2019-04-03

zooplus - om husse själv får välja?

Mitt första innehav mot husdjurssektorn var en tysk nischaktör inom e-handel, nämligenI och med min hund Freyas intåg i familjen så har jag nu fått anledning att testa att handla via bolagets sajt/app.

Jag kan konstatera att det vara ganska smidigt att hitta och beställa Freyas torrfoder, en hårtrimmer, en sax samt ett flexibelt koppel på 8 m. Allt detta för 642 kronor och med fri frakt. Jämför jag torrfodret så var det hela 25 % lägre pris jämfört med  de svenska aktörerna Arken Zoo eller VetZoo.

zooplus tycks stå sig väl mot svenska konkurrenter prismässigt men hur klarar de sig mot Amazon?

Torrfodret gick inte att beställa med frakt till Sverige och det fanns endast större förpackningar vilket inte är önskvärt om man bor i lägenhet tycker jag. När det gäller trimmern fanns inte just det märket jag beställt men en del likvärdiga produkter hittade jag. Dock så tycktes totalpriset inklusive skatt+frakt bli lite väl högt men det går säkert att hitta något prisvärt erbjudande för den insatta.

Min känsla är att zooplus erbjuder en mer "djurvänlig" och fokuserad upplevelse än Amazon och till riktigt konkurrenskraftiga priser. Återstår att se hur smidigt frakten fungerar då jag beställde igår tisdag och preliminärt så väntas leverans på fredag.


Så långt fördel zooplus MEN innebär det att det är en bra investering?

Då priserna är låga så kan man gissa att nettomarginalerna är lövtunna, vilket de också är på nära nollstrecket! Går man uppåt i resultaträkningen så ligger EBITDA några få punker högre.

Prioritet för bolaget är att växa omsättning och ta marknadsandelar. Guidance för 2019 ligger på 14 - 18 % tillväxt. Bolaget har nettokassa och utsikter kommande år är att vinsten ska komma tillbaka lite iaf enligt 4-traders.

Jag är lite kluven till innehavet men jag lutar ändå mot behåll då jag tror att det finns fin tillväxt framöver och att bolaget har ett visst försprång mot konkurrenter. Men rimligen måste marginalerna uppåt förr eller senare för att det ska hålla på sikt.

Oavsett så lär jag bli kvar som kund iaf om nu leveransen sker utan anmärkning.


Jag har hos zooplus registrerat en husdjursprofil för Freya som kanske ger lite bonusar då bolaget tycks ha något sorts bonus- och lojalitetsprogram vilket jag tror är ett smart sätt för att få trogna kunder. Vidare så är många utav produkterna betygssatta av köparna vilket ger viss vägledning i samband med ett köp tycker jag. Så kan bolaget skapa en bra "community" runt produkterna så kan det ge ett mervärde och kanske bättre pricing power förhoppningsvis.


Min "husdjurskorg" består nu av fem bolag varav zooplus som sagt är det jag haft längst. Tips på andra bolag inom sektorn mottages tacksamt!

Vad tror du om zooplus?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

 1. Hej!
  Aktien har jag ingen kommentar om men att vara kund i bolaget, det har vi varit länge. Bra priser och smidigt och enkelt att handla. Vi upptäckte dem för några år sedan och har sparat mycket pengar på det.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från konsumentperspektiv verkar det vara klockrent men hur är bolagets vinstförmåga på sikt?

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Har bara kollat på bolag som kund. Då tänker jag att de är bra och min känsla är att de kommer att växa och få fler kunder. Husdjur blir väl bara fler och fler, vad jag hört.

   Känns därför som att marknaden ser ljus ut. Vet inte hur stor marknadsdel de har i dagsläget.

   Men kan se få fler kunder kanske marginalen kan bli bättre?

   MVH PB?

   Radera
  3. Ja, det är nog klokt att bolaget prioriterar tillväxt i omsättning och kunder men en lönsam tillväxt hade inte varit fel :-)

   Tack för input!

   Radera
 2. Du kan även få 2% återbäring på alla köp hos zooplus via refunder!

  SvaraRadera
 3. Jag har beställt några gånger och det är mycket prisvärt och smidigt. Dock är det nog ytterligare ett bolag man hellre är kund i än ägare. Min erfarenhet är att ägarvänliga bolag ofta är dåliga ur både kund och personalperspektiv. Mitt största innehav Paradox är suverän att äga pga dyra expansioner och repetitiva intäkter men av samma orsak kundovänliga och utsugande i sin affärsmodell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en balansgång mellan kundvänlighet och vinstmarginaler helt klart men förhoppningsvis så ökar zooplus sin pricing power i takt med ökad omsättning och trogna kunder men det är förstås inte givet.

   Paradox äger jag oxå :-)

   Tack för input!

   Radera
 4. Tipsar på detta:

  IPL - En bortglömd kanadensisk månadsvis utdelare (7,77%) med utd.tillväxt!


  Inter Pipeline Ltd (IPL)

  Beteckning: IPL
  Noterad: Toronto (CAD)
  Branch: Energi (Petrokemiska, Transport, Rörledningar o Infrastrukturbegränsat partnerskap inom Olja & Gas),
  Kurs: 22 CAD (2019-04-05)
  Utdelning: 1,71 CAD betalas "Månadsvis" 12 ggr/år (12 x 0,1425 CAD)
  Utdelning (%): ~7,77 % (!!!)
  Har varit sen: 1997
  Antal ägare hos Avanza: 102 (2019-04-05)

  Hemsida: http://www.interpipeline.com/;
  Senaste ftg presentationen (fr April 2019):
  http://www.interpipeline.com/files/pdf/investor-presentations/IPL%20-%20Corporate%20Presentation%20-%20April%202019.pdf
  Aktien hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/482248/inter-pipeline-ltd;


  Företagsöversikt:
  (Obs! Google översättning!)

  - Inter Pipeline är ett energiinfrastrukturföretag som bedriver transport, lagring och bearbetning av energiprodukter i västra Kanada och Europa.

  - Inter Pipeline har sitt huvudkontor i Calgary, Alberta, Kanada och har ett börsvärde på cirka 7 miljarder dollar. Företaget är uppdelat i fyra separata segment för rapporteringsändamål:
  Oil Sands Transportation (48% av EBITDA)
  NGL-bearbetning (34% av EBITDA)
  Konventionella oljeledningar (13% av EBITDA)
  Bulk Liquid Storage (5% av EBITDA)

  - Som nämnts är Inter Pipeline verksamt i två geografiska områden: Västra Kanada och Europa.
  I Kanada äger Inter Pipeline tillgångar i två provinser: Alberta och västra Saskatchewan.
  I Europa finns Inter Pipeline verksamheter i Irland, England, Nederländerna, Tyskland, Danmark och Sverige.

  Den övervägande majoriteten (95% av EBITDA) för Inter Pipeline: s verksamhet ligger i sitt hemland i Kanada.

  - Större företag som Encana, kanadensiska naturresurser, Shell Canada, Chevron, Marathon Oil och Imperial Oil är beroende av rörledningarna för transport av olja till raffinaderier och distribution till marknader.

  Tillväxtutsikter:

  <...Läs resten fr DI-BS för att det är begränsad här...>
  https://borssnack.di.se/#/borssnack/2394416

  SvaraRadera
 5. Kul att du hittat zooplus. Jag är kund sedan 2009, och har tjänat mycket på det, särskilt de första 3-4 åren, när euron störtdök. Äger inga aktier, men jag har också reflekterat över deras vinstmarginaler, i synnerhet de första åren. Då hade nämligen varje "landsajt" egen prissättning, och den kunde variera rejält. Beroende prisläge på det jag skulle köpa valde jag alltså om jag skulle handla från .COM, .FI, .DK eller .SE. Ibland skiljde det hundratals kronor på dyrare varor, så det gick att göra rejäla klipp. Dessutom fanns extremt generösa bonusprogram och det var fraktfritt oavsett hur lite man handlade för. Men för 5-6 år sedan hände något, plötsligt stramades allt upp, minimibelopp för order infördes, sajternas självständighet med egna erbjudanden upphörde och prisläget blev i stort sett likvärdigt över hela linjen oavsett valuta (även om en vara som jag regelbundet handlar fortfarande är billigast på .DK i danska kronor trots kronans ras, oklart varför). Givetvis bra ur aktieägarsynpunkt, vinstmarginalerna måste rimligen ha ökat. Men som kund muttrade jag förstås. ;-) Jag har ingen koll på kursutvecklingen, men som kund har jag intrycket att det skedde en "amazonifiering" av bolaget kring 2013-2014. Men även om prisnivån är högre än det var under "guldåren" för oss kunder kommer svenska zoosajter (och fysisk zoohandel) aldrig att kunna konkurrera - på gott och ont. Jag försöker handla i min lokala affär när de har kampanjer på varor jag ändå ska köpa, men som "kostnadsmedveten" (läs: snål) svider det att köpa något som jag kan få 10-15% billigare hos zooplus. :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra om dina erfarenheter, tack för att delar med dig!

   Radera
 6. Tjena! Vet att det är ett rätt gammalt inlägg men äger du fortfarande Zooplus? Känns som att de har bra produkter för hundägare och står sig bra mot t.ex. Amazon. Känns ju som att det är mycket snack om att Swedencares värdering är ansträngd just nu, kanske bra med lite diversifiering tänker jag?

  Mvh,
  Filip

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde för något år sen och främst beroende på att marginalerna var så pass tunna.

   Nu som hundägare tycker jag att de svenska e-handlarna som exempelvis zoo.se är konkurrenskraftiga så jag har svårt att se att Zooplus kan bli dominerande inom denna nisch till vettiga marginaler. Men i ärlighetens namn så har jag inte kikat på bolaget i närtid så de kanske har förbättrar sig?

   Tack för kommentar!

   Radera