2020-01-19

Tema: Index

Passiv förvaltning till låga avgifter i form av indexfonder passar nog många som vill en bekväm och sannolikt lönsam investering på längre sikt. Men så jobbar inte jag :-)

Jag föredrar som bekant att investera direkt i aktier men då jag tror att indexinvestering kommer att fortsätta växa som företeelse så har jag hittat ett par bolag som är exponerade mot detta tema/trend.


Index
Intresset att investera i indexfonder ökar och det totala förvaltade "passiva" kapitalet lika så. Denna trend tror jag kommer att fortsätta tills vidare, åtminstone tills det blir någon form av rejäl sättning som kan innebära hack i kurvan då indexfonder kommer att ta stryk och kanske mer än (bra) aktiva fonder?

Jag har nyligen plockat in två bolag som på något sätt är exponerade mot denna trend och som jag hoppas kan bidra fint till mina portföljer Global DEBE 1.2xL och Global Dividend Growth.

"BlackRock offers a range of solutions for institutions, financial professionals and individuals from all walks of life. From shop assistants in your local stores to national organizations and non-profits, BlackRock has helped people take control of their financial security for more than 30 years." https://www.blackrock.com/corporate
Den amerikanska fondbolagsgiganten BlackRock står bakom ETF:er som iShares och ett gäng andra indexprodukter bland annat. När jag kikar på en utav deras presentationer så förefaller deras produktdiversifiering vara god och just indexprodukterna har god tillväxt framför sig.

Bolaget kom in med en ganska fin Q4 i veckan som mottogs väl av marknaden. Bolaget handlas till P/E 19 (ttm) vilket jag tycker är ganska sansat i amerikanska sammanhang men gissningsvis beror det på risken av minskad AUM till följd av en börsnedgång. Optimalt kanske man vill plocka in denna typ av bolag i en bear-market då prisbilden sannolikt är mer attraktiv men som alltid är det svårt med tajming i börssammanhang tycker jag.



"We provide data and analytics, research and commentary, benchmarks and credit ratings through the collective strength of our divisions." - http://investor.spglobal.com/Cache/1001259252.PDF?O=PDF&T=&Y=&D=&FID=1001259252&iid=4023623 
S&P Global tillhandahåller index som exempelvis legendariska S&P 500. Ett annat lönsamt ben är kreditbetyg som MarketMakers podd berättar om i detta avsnitt som jag rekommenderar.

Här är värderingen högre i form av P/E 36 men förmodligen har bolaget starkare konkurrensfördelar jämfört med BlackRock och även i en börsnedgång behövs deras tjänster tänker jag.

---

Bland andra "indexbolag" så kan man nämna MSCI men det caset har jag för mig var dyrt när jag kikade sist så jag börjar "indexexponeringen" med de två nämnda bolagen ovan.

Vad tror du om indexinvestering respektive "indexbolag"?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: BIld av Gerd Altmann från Pixabay
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

  1. Kollade faktiskt på BLK igår kväll. Låg DA men fin utdelningstillväxt. Tog beslutet att den inte just nu är intressant pga den låga initiala DA.

    Men kanske senare efter the meltdown...när indexfonderna tagit mer stryk än dito aktivt förvaltade ? Vi får se vad som händer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissar att du jagar DA på > 3 %? Jag tycker man ska titta på helheten och DA 2,5 % + 10-15% tillväxt slår exempelvis Axfood DA 3,4% + 5 % tillväxt om man bortser från att de är i olika branscher med olika risker.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Ja, 3-7%..med snitt runt 5% DA för totalen alla innehav. Tillväxt begär jag bara modesta årlig inflationstäckning. Ibland hamnar naturligtvis DA för individuella innehav med tiden på 2% eller 10% pga händelser som inte går att kontrollera.

      Men JA, jag är inte ute efter maximal värdeökning för mitt kapital utan att leva på kontanter som passivt kommer in på kontot.

      Radera
    3. Jag förstår och i det sammanhanget är nog Axfood att föredra helt klart.

      Radera
  2. Hej Stefan.
    100% Global indexfond. 1600st aktier. Utmärkt branchspridning. Känns som att åka säkraste färjan jämfört med små landsindex och även aktiv global fond med 35 innehar och 1,60% i avg. De är små segelbåtar vid börsfall jämfört med Global indexfond eller Usa index fond som nästan lika trygg som global index. Du kan titta lite historisk jämför aktiva fonder med global index tex år 2008 då kan du se hur många aktiva breda/smala fonder har klarat sig bättre än Dnb global index eller Spp aktiefond Global/Spp aktiefond Usa? Även om index faller då köper man mer i index likt samma om man hade kört aktivt eller aktier är det bara köpa på som vanligt månadsvis. Hur kan du tro att global index ska rasa så mycket mer jämfört med kanske 1% aktiva fonder som slår index på 20 årssikt? Ta bara Seb Sverigeindex fond 0.27% hela Sveriges börs. Inte många aktiva kommer slå den på 10-20 årssikt och då är risken mycket mindre i breda index och billig avg. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nackdelen med globalt index är avsaknad av småbolag och låg vikt EM tycker jag.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Det är inte alls säkert att en investering i aktier eller fonder som håller sig utanför (stora) index är en dålig investeringar i tider av kursfall. Många gånger kan det sannolikt vara tvärtom. Aktier som finns i de stora indexen dras i uppgångar upp just därför att de finns i ett index, och behöver köpas när pengar sätts in i t ex indexfonder. Och då handlar det inte i första hand om fundamentala faktorer att aktier köps. När man sedan säljer i tider av nedgång ja då händer såklart det omvända...

      Radera
    3. Det finns risk att det blir negativt momentum för breda index vid en längre tids nedgång, i synnerhet om det sker i kombo med utflöde från aktiemarknaden. Men vi får se helt enkelt :-)

      Radera
  3. Alltså det här med indexeringsbubblan, jag ser det snarare som en riskfaktor för sig själv, för kunderna och för börsen. Det kommer garanterat inte sluta väl den dag det spricker, med tanke på involverade volymer.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en risk helt klart men gissar att nettoinflödet lär fortsätta ett tag till.

      Tack för kommentar!

      Radera