2016-11-13

En stockoholics bekännelser

Tänk dig en kampanj om courtagefri handel för S&P500 som sammanfaller med att man har en nyinflyttad tjänstepension med ett ansenligt stort kapital som behöver placeras.

Till detta ska vi lägga en dollarkurs som satt nya höjder under veckan och ett presidentval med många turer.

Vem i detta läge köper amerikanska aktier? Jag!

Jag heter Stefan och är stockoholic, detta är min berättelse från veckan som gått.

Har man som jag courtageklass Mini så får man en (o)vana att köpa små poster regelbundet och detta beteende med små poster har även gällt för denna veckas handel.

Nästan hundra (!?) köp summerar jag till under veckan som gått då jag både har haft liggandes order på köpsidan som till slut gått igenom samt att jag även har köpt direkt på säljsidan.

Min nya pensionsportfölj är nu investerad till ca 30% och ser ut så här bortsett från den stora kassan:

bildkälla: z2036

Tanken med portföljen är en "best of"-version av familjens olika portföljer men med fokus på utdelning och utdelningstillväxt. I min andra pensionsportfölj som är en fjärdedel i storlek av denna, så kommer jag att ha de icke-utdelande bolagen som jag tror är vinnare på lång sikt: Facebook, Alphabet, Amazon och Berkshire bland andra.

Ser man på direktavkastning och förväntad utdelningstillväxt (Growth) så landar vi på:
bildkälla: z2036

Då jag mestadels handlat "the usual suspects" denna vecka så har direktavkastningen (Yield) blivit relativt hög men när hela kapitalet är placerat så är tanken att Growth ska vara högre än Yield då jag tror det är bättre allokeringsstrategi på sikt.

Sammantaget siktar jag på en global utdelningsportfölj likt Global Dividend men med större fokus på tillväxt och med inslag av småbolag.

Denna portfölj är inte ansluten till Shareville ännu men jag kommer sannolikt göra det när tiden är mogen.

Vad tror ni? Visst hade en globalfond för 0,2% varit smidigare men är man stockoholic så är man...

17 kommentarer:

 1. Du låter inte särskilt intresserad av pengar. Det spelar ingen roll att du har courtage mini om du köper 100 ggr i veckan! Då blir courtaget ändå högre än det var på 90-talet.

  Du har en rätt trevlig blogg över lag måste jag säga. Jag kan dock inte undvika att störa mig på smådetaljer i det du skriver som tillsammans ger ett märkligt intryck. T.ex:

  "Denna portfölj är inte ansluten till Shareville ännu men jag kommer sannolikt göra det när tiden är mogen."

  Vad betyder detta? Vad finns det för hinder att dela portföljen i dagsläget? HUR blir tiden "mogen"? Finns där hemligheter som riskerar att påverka börskurser osv?

  Om det man inget kan säga bör man tiga. Du har ju bara inte delat den. Punkt.

  /Surkärringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Handlar man för minicourtage blir det ändå maximalt 0,25% oavsett antal affärer - procent du vet ;-)

   För de som finns på S&P500 har det som sagt varit "gratis".

   Angående Shareville så tror jag inte folk är intresserade av 100 push-notiser i veckan kring småköp så jag tänkte att när jag handlat "klart" så är det lämpligt att ansluta den. Vilka innehav det handlar om ser man i diagrammet ovan.

   Radera
  2. Hej igen!

   Jag räknade samman notorna och jag ligger på ca 0,16% totalt i courtage för de aktier jag köpt vilket måste anses vara anständigt?

   Radera
 2. Intressant det där med minicourtage. Jag har samma dilemma. Någonstans borde det rimligen löna sig att ha en bättre courtageklass och spara de där 0,10+ extra procenten varje år i courtage.

  Samtidigt är det roligt att handla regelbundet och det är väl priset vi shopoholics får betala. Har tagit mig en rejäl funderare kring det men landat i att eftersom min fasta summa på sin höjd skulle räcka till två köp a 15 000 kronor per månad så lönar det sig inte att ändra courtageklass så länge jag inte gör försäljningar av stora innehav.

  Inbillar mig att det jämnar ut sig i att man mer aktivt kan utnyttja nedgångar genom att kontinuerligt köpa småposter men statistiskt ska det ju egentligen inte spela så stor roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt så betalar man maximalt 0,25% vilket ändå måste anses som rimligt tycker jag. Har man stor omsättningshastighet i portföljen så är det en annan sak men för buy-and-hold spelar 0,25% inköpskostnad mindre roll på sikt.

   Sen är det problematiskt med att byta courtageklass då det drabbar alla ens portföljer under en månads tid.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. 100 inköp och inga MOS Exactech, eller fängelser eller Yara. Nu låter jag som en tjurgubbe, förlåt det var inte meningen.

  Jag har försökt följa en del av din portfölj, och googlade runt på HCP o Boston Pizza m fl, bra utdelningar i dem OM de inköptes till rätt pris när ingen ville ha dem.

  Så jag gick igång o tänkte får väl hitta "egna" papper som är high yield, och det gjorde jag. Men sättet att tänka och vara lite motvalls kärring, det snodde jag rakt av från Z2036 utan hämningar.

  Jag tycker det är bra att det bloggas hej vilt, då kan jag ta lite ideer här o där efter eget huvud, ibland blir det rätt andra ggr blir det fel.

  Det är bättre att blogga, det är alltid rätt i mitt tycke.

  Vilken liten ruta att skriva i, jag ser inte vad jag skrivit, hoppas jag har fått fram vad jag tänker annars försöker jag med ett inlägg till.

  Munich Re o Svettberg och önskan om gott MOS till dig.

  StefanBnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar Stefan!

   Jag borde ha hakat på dina fängelseäventyr och behållt mina Svedbergs med facit i hand ;-)

   Radera
 4. Blir spännande att följa! Apropå shopaholic, frågan är om småköp eller större köp är värst? (har inget svar där).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statistiskt är säkert större köp bättre men är man osäker på saker och ting så känns det mentalt bättre att köpa små poster tycker jag.

   Tar gärna emot tips på globala utdelare :-)

   Radera
 5. Köpte NWH.UN i veckan och så länge den fortsätter ner kommer jag fortsätta köpa. En svängig och volatil aktie av dess like, men stadig utdelning. Visst äger du den? /Pedrus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, är en del av min fastighetsallokering :-)

   Radera
 6. Blev det inga Unilever i veckan? Ner under 40$ nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska försöka plocka in lite UK-baserat framöver och där är UL given!

   Radera
 7. Hej
  Vad menar du med "nyinflyttad tjänstepension"? Är man inte ganska så låst där? Eller så pratar vi inte om samma sak. Tack för en bra blogg, /Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man en tjänstepension utanför kollektivavtal så finns det viss möjlighet att flytta den när man avslutar sin anställning och nätmäklarna erbjuder produkter där man kan placera i en speciell depå avsedd för pension.

   Tack för feedback!

   Radera
 8. Hej,

  Ser i grafen att UTG sticker ut med både hög yield och hög tillväxt. Enligt grafen torde yield ligga på över 8%.

  Jag antar att det är Reaves Utility Income Fund som avses?
  Hos Yahoo Finance anges dess yiled till 6.64%.
  https://finance.yahoo.com/quote/UTG?ltr=1

  Vad är det som gäller egentligen?

  MVH

  Otto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svenska småbolaget UTG som avses. Estimatet är osäkert (annars hade jag haft större andel) men de brukar dela ut mycket varje år.

   Tack för kommentar!

   Radera