2024-11-10

Utdelningar - pengar i luften?

Detta är ett inlägg av det mer beräkningsnördiga slaget men en fråga som i någon mening "stört min världsordning" i flera år. För den enskilde spararen är det sannolikt försumbart men systemmässigt kanske inte helt obetydligt.

Utdelningar - pengar i luften?


Det handlar om hur värdet på ett Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF) beräknas när en utdelning avskiljs för ett innehav.

Det teoretiska typfallet är att om en aktie som handlas till 100 delar ut 5 så kommer den att handlas till 95 vid x-dagen och y dagar senare så får du 5 insatt på din ISK-/KF-depå. Så långt inget konstigt i sig men hur förändras då depåvärdet?

Jo, x-dagen så värderas din aktie till 95 vilket inte är konstigt men utdelningen då? Utdelningen tycks "försvinna/hänga i luften" bokföringsmässigt fram tills dess att den gottskrivs/landar på depån y dagar senare. 

Vad är då problemet kan man fråga sig? Om utdelningen avskiljs strax för en skattemätpunkt så skulle det kunna bli lägre schablonskatt allt annat lika. För ISK så är det varje kvartalsskifte som är mätpunkt och för KF varje årsskifte.

Nu är det kanske inte så många aktier som har x-dagar precis innan mätpunkterna, vill dock minnas att Klövern preferensaktie hade sin kvartalsutdelning precis före varje kvartalsskifte så den var i någon mening optimalt utformad skattemässigt sett från sparareperspektivet.

Men ändå en tänkbar lucka kan jag tycka och en aktie som avskiljer en större utdelning strax före ett årsskifte skulle på så sätt kunna "spara/undanhålla" en del skatt.

Jämför man med fonder så tycks dessa beräkna värde mer korrekt då upplupna utdelningar ska ingå i NAV-kursen enligt den information jag har fått från en fondförvaltare. Således schablonbeskattas fondinnehav kanske mer korrekt jämfört med utdelande aktier enligt ovan. Däremot utdelande fonder/ETF:er har nog samma "problem" skulle jag tro.

Detta må vara en petitess men iaf möjligen en "bug/feature" hos de flesta nätmäklare vad jag känner till. Den enda nätmäklare jag har haft som hanterat detta var Degiro vill jag minnas, där upplupna utdelningar var synliga på depån och ingick i totalvärdet.

Med förbehåll att jag är ute och cyklar i denna fråga och att värdet per mätpunkt kanske ändå beräknas korrekt i det dolda hos nätmäklarna. Det är inte helt enkelt att härleda värdet vid årsskiftet för mina kapitalförsäkringar då vilken valutakurs som används spelar stor roll och på så sätt svårt att veta om allt är korrekt beräknat. 



Till Nordnet och Avanzas försvar så har de sen ett tag tillbaka gränssnitt för att se kommande utdelningar men jag kan ändå tycka att man i alla fall borde kunna se sina upplupna utdelningar i sitt totalvärde, exempelvis i transaktionslistan och/eller som ett låst saldo.

Har du någon utdelningsaktie som delar ut strax innan en mätpunkt för schablonskatt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Dal-E

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

11 kommentarer:

  1. Intressant även för de flesta marginell effekt.
    Men Sagax D, Corem D, Emilhus Pref har kvartalsutdelning med x-dag innan kvartalsskifte.
    Cibus (oftast iaf) har X-dag innan kvartalsskifte och även Tingsvalvet pref men de delar ut månadsvis.

    Enligt uppgift så räknas inte heller utdelningar som en insättning på ISK så den som tar ut utdelningar innan nästa kvartalsskifte betalar inget skatt på utdelningarna.
    (gäller även KF som bara räknar värdet vad jag vet)
    https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html#:~:text=R%C3%A4knas%20utdelningar%20som%20en%20ins%C3%A4ttning,r%C3%A4knas%20inte%20som%20en%20ins%C3%A4ttning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så pass många ändå? Givet 7% direktavkastning och 1% schablonskatt så blir effekten 7 öre per 100 kr så ganska ringa effekt för den enskilde men alltid något :)

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Det gör ju väldigt liten effekt, men många bäckar små gör storan å. Om man skulle kunna få de allra största utdelarna att lägga sina utdelningar på rätt dag skulle det på totalen spara ägarkollektivet en hel del pengar över en längre tidsperiod med återkommande utdelningar. Volvo, Swedbank, och SEB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, flera stora årsutdelningar på "rätt" sida skulle göra en liten skillnad - jag ser dock detta som en "bug/feature" så antar att Skatteverket begär rättning i ledet om det skulle bli ett utbrett nyttjande.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Nu begriper jag inte. Om 100 kr utdelning avskiljs under Q1 för att sättas in under Q2 så påverkar det inte beskattningen av Q1 (som baseras på medel vid kvartalets ingång plus insatta medel under kvartalet). Q2 kommer att ha 100 kr "för lite" vid kvartalets ingång vilket kompenseras skattemässigt av 100 kr extra insättningar under Q2. Vad är det jag missar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ISK så räknas inte utdelning som en insättning! (se min första kommentar)
      Dessutom så beräknas underlaget på värdet på kontot vid varje kvartalsskifte på ISK till underlaget för beskattning.
      För KF betalar man för aktuellt värde varje kvartalsskifte.

      Radera
    2. @Anonym som Tipster säger så räknas en utdelning som gottskrivs inte som en insättning rent skatterättsligt

      @Tipster blev nog en typo där för KF, aktuellt värde räknas per årsskifte för KF, kvartalsvis för ISK

      Tack för kommentarer!

      Radera
    3. På så vis! Det hade jag aldrig trott. I så fall kan man ju ta ut skattefria utdelningar, precis som du säger. Tack för det, alltid lär man sig något.

      Radera
  4. Intressant!

    Jag tänker att det är bra som det är. Vill man investera i aktier som ger ut utdelning just vid dessa tillfällen för att spara en krona och även minska antalet innehav så får man göra det. Men per automatik ökar man ju risken och tanken att dra in dessa skattekronor kanske minskar om portföljvärdena hos gemene man minskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poänger, för den enskilde så är det knappast lönt att jaga skattelättnader i sig men jag tycker att det är märkligt hanterat oavsett.

      Tack för kommentar!

      Radera