2016-11-20

Köper du dippen?

En taktik som varit framgångsrik i år och kanske alltid (?) är det i långa bulltrender är "Buy The Dip" eller "köpa dippen" som det heter på svenska.


bildkälla: z2036

Man kan väl säga kort att taktiken går ut på att passa på att köpa vid "dippar" och desto större "dipp" desto bättre.

bildkälla: Avanza

Under året har vi haft ett antal dippar och den som varit köpare vid dessa tillfällen har varit en vinnare med facit i hand.

Det brukar vara olämpligt i andra fall att "dubbeldippa" men i detta sammanhang så har även det funkat i år.Men ska man alltid köpa dippen?

bildkälla: Avanza

Backar vi bandet till 2007-2009 så kan man konstatera att det nog var ganska smärtsamt att köpa dippen under denna period. Man skulle kunna gissa att några sålde i desperation under hösten 2008 när rubrikerna handlade om den värsta finanskrisen sedan depressionen på 30-talet.

Sen finns det de som gör tvärtom och går kort (spekulerar i nedgång) vid toppnoteringar eller vid inledande dippar. Rent statistiskt är det nog en tveksam strategi då aktier oftast stiger på sikt. I år har det nog varit extra smärtsamt att ligga kort...men tiden då vi som är positivt inställda till aktier får börja svettas lär komma förr eller senare så vill inte strö salt i några sår här.

Hur ska man göra då?
"spara regelbundet och återinvestera utdelningar"
Att mekaniskt spara regelbundet och återinvestera utdelningar oavsett börsklimat borde vara en rationell och vinnande strategi på sikt givet att aktier stiger i värde över tiden som de gjort de senaste hundra åren.

Fördelar med denna strategi enligt mig är:
 • Du behöver inte tajma marknaden
 • Du håller ner transaktionskostnaderna (givet att du behåller efter köp)
 • Du får bra GAV med tiden (förstås tråkigt om man börjar köpa på en topp)

Jag är ingen anhängare av dipp till chips men att köpa dippen har jag gjort under året även om jag var nettosäljare just kring brexit om man tar hänsyn till mitt illa tajmade sälj av tjänstepension.

Köper du dippen?


ps. Jag känner på mig att något spännande kommer att hända inom bloggosfären idag :-)

pps. Och ja, jag har fortsatt köphysterin även denna vecka med minst ett 50-tal köp

18 kommentarer:

 1. Har kreditavtal som hjälpt mig att handla lite extra i samband med Brexit & Trump. Inga större summor men när något är tillfälligt billigt är det värt att bunkra lite extra.

  I övrigt månadssparande jag och återinvesterar utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt och gissar att du har haft en fin utveckling i år.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Har haft ett rätt mediokert år och ca: 10% H&M har ju inte hjälpt till, men än är det inte slut. :-)

   Radera
 2. Absolut, köper på dips! Köpte industriaktier före presidentvalet, och köpt lite i Mexiko nu (som jag i och för sig började köpa före presidentvalet...). Och lite annat.

  Ja skriver lite om mina senaste affärer idag: http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/11/salt-peab-med-114-i-vinst-langsiktighet.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter nästan som du "för-dippar" :-)

   Gillar din blogg skarpt och kul med den globala inriktningen!

   Radera
  2. Haha, ja lite så :-)

   Tack, och detsamma! Det globala intresset har vi helt klart gemensamt. Och intresset för pizza-investeringar likaså! Lutar åt att det blir finsk pizza på menyn nästa helg.

   Radera
 3. Jag köper ofta på dippar - men inte för att det blir en dip i sig utan för att mina på förhand uppsatta köpnivåer mer frekvent ger ifrån köpsignal för vissa aktier och det är min strategi att öka mer när de köpsignalerna uppnås.

  Köper regelbundet i de flesta aktier men vill undvika att öka för mycket på högre värderingar. Delar därför upp köpen i tre steg.

  Försöker varva köp beroende på vad som är mest attraktivt prissatt för tillfället. Senaste tiden har det blivit mycket defensiva basaktier, dock inget H&M då jag redan har ökat väldigt mycket där. Den kommande månaden blir det fokus på kvartalsutdelare om de inte drar iväg för mycket i kurs. Avvaktar amerikanska aktier på grund av valutarisken och den stora osäkerheten just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att köpa kvalitetsbolag på dippar är nog än bättre än index gissar jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Svårt att känna igen dippen förrän den passerat. I alla exempel så visas det som ned och sedan upp. Efter upp så är ju dippen borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att pricka botten är förstås svårt, brukar passa på vid rejäla rekyler men i en del fall fortsätter det ned.

   Radera
 5. Hej, Jag tror att "buy the dip" är en bra strategi, förutsatt att det i sig inte är dippen som är anledningen till köpet. För där tror jag många småsparare går på ordentliga minor ibland. Om man däremot har en slags bevakningslista med bolag man är fundamentalt intresserad av, ja då kan det vara helt rätt. Det gäller ju dock att man är påläst, och att köpbeslutet triggas med anledning av analys man gjorde långt tidigare. För snabba beslut i stundens hetta, det brukar sluta illa på aktiemarknaden.

  I övrigt har jag lagt upp dig på min lista på min nya blogg. Kanske vill du titta in på min blogg, och addera min på din lista, tack?
  http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar, du är tillagd!

   Radera
 6. Jag tycker att det är en bra idé att köpa på dippen! Om man kollar på stabila bolag som omotiverat tappar på börsen så känns det som en bra idé att passa på när bolagen känns billiga. Sen när marknaden stabiliserat sig brukar det visa sig att dipp-köpen var bra. Senast köpte jag massor vid Brexit. Det var en bra dipp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo i en lång trend som är uppåtgående så är det nog bara att köpa dippen när tillfälle ges. Vid trendskifte kan det nog vara utmanande på många sätt vid dippköpande...

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Jag försöker köpa hårt i dipparna, mest för att det känns bra mentalt. Köper bara bolag jag planerat att köpa eller kollat på länge. Vet dock inte om det är bättre i längden än att bara köpa när man har likvida medel.

  Btw, la till dig på min blogglista, gillar din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar, länk o feedback!

   Du finns numera i min lista med :-)

   Radera