Andra kvartalet och därmed det första halvåret av 2018 har passerats och då passar det bra att summera värdeutvecklingen för de portföljer som ingår i min Global Multi Strategy.
Året inleddes med högre volatilitet men sen slutet av mars har det tuffat på uppåt sakta men säkert.
Ett aggregerat resultat på + 7 % för första halvåret tycker jag är godkänt men tyvärr ca 1 %-enhet efter min jämförelseportfölj som jag använder som "index". Således ingen alfa i det kortare perspektivet men sen start så är "alfan" fortsatt god än så länge. Sannolikt är det större andel utländsk valuta i globalfonderna som spelar roll då kronan agerat sänke under halvåret.
Förväntad teoretisk årsavkastning för Global Multi Strategy är + 12,5 % så utifrån det så ser det lovande ut om värdeutvecklingen håller i sig andra halvåret.
Vilka underliggande strategier har då presterat bäst i år än så länge?
#1 Global Future
Min framtidsportfölj fortsätter att ånga på i fin stil och + 17 % på ett halvår är mer än godkänt tycker jag. Men har det kanske skett under riskfyllda former?
God riskjusterad avkastning och lägre volatilitet än stockholmsbörsen är jag mycket nöjd över.
Zoomar jag ut så ser det än bättre ut med en CAGR på nästan 20 % och ett fint försprång mot kanske den bästa aktivt förvaltade globalfonden Coeli Global Select.
#2 Nordic Small Cap
Min småbolags- tillika bevakningsportfölj ligger på fina + 16,8 % och utklassar därmed sin jämförelsefond.
Även här ser det finfint ut riskjusterat med tanke på att portföljen "bara" har 14 innehav.
#3 Global Dividend 1.2xL
Utdelningsstrategi tycks fortsätta underprestera jämfört med dito tillväxt såväl som index. Jag tror fortfarande envist på att strategin kommer att prestera väl över tid och kanske i synnerhet om/när det blir en längre nedgång.
Låg volatilitet passar som hand i handske när man kör med balanserad belåning.
#4 Global Dividend Growth
Sist men ändå störst är min mer tillväxtorienterade utdelningsportfölj. Har håller jag på att skifta ut högutdelare mot bolag med utdelningstillväxt istället.
Lägsta volatiliteten i klassen är alltid något kanske?
Årets vinnare
Netflix och Paradox är ohotade i toppen detta år med varsin dubbling. I övrigt kan jag konstatera att vinnarna hör hemma i Global Future och Nordic Small Cap vilket känns logiskt med tanke på portföljernas värdeutveckling.
Årets förlorare
Vi får hoppas att det går bättre för Brasilien i fotboll än i aktier då listan toppas av ett brasilianskt vattenbolag. Clas Ohlson har jag sålt av en del men har kvar en liten andel då jag fortsatt tror i någon mening på bolaget.
Framåt?
Jag anar att konjunkturen har toppat här på hemmaplan såväl som i Europa så är jag småskeptisk till regionen som sådan men enskilda bolag kan förstås fortsatt prestera väl. Då USA också rimligen borde vara nära konjunkturtopp så går mina blickar österut mot Asien. Kinas börs tycks nu officiellt vara i en bearmarket vilket knappast är ett styrketecken men kanske nära köpläge?
Hursom, att tajma marknaden är inte min melodi så jag ligger kvar fullinvesterad då min sparhorisont är på längre sikt och så länge inte räntan sticker iväg norrut så tror jag aktier kommer att prestera relativt väl jämfört med alternativen.
Hur har ditt halvår varit?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Det sett fint ut det där.
SvaraRaderaJag kan erbjuda en positiv nyhet och det är att Atlas Copco inte här hemma på förlorarlistan. Det är utskiftningen av Epiroc som gör att det ser ut som om den gått ned så mycket
Ja så är det såklart med Atlas, det vore trevligt om nätmäklarna började redovisa totalavkastning istället kursutveckling men det lär väl inte hända i närtid.
RaderaTack för kommentar!
Bra jobbat! Fin utveckling i portföljerna
SvaraRaderaHoppas att utdelningsportföljerna tar fart - då kan det bli riktigt bra :-)
RaderaTack för feedback och kommentar!
Du har imponerande många portföljer, starkt jobbat att hålla ordning på allt med snygga presentationer till på köpet. En fråga om du vill svara: När man tittar på listan med förlorare finns det ju ett antal aktier med ganska hög DA (CO, Europris etc). Vad tittar du efter för nyckeltal i deras redovisningar för att enklast avgöra om dessa är s.k "sucker yields" dvs aktier som har en överdrivet hög DA pga kraftigt fallande aktiepriser och en sänkning stundar, eller om det bara är en tillfällig svacka och det är fritt fram att köpa på dippen? Det borde ju gå att göra någon form av teknisk eller fundamental analys här för att undvika gå i denna honungsdoftande fälla?
SvaraRaderaI fallet CO så köpte jag på drygt 4 % :-(
RaderaJag har minskat allmänt i högutdelare men i fall där utdelningen är hyfsat hållbar och värdering låg behåller jag.
Tack för kommentar!
Hej Stefan! Känner du till varför svenska aktier verkar ha försvunnit från google finans? Verktyget my dividends går inte ladda upp länge.
SvaraRaderaMvh Bengt
Om kurserna inte hämtas då går inte verktyget att ladda - testa att byta STO och HEL mot CPH. Återkom om det fortfarande strular!
Radera