2017-03-05

Koll?

En högst berättigad och vanlig invändning mot mina (över?)diversifierade portföljer är:
"hur kan du ha koll på så många aktier?"
Vad innebär koll i detta sammanhang? Hur mycket koll behöver man egentligen?

De enkla och självklara svaren på respektive frågeställning är "det beror på" men det behövs nog preciseras mer än så för sammanhanget så jag gör ett försök i och med detta inlägg.

bildkälla: z2036/Pixabay

Behovet av koll utifrån investeringsstrategi

Hur mycket koll man behöver ha för sina innehav beror nog främst på vilket strategi man använder för sina investeringar och i sitt (aktie)sparande. 

Har man ett fåtal bolag i portföljen så bör man ha väldigt bra koll då varje innehav kommer att få stor vikt och påverka den totala värdeutvecklingen betydande såväl upp som ner. Den andra extremen är om man har breda indexfonder eller motsvarande där man knappast behöver/förväntas ha koll på fondernas enskilda innehav (världsindex MSCI World består av 1000 aktier exempelvis).

Mina utdelningsstrategier är någonstans mitt emellan, med blandade inslag av stockpicking och mekanisk/passiv allokering. Gottodix kallade en gång min strategi för något i stil med "smart-beta" inriktad mot utdelning vilket nog är ganska träffsäkert uttryckt tycker jag.

Jag försöker få till en aggregerad direktavkastning och tillväxt på portföljnivå genom en bred och väl diversifierad global- och sektorallokering. Vidare så finns det vissa krav kring utdelningar vilket gör att urvalet inte blir så komplicerat tycker jag.

Varje innehav får i min strategi mellan 1-5% vikt vilket ger begränsad påverkan på portföljen på gott och ont.

Vad behöver man ha koll på?
bildkälla: z2036

Urval
Utifrån min strategi ovan så letar jag efter aktier som passar in i portföljen. När man väl hittar en kandidat så kollar jag på direktavkastning, utdelningsandel, kassaflöde, P/E, skuldsättning bland annat. Historik, kurstrend och utsikter framåt spelar också roll och om "det känns ok" så köper jag en andel till att börja med vilket brukar motsvara en procent av portföljen normalt sett.

Bevakning
Väl inne i portföljen så handlar det om bevakning och hur jag gör detta rent praktiskt beskrivs i separat avsnitt nedan. Nåt som är säkert oavsett hur bra koll man har är att man i princip alltid kommer att vara 2:a på bollen vid nyheter och att man ska hinna sälja på en "svart svan" är ganska osannolikt.

Utvärdering
Nyheter och rapporter analyseras löpande och för min del blir det initialt på en ganska grund nivå för en bedömning om "caset" fortfarande håller. Exempel på när jag tycker att det inte gör det längre är Ratos och Telia och Tele2 som då fått lämna portföljen.

Utöver enskilda aktier så behöver man ha en viss koll på makroparametrar utifrån sin strategi och i mitt fall som global utdelningsinvesterare handlar det i huvudsak om räntor och valutor.

Hur håller man då koll?

För att underlätta att ha koll så kan man med fördel använda sig av modern teknik som finns att tillgå. Jag har ett dedikerat inlägg sen förut om hur man bevakar sina aktier så tänkte inte gå in mer på djupet här kring den saken.

Jag använder Google spreadsheets för att hålla reda på i mitt tycke relevant data för de aktier jag vill ha koll på och visualiserar detta via mitt verktyg MyDividends.

Något som jag reflekterat över och som man nog utnyttjar mer eller mindre medvetet är att spana in vad andra bloggare skriver om bolag. Här är en stor brasklapp på sin plats om att man alltid ska göra sin egen analys då vi har exempel på case som kanske inte varit så bra att följa blint (Vardia?). Jag kan erkänna att Northwest upptäckte jag via Gustav och jag frågar honom i första hand om hur han ser på caset numera innan jag dyker ner i de senaste siffrorna själv. Då han har 10% vikt sin portfölj i bolaget så har han kanske starkare incitament än jag att ha bra koll. Det innebär förstås inte att jag kan slappna av helt men kanske inte behöver gräva djupt utifrån en portföljvikt på 3,5%.

Atea och Data Respons är andra exempel där jag plockat in bolag i portföljerna utifrån andra bloggares analyser i huvudsak. Mina egna, förvisso vanligtvis grunda och basala analyser har nog inspirerat andra att investera så det går åt båda hållen på gott och ont. Oavsett så är det rimligt att man alltid bildar sig en egen uppfattning och inte följa någon blint som sagt.

Inspireras man av bloggare eller av Shareville-profiler så får man acceptera att man även här kommer att vara tvåa på bollen och ta konsekvensen av detta.

Då mina innehav har liten vikt så är det förvisso inte hela världen om man hamnar snett på ett enskilt case och en fördel är att det mentalt inte är så svårt att ta en stopp (vilket jag gjorde i veckan) då det inte påverkar så mycket totalt (så länge det inte förekommer för ofta).

Slutligen?

Sammanfattningsvis har jag en viss koll på mina aktier. En del aktier har jag bättre koll på än andra. Jag tror att giganter som JNJ kräver mindre koll och småbolag som Boston Pizza lite mera. Med det sagt har jag inte full koll på Boston Pizza men tillräckligt för en knapp portföljvikt på 5% tycker jag.

Jag anser mig ha mycket kvar att lära kring fundamental analys och annat och känner mig inte bekväm med en mer fokuserad strategi kring ett fåtal bolag. Jag beundrar de som klarar detta med gott resultat och vem vet hur jag tänker i framtiden kring detta. Tills dess sover jag gott om natten och har "lagom" koll på mina aktier.

Hur mycket koll har du på dina innehav?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

  1. Jag försöker skumma kvartalsrapporter i vare bolag jag äger, för stora innehav, mest för att se att mina tidigare antaganden håller. Jag omvärderar kanske någon gång om året, säljer först när det dragit iväg rejält över vad jag anser motiverat. Det kortsiktiga dagliga nyhetsbruset brukar jag mest ignorera dock, då det inte gör annat än att störa och kan lätt orsaka irrationella beslut. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som "lagom" koll men förmodligen tillräckligt för din strategi? En viss koll på "gamechangers", typ politiska beslut eller annat som förändrar spelreglerna bör man väl ha löpande men dessa brukar vara svåra att missa tänker jag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Hej,hur ser du på ocean yield,är det högrisk eller ej? Känns som stabilt bolag med långa kontrakt,stigande utdelning och vettig värdering.
    Mvh Göran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ocean Yield tycker jag är svårvärderad men jag har en liten andel då direktavkastningen är svår att motstå. Sett till belåningsvärde och ägarstruktur kan man tycka att det är ett seriöst bolag utifrån det men vågar inte ta en större stek i dagsläget då jag måste skaffa mig bättre koll först ;-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Tack för referensen! Helt sant att man inte behöver ha samma koll med fler bolag. Det sköna är att du verkligen kan sova gott eftersom en eventuell olycka lär komma ensam och heller inte vara så allvarlig. Ska bli mycket spånnande att följa din strategi över tid, och jag tycker det är ett kvalitetstecken att även fondbolag börjar få upp ögonen för det (tänker på Prior Nilsson även om jag inte vet i vilken mån de kopierar just dig).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Gustav och kul att Northwest går åt rätt håll som det ser ut ;-)

      Radera
  4. En off topic fråga. Känner någon till hur man räknar ut sina slutliga pension(exl tjänste och privata försäkringar) om man har pauser i arbetslivet? Säg om man jobbar 20 år fram till 50, lever på utdelningar fram till 65, då man vill börja ta ut sin pension. Hur beräknar man förväntad månadsutbetalning utefter värde på sina pensionsrätter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man skulle kunna använda en överslagsberäkning på värdet / 23 år, dvs utifrån en livsvarig utbetalning. Så har du samlat ihop 2 miljoner inkl. PPM skulle det i runda slängar bli 7 250 / månad. Sen är det givetvis mer komplicerat än så men en fingervisning skulle det nog funka som.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Hej Stefan! tack för en superbra blogg. Du fick mig att investera i utdelningsaktier efter DN-artikeln. Antar att jag egentligen är skyldig dig en lyxig middag på ett riktigt fint ställe efter ett år med en kopia av Global Dividend-portföljen:) Jag undrar lite hur man kan se hur du strukturerat din pensionsportfölj mer detaljerat. Pie-charten på Shareville är inte helt informativ och jag ser inte hur du viktat i den andra översikten. Det vore av visst intresse inför att jag tar rygg på dig i ett nästa steg..

    Tack igen och allt gott!

    Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback!

      Till att börja med så är du inte skyldig mig någonting, jag bloggar dels för att "tänka högt" så att jag kan få feedback och i någon mån inspirera till långsiktigt sparande. Risk och egen analys får man stå för själv och det finns förstås inga garantier för något även om jag har tro och hopp om mina portföljer.

      Jag har numera två pensionsportföljer, båda globala men en mot utdelning och en mot värde/tillväxt. Den med värde/tillväxt kommer jag skriva om framöver och den andra finns beskriven här.

      Lycka till med investeringarna och kul att inspirera!

      Radera
  6. Tack för bra inlägg om frågor som man alltid brottas med som "fritidsinvesterare", särskillt som det är hård konkurens med andra fritidsintressen som familj, träning, resor, reparationer och allmän konsumtion!:)

    Jag började med aktier 2009 och hade tidigt en fördelning av aktier på 10-15 bolag, svenska och utländska. Starkt inspirerad av Gustav (vet inte hur man länkar men tror knappast det behövs) blev allokeringen mot USA, Sydafrika, Australien och Tyskland-Österrike efter hand större. På senare år har Canada seglat upp som största land huvusakligen beroende på den mycket lyckosamma investeringen i NW - tack Gustav:). NW är nu mitt största innehav drygt 10 % men jag minskade nyligen från ca 16%- någon hejd får det väl vara på riskallokeringen och jag vill minnas att jag har en egen portföljregel som säger max 10% i ett innehav...

    Även jag - får jag erkänna - förlitar mig till stor del på Gustavs analys när det bl.a. gäller NW.
    Inget fel i det tycker jag - då kan jag ägna lite mer energi åt andra bolag och förhoppningsvis kunna bjuda tillbaka på liteinput ibland. Det blir i alla fall roligare så. På senare tid har din blogg kommit till som inspirationskälla:). Och jag börjar luta åt att köpa på mig berydligt fler innehav och är nu uppe i 29! De senaste 8-9 ligger dock i en separat liten portfölj som jag kallar "Nodiv" kännerecknandes av ingen eller låg utdelning men intressanta affärsideer, ofta små bolag. Den portföljen motsvarar idag 4% och får max bli 5% av hela mitt sparande i aktier tänker jag. Överlag har jag alltså portföljregeln 0,1 - 10 % för ett innehav.

    En sak jag tycker är bra när man inte har tid att grotta i alla bolag är att ha fler än ett bolag i varje branch man är intresserad av. Sålunda har jag i t.ex. Sverige två it/teknik bolag, två fastighetsbolag och två byggbolag, som dominerar den svenska portföljen. Samtliga dessa står idag för vardera ca 5-8 % av alla tre portföljer . Den tredje portföljen är den utländska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gasellen för att delar med dig av dina tankar!

      Radera