2015-09-23

Diversifiering - mellanmjölk eller riskminskning?

Då och då dyker det upp "svarta svanar" på marknaden, för en bransch eller för ett bolag.

Det har väl inte undgått någon den svarta svan som drabbat VW i synnerhet och bilbranschen i allmänhet.

Händelse av denna typ är i praktiken omöjliga att förutse och i mina ögon finns det nästan bara ett sätt att skydda sig mot det - genom diversifiering.

Många tycker nog att exempelvis att ha över 30 olika aktier i en portfölj är för mycket men om en enskild aktie kollapsar så blir effekten betydligt mindre än om man hade haft 10-15 aktier istället.

Visst blir det svårare att bevaka många bolag och chansen till att överavkasta index kanske minskar men är man riskminimerare så tycker jag fördelarna överväger. Om man dessutom har ett stort fokus på frekventa utdelningar så påverkas inte dessa i någon större utsträckning om ett enstaka bolag slutar att dela ut.

Med det sagt så fegade jag faktiskt ut i BMW idag och sålde, även om de tycks vara oskyldiga än så länge. Att misslyckas i bilindustrin straffas hårt, då att återkalla bilar är förknippat med stora kostnader. Finns åtskilliga exempel genom åren och även ett företag som har kvalitet i blodet, Toyota, har fått krypa till korset och återkallat och tagit stora kostnader för inte så länge sedan.

Tror jag avvaktar biltillverkare tills vidare, vill man ha exponering mot sektorn kan det nog vara vettigare att ha underleverantörer så som Autoliv istället i portföljen.

Då min globala utdelningsportfölj är relativt nystartad är det svårt att säga om det uppfyller mina krav på lägre volatilitet än index med det ser lovande ut än så länge.






Grafen ovan är en jämförelse med portföljen (blått) mot Stockholmsbörsen och svängningarna tycks vara något lägre än så länge.

Hur många bolag tycker ni ger lagom riskspridning utan att bli indexnära?

5 kommentarer:

  1. Ja du, jag tycker det är skitsvårt med risk. Även olika bolag kan samvariera starkt som under finanskrisen eller nu med bilindustrin. Så lite handlar det väl om att bestämma sig för vilka risker man vill skydda sig mot.

    Jag har gjort det enkelt för mig. Jag låter inte något innehav bli större än att jag kan mista pengarna utan att gråta livet ur mig. Det blir poster om cirka 50 ksek då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att ha ett absolut tak kan vara en variant. I ditt fall så antar jag att om du max kan ha 50k i en aktie så blir en portfölj på 500k fördelad på minst 10 aktier.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Jag tror 12-16 bolag i 5-6 branscher skulle vara optimalt men jag har inte den tiden och heller inte den kunskapsnivån som krävs för det och krävs ett visst kapital för att inte avgifterna vid omallokeringar ska äta upp för mycket.jag har som sagt inte det så jag har 22 i nuläget och här är dom utan inbördes investringsstorleksordning (långt ord blev det ;-) och i min indelning branschvis.
    Industri och verkstad: Alfa Laval, Atlas Copco B, Autoliv SDB, AQ Group, Hexagon (lite felkategoriserad av mig numera), Hexpol, Kone Oyj, NIBE Industrier.
    Investmentbolag: Berkshire Hathaway inc B, Industrivärden C, Investor B, Kinnevik B, Lundbergföretagen B, NAXS Nordic Access Buyout Fund
    Läkemedel: Johnson & Johnson
    Bioteknik: Immunicum AB, WntResearch
    Finans, Bank, & Försäkring: Handelsbanken A
    Fastigheter: Atrium Ljungberg B, Castellum
    Konsumentprodukter: Hennes & Mauritz B, Wal-Mart Stores

    Hexagon är lite felkategoriserad av mig numera, mer IT numera så...

    /AS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar och du har intressant portfölj verkligen!

      Radera