2016-11-09

Sparkalkylator Deluxe - Rollercoaster edition!

En viss kritik har funnits mot mina sparkalkylatorer som handlar om att verkligheten inte är så linjär som verktygen visar. Det stämmer att för de flesta värdepapper så svänger värdeutvecklingen fram och tillbaka beroende på alla fundamentala och psykologiska parametrar som påverkar priset. Syftet med kalkylatorerna har varit att inspirera till långsiktigt sparande och beräkna så exakt som möjligt med hänsyn till skatter och avgifter utifrån antagen värdeutveckling.

För att illustrera hur värdet kan svänga från ett år till ett annat har jag utvecklat en ny version av Sparkalkylator Deluxe.

z2036 presenterar stolt:

Sparkalkylator Deluxe - Rollercoaster Edition

bildkälla: z2036

Det som är nytt är en parameter som jag döpt till Volatilitet som används sedan för att i resultatgrafen visa hur värdet skulle kunna svänga från ett år till ett annat.

bildkälla: z2036

Själva algoritmen för funktionskurvan som visas har jag hittat på själv och den ska ses som indikativ då verkligheten med all sannolikhet kommer bete sig på annat sätt.

Syftet med kalkylatorn är fortfarande främst att inspirera men genom att illustrera svängningar så kanske man förstår lite bättre att resan kan bli skakig.

Vilket värde för Volatilitet som man borde ange i verktyget beror på hur ens portfölj är uppbygd. Har man Nordnet eller Avanza så finns värde för volatilitet/standardavvikelse som man kan använda.

Tycker man att funktionskurvan "stör" så kan man ange Volatilitet till 0 så blir det en nästan rak fin linje istället.
bildkälla: z2036

Hoppas funktionskurvan tillför något värde i sammanhanget och att verktyget fortsatt kan inspirera, var försiktiga därute!

4 kommentarer:

 1. Jag gillar den idén! Kurvorna i prognosen som går nedåt är en välbehövlig påminnelse om att verkligheten och teorierna aldrig matchar perfekt.

  SvaraRadera
 2. Snyggt! Blir till att testa, har använt din sparkalkylator deluxe rätt flitigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Förändrar inte något funktionellt annat än det visuella, lycka till med sparandet!

   Radera