att även sprida ut dessa innehav på de aktörer som erbjuder de bästa villkoren för stunden.
z2036 presenterar stolt:
Global Dividend Exotic Best Execution 1.2xL
Vad är då detta?
"[...] a.k.a 'Best Execution' [...]"
I praktiken så kommer portföljerna
Global Dividend 1.2xL,
Nordic Small Cap och
Global Exotic att slås samman till en gemensam "virtuell" portfölj och innehaven kommer "fysiskt" att husera hos den aktör som erbjuder bäst villkor för det enskilda innehavet. Detta innebär att allt mitt fria aktiesparande kommer att konsolideras till en helhet/portfölj och då portföljnamnet
z2036 Global Dividend Exotic Best Exection 1.2xL är lite väl långt så kommer det att förkortas till
z2036 Global DEBE 1.2xL.
Som namnet antyder kommer jag att även fortsättningsvis nyttja belåning upp till en hävstång på 1,2 ggr eget kapital. Vidare så kommer det inte finnas något absolut krav på utdelning men stommen i portföljen kommer bestå av "stabila utdelningsbolag" för att kunna balansera belåningen till låg ränta. Ovanpå detta så kommer i huvudsak mindre bolag världen över att adderas vilket jag tror resulterar i en bra mix mellan defensiva och offensiva innehav.
"Utdelningsbolagen" med hög belåningsgrad kommer att spridas ut mellan
Nordnet och
Avanza för att nyttja deras lånevillkor på bästa sätt. Vidare kommer jag att använda
Nordea för övriga utländska utdelare som inte ger någon ränterabatt hos "nätmäklarna" och där källskatten upp till 15 % enligt uppgift betalas ut inom 6 veckor!
De mindre bolagen kommer i huvudsak ligga hos
Degiro och
Nordea som har väsentligt lägre courtage än
Nordnet och
Avanza för den storlek på poster jag kommer att handla. Det kommer att bli befriande att slippa tänka på det otidsenliga fenomenet courtageklasser och veta att du som regel alltid får bra pris även för mindre poster, a.k.a. "Best Execution".
Uppenbara nackdelar med konceptet är att behöva logga in på 4 olika ställen men det kan jag ta. Vidare så blir det lite mer manuellt jobb med att sammanställa värdeutvecklingen men det är också hanterbart tycker jag. Den största nackdelen är kanske att utdelningarna blir utspridda och på grund av skatten på insättningar så är det dumt att flytta likvider mellan de olika depåerna.
Det har blivit engångskostnader i form av courtage och skatt då jag sålt av en del hos
Nordnet för att kunna flytta kapital till
Nordea och
Degiro men det tror jag betalar tillbaka sig på sikt då transaktionskostnaderna blir lägre framöver.
Nordea och Degiro!?
"[...] tillgång till fler marknader [...]"
Den dagen
Nordea och
Degiro gör det enkelt att bli kund elektroniskt så tror jag de blir farliga utmanare då det har varit mer eller mindre omständigt att få allt på plats för att kunna handla.
Degiro tog två kalenderdagar men gick att sköta elektroniskt i alla fall.
Nordea tog tre kalenderdagar då jag var tvungen att uppsöka ett kontor då jag inte var kund innan samt att jag bara ville ha tillgång till deras kapitalförsäkring utan fasta övriga kostnader.
Jag måste ändå säga att bägge bolagens handelsgränssnitt ändå varit över förväntan och det har inte varit svårt att hitta och handla de första aktierna. När jag har lite mer erfarenhet av handel hos dessa aktörer så kommer jag nog att göra en sammanställning vilken aktör jag nyttjar för respektive börs.
En klar uppsida med konceptet är att jag får tillgång till marknader (Schweiz, England, Hong Kong, Singapore, Frankfurt Tyskland m.fl.) som
Nordnet och
Avanza inte tillhandahåller elektroniskt och/eller tillåter i ISK/KF samt allt till ett i mitt tycke rimligt courtage.
Jag gissar att priset på courtage kommer att bli än mer pressat framöver men oavsett hur det blir så känns det som jag har större valmöjligheter och mindre inlåsning från och med nu.
Vad händer nu?
"[...] stor kassa som jag avser återinvestera i närtid [...]"
I skrivande stund sitter jag på en stor kassa som jag avser återinvestera i närtid via
Degiro och
Nordea. Jag tänker inte köpa tillbaka alla bolag slentrianmässigt jag sålt i och med detta utan jag lär passa på att byta ut en del.
Pensionsportföljerna
Global Future och
Global Dividend Growth påverkas inte utan de fortsätter som vanligt.
Nordic Small Cap kommer finnas kvar på Shareville men blir en ren fondportfölj bestående av svenska och nordiska småbolagsfonder.
Även Global Dividend 1.2xL kommer att gå att följa via Shareville fortsättningsvis men kommer som sagt bestå av större utdelningsbolag med belåningsgrad på 70 % eller mer för att utnyttja bra belåningsvillkor.
Jag kommer att lägga upp Global DEBE 1.2xL på bloggen så småningom så att den som vill se hur den ser ut kan göra det.
När jag summerar 2019 så lär det bli relativt höga transaktionskostnader då jag varit väldigt aktiv under året i min handel. Med bättre courtagevillkor inför 2020 och ambition att vara "lagom" aktiv så räknar jag med lägre kostnader framöver.
Jag förstår absolut de som vill samla allt kapital hos en aktör då det blir mer bekvämt på alla sätt och möjligheten till bättre villkor ökar om kapitalet är stort. Men i det läget är man också mer utsatt för försämringar av villkoren och även helt låst i händelse av tekniskt strul.
Då jag redan idag håller reda på mina portföljer via Google Sheets och
bloggverktyg så blir det ingen större skillnad för mig avseende överblick m.m.
Ett par extra appar får man ta :-)
Vad tror du om konceptet? Har du allt ditt kapital hos en aktör?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av Gerd Altmann från Pixabay
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.