2018-05-13

Tankar om valutaexponering

I en del sammanhang så läser jag att privatsparare avstår vissa aktier då valutan på börsen där aktien handlas står högt mot svenska kronan men spelar det någon roll?

Senaste exemplet var någon på Twitter som avstod kinesiska Alibaba för att dollarn ansågs vara dyr. Då bolagets huvudsäte är i Kina såvitt jag vet så vill jag nog påstå att det handlar mer om en exponering mot kinesiska Yuan än mot amerikanska dollar, trots att bolaget är noterat på USA-börsen.

Vad man menar egentligen när man säger att en valuta är dyr är kanske mera att kronan är svag relativ andra valutor och om man tror att den kommer att stärkas så bör man nog vara försiktig med köp av utländska aktier generellt?

Jag har inga högskolepoäng i ämnet valutaexponering utan detta inlägg handlar om min syn på det hela och jag hoppas på klargörande kommentarer om jag är helt ute och cyklar i mina resonemang.


För att belysa betydelsen av ett bolags huvudsäte avseende valutaexponering så kanske en hyfsat pedagogisk fallstudie vore på sin plats?

Fallstudie - Lex ABB

ABB anses nog av många vara ett svenskt bolag men det har faktiskt sitt huvudsäte i Schweiz och är även noterat för börshandel där såväl som på Stockholmsbörsen. Tror det även finns en USA-notering av bolaget.

Vad innebär det avseende din valutaexponering om du köper aktien?

Till att börja med handlar det om mot vilka marknader bolagets försäljning sker i huvudsak och vilka valutor som bolagets produkter och tjänster handlas i. Stor försäljning i USA innebär en exponering mot USD exempelvis. Bolaget kan hantera denna exponering via valutaterminer bland annat men det förefaller vanligare att många bolag låter det vara med motivering om att det jämnar ut sig över tiden.

Hursom så ska det bokföras/realiseras resultat i någon valuta och det normala är i den valutan i landet där bolaget har sitt huvudsäte, i ABB:s fall så sker det i Schweiziska franc CHF.

Vad innebär det då om du handlar aktien på Stockholmsbörsen? Jo du får en exponering mot CHF utöver bolagets exponering i olika valutor.

Vi backar bandet till den 15:e januari 2015:


Från Reuters januari 2015.

Jag minns denna händelse relativt väl då en dåvarande kollega konstaterade "Hoppsan! Där blev min alpresa till Schweiz dyrare i ett slag...". Påverkades ABB tro?


Som synes i grafen högst upp ovan så tog ABB stryk på den Schweiziska börsen initialt för att sedan återhämta sig väl efterföljande månader. Notera sedan att den SEK-noterade aktien steg till högre nivåer jämfört med den i CHF som återhämtade sig till +/- noll, sannolikt pga valutaeffekt till följd av starkare CHF.

Vad kan man dra för slutsats av detta? Jo, jag menar på att när du köper ABB på Stockholmsbörsen så är det en exponering mot CHF (allt annat lika). På samma sätt får du en exponering mot EUR om du köper Unilever NV på USA-börsen eller mot GBP om du köper 4GS på danska börsen. Dvs valutan som aktien handlas i på en börs förändrar inte din valutaexponering mot bolaget.

Eventuella skillnader som uppstår om ett bolags aktie handlas för olika pris omräknat i en valuta täpps sannolikt till i realtid av algohandlare innan du ens hinner reflektera över det då dessa jagar arbitrage 24/7.

Om du ska köpa utländska aktier och är orolig för valutarisken så bör du nog främst fundera över huruvida kronan är stark eller svag samt över den valutan där ditt bolag har sitt huvudsäte. Är du långsiktig så tror jag valutasvängningar jämnar ut sig över tiden. Visst kan enskilda länders valuta omvärderas relativt andra i framtiden beroende på inflation och landets ekonomi bland annat vilket man får ta hänsyn till vid analys.

Hur tänker du kring valutaexponering?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: ABB, Avanza
Bildkällor: ABB,  Avanza 

Photo by Didier Weemaels on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

24 kommentarer:

  1. Jag ser priset på valutan som väldigt viktigt. Priset på aktien + priset på valutan = priset du betalar för aktien.
    Som du säg så har valutasvängningarna en tendens att jämna ut sig över tid, varför det kan vara smart att utnyttja dom. När jag ska köpa aktier så tittar jag först och främst på vilken av valutorna (SEK, DKK, NOK, EURO, USD, CAD och GBP) som för tillfället är billigast och sen letar jag aktier i just det landet. En lågvaluta är ju detsamma som en rea på alla aktier i det landet. Likväl som en dyr valuta är detsamma som att överbetala för att köpa aktier i just det specifika landet, och överbetala för en aktie bara för att man vill ha den just nu och inte har tålamodet att invänta ett bättre pris (i detta fallet en lägre valutakurs) är ju ingen vinnande strategi som jag ser det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att det tar emot att öka i amerikanska aktier om dollarn är dyr, ligger CAD bättre till så blir det sannolikt en kanadensisk aktie istället för min del. Sen lär det nog vara så att kursen justeras nedåt i många fall om valutan är stark så även detta får man ta hänsyn till. Bästa kombon är pressad kurs och valuta tänker jag.

      Tack för en bra kommentar!

      Radera
    2. Hej, jag tänker på samma sätt som ni. Undrar om ni har något tips på en bra hemsida för att hålla koll på olika valutakurser? Har hittat ett par sidor där man kan se grafer över hur olika valutor utveckats historiskt. Tänker att det borde finnas något smidigare sätt att bevaka än att manuellt gå in och kolla och jämföra varje månad. Har ni hittat något sådant verktyg?

      Radera
    3. Jag använder Google finance för valutakurser, mitt verktyg MyDividends ovan för exempel.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Håller med om att huvudnotering/försäljning är det viktiga. Tror det är väldigt bra att ha en global spridning på olika branscher, bolag och valutor - men bolaget är det viktigaste. Ska man säga något på lång sikt så har jag inte något emot att ha Asiatiska valutor eftersom demografi/tillväxt gör att centrum i världen är mer och mer där, snarare än väst och USA. Siktar själv mer och mer att vrida portföljen ditåt, vilket oundvikligen ger mer av de valutorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja dollarn kanske man ska vara försiktig med på sikt så jag har undervikt USA jmf index.

      Gäller att tillväxtländer håller inflation och så i schack bara.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Jag är kluven och det finns som jag ser det inget sätt att komma runt att kronan är väldigt svag nu.

    "Valutor jämnar ut sig över tiden" är ett popiläpo talesätt men vad innebär det? Just nu har vi en historiskt extrem värdering gentemot euron och betyder "utjämning" att kronan ska återgå till ett normalläge (dvs undvik euron nu då du lär tappa 20%) eller är det lika sannolikt att euron fortsätter upp som att den går ned?

    Jag tillämpar därför en ganska enkel mellanmjölksstrategi och fokuserar på internationella bolag noterade på marknader som rört sig mindre gentemot kronan, t.ex. Storbritannien och Australien. Precis som i Sverige har vissa exportbolag där värderats upp då de har intäkter i just nu mer attraktiva valutor men det finns även en hel del bolag som helt enkelt är rimligt prissatta till nuvarande valutakurs och historiska valutakurser. Vilket innebär att för mig slår bolagskvalitet valutarisk i de fallen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återstår att se om det jämnar ut sig kanske hade varit ett bättre påstående :-)

      Är lite sugen på att öka i CHF, där kan man inte säga att det jämnar ut sig mot SEK över tiden. Kanske en bank eller försäkringsbolag?

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Kan man vara säker på att kronan alltid kommer att hänga med kring de stora valutorna?
    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. En valutas värde påverkas av så mycket, men jag tycker GBP vs USD är intressant. För 100 år sedan så kostade en pund 5 dollar, vilket ändrades till 4 dollar under andra världskriget, till knappt 3 dollar när ett utblottat Storbritannien försökte rädda vad som kunde räddas efter kriget, till 2 dollar under olje- och strejkkriserna på 70 och 80-talen och nu svänger det lite över 1 dollar.

      Ingen tror väl att en pund ska kosta 5 dollar igen.

      http://www.miketodd.net/encyc/dollhist.htm

      Radera
    2. Nix, inget är givet. Sprider man ut köpen över tiden så blir det kanske ngt vettigt snitt iaf.

      Tack för kommentar!

      Radera
    3. @Daniel

      Intressant exempel onekligen, GB var dominerande i världindex för 100 år sedan med.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Hej. Jag bor i Sverige och ja bo här även när jag går i pension. Hålller mig fast till min pasiv strategi där allt sköts automatisk i min Isk. 50% LF Global indexfond. 50% Nordnet Superfonden Sverige. Här finns alla möjliga valutor inblandade och jag trivs med det. 0.11% i årlig avg. 13 tusen månadsvis i portföljen köps in. Ingen belåning eller skulder. Känns riktigt bra. Lycka till. Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du hyfsad exponering mot utländsk valuta via globalfonden och alla exportbolag i Sverigefonden.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Det stämmer Stefan. Alla möjliga valutor då man har massa export i Sveriges fina global företag. Likadant är månha valutor som är inblandade i Global index. Ingetting jag brukar tänka på då jag själv vill och tror på index långsiktigt. Ju mindre jag pillar på själv och låter det sköta sig själv tror jag att mina investerade pengar mår bättre av det långsiktigt. Ingetting är mindre är 10 årssikt men troligtvis blir det 20-25 år. Blir fin avkastning utan större ansträngning. Ha det så bra.
      Mvh.jacke77

      Radera
    3. Detsamma, tror du har en bra allokering!

      Radera
  6. Mina största vinster har tillkommit genom valutasvängningar. Gäller iof sig de större förlusterna också;). Men, jobbar med valuta som vilket tillgångsslag som helst. Ligger rätt passiv och omallokerar vid behov. Nyligen sålt av lite i USD och euro.
    mvh
    Dan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina baggers beror i huvudsak på bolaget även om valutan i vissa fall förstärkt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Intressant inlägg! Vi tänker nog rätt lika, och det är bra att hålla ett öga på vilka valutor ett bolag har exponering mot, om inte annat för att hitta en bra balans. I princip spekulerar jag inte i valutasvängningar, men har vid några tillfällen valt att titta på bolag (exponerade mot hemmamarknaden) när en valuta dippat ordentligt. Ett lyckosamt exempel var vinbolaget Andrew Peller där jag köpte första omgången när CAD låg på ca 6.00.

    Hur som helst, jag ser långsiktigt på mina innehav. Brukar säga att om man tror att kronan är en ny schweizerfranc ska man nog akta sig för exponering mot andra valutor, men jag tror ju inte det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns vissa faktorer som borde tala för en stark krona som AAA-rating exempelvis. Men med låg ränta och framtida utmaningar på olika plan så är det svårt att se större uppsida.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Bara att sälja kronor på varje förstärkning.
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    3. Så länge penningpolitiken är duvaktig så kan det varar en god ide.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Jag har alibaba. Passar inte riktigt in i min portfölj som enda aktie som inte delar ut direktavkastning. Men den går bra riktigt bra så den får vara kvar. Skall man köpa utländskt är det i princip omöjligt tajma valutakurser utan man får se det ännu mer långsiktigt med hur länge man behåller aktien. Plus vara medveten om att köpa sälja plus mäklarna kanske tar en halvprocent på valutaväxling kostar och ligga ute på källskatten. Utländska aktier bör gå någon procent bättre än de svenska om det skall vara lika bra affär med dessa extra kostnader.
    Glad midsommar för övrigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Transaktionskostnader blir högre men på sikt så borde dessa spela mindre roll för totalavkastning. Med andra ord bör du vara långsiktig när du investerar globalt.

      Tack för kommentar och ha en Glad midsommar!

      Radera