Det finns mycket att reflektera över kring fenomenet Kavastu men oavsett vad som är sant eller ej så tycker jag att en del av hans mer handfasta tips inte är så dumma.
Ett utav dessa är att gå igenom sina gamla notor och reflektera över vad som gått bra respektive mindre bra. Jag tänkte ägna detta inlägg till att redogöra för mina mindre bra affärer i år och se om den finns något att lära sig av dessa.
Notan tack!
För att spara på miljön så gjorde jag övningen elektroniskt istället för att skriva ut alla notor men det kan säkert finnas en pedagogisk poäng i att sortera fysiskt papper ändå.
Tapestry
Jag har plockat in en del så kallade "lyxbolag" senaste halvåret och när jag hittade det Amerikanska klädmodebolaget Tapestry så var det inte mycket betänketid innan jag tryckte på köpknappen. Hyfsat lågt P/E, låg skuldsättning och en bra direktavkastning lockade utöver det "lyxiga". Jag såg det hela som ett vettigt värderat turnaround-case.
Tyvärr så verkar bolaget ha svårt att växa och det svåra med turnaround-case är att det kan dröja innan marknaden ändrar sin uppfattning om bolaget och kursen stiger igen. Så när senaste rapporten kom in och marknaden handlade ner aktien tvåsiffrigt så sålde jag den sista posten jag hade kvar med en total förlust på ca 30 %. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa men jag kommer nog inte att plocka in bolaget igen oavsett då jag inte fick någon bra "magkänsla" för bolaget.
Lärdom? Plocka inte in negativt trendande bolag på allt för lösa grunder även om den fundamentala värderingen ser attraktiv ut. Ska du hitta turnaround-case bör du nog läsa på ordentligt innan du köper och om du är övertygad om att bolaget kommer att vända/bli uppvärderat så bör du nog ha stort tålamod med din placering.
Clarus Corporation
Jag får många investeringsuppslag via fondförvaltare och när förvaltaren bakom Handelsbanken amerikanska småbolagsfond droppade intressanta case så fastnade jag för bolaget Clarus Corporation. Förvissa dyrt med P/E > 30 men ett slags amerikanskt Fenix Outdoor som föreföll växa fint och med en starkt huvudägare i grundaren som jag förstod det.
Risken med hög värdering är att negativa nyheter slår extra hårt som regel. När bolaget kom in med en svag rapport så blev marknaden mycket missnöjd och då jag redan kanske från början var lite tveksam till innehavet så sålde jag utan någon längre betänketid. Förlusten landade på ca 18 %.
Lärdom? Är du tveksam från början, avstå köp. Det var inte värderingen som gjorde mig tveksam utan att en stor del av bolagets omsättning kom från ammunition. Förvisso ammunition mestadels avsedd för "sportskytte" som jag förstod det men kanske ingen produkt som man egentligen innerst inne vill ska öka sin försäljning.
Central Garden & Pet Company
Jag gillar som bekant husdjurssektorn men tyvärr är det många bolag som har höga värderingar till följd av att marknaden inte missat den underliggande strukturella tillväxt som driver sektorn över tid. Så när jag hittade Central Garden så tilltalades jag av den relativt låga värderingen men för en gång skull köpte jag inte direkt. Men när jag sedan i något sammanhang sprang på bolaget igen ett tag senare så fick den komma in i en utav mina portföljer.
Jag köpte bolaget då det såg "billigt" ut men marknaden tyckte att det skulle bli billigare och då jag kom till slutsatsen att portföljen i huvudsak ska bestå av tillväxtbolag så sålde jag med en förlust på ca 15 % efter relativt kort tid.
Lärdom? Bara för att ett bolag verkar i en attraktiv sektor så bör det finns vettiga tillväxtutsikter inte allt för långt bort i tiden och definitivt på sikt.
---
Det finns egentligen flera andra affärer att berätta om men där har jag gått plus minus noll eller med en liten vinst.
Det kan vara värt i sammanhanget att nämna ett antal surdegar i portföljerna som inte haft någon rolig utveckling och som man med facit i hand borde ha sålt redan: PetMed Express (-40 %), Pandora (-30 %) och BMW Pref (-30 %). I dessa fall så lindrar de höga utdelningarna och räknar jag med dessa så blir den orealiserade totalförlusten lägre och det är sannolikt det som håller bolagen kvar då dessa tre återfinns i min belånade utdelningsportfölj.
Om man inte känner sig helt övertygad om ett case så är det nog sannolikt vettigt att stoppa ut sig om det går åt fel håll och man i ärlighetens namn inte förstår riktigt varför. Kanske borde man sätta ett kurslarm på -10 % efter ett köp så att man automatiskt får en notifiering vid negativ utveckling och kan ta beslut om innehavet ska vara kvar eller ej.
Brukar du gå igenom dina dåliga affärer?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036, Photo by Artem Beliaikin on Unsplash
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Ofta är det innehav man är tveksam till som brukar utvecklas sämre (och sämre). Jag borde bli bättre på att släppa bolag som tappar "business momentum". Sen är en kursreaktion i sig kanske inte ett skäl, särskilt inte i småbolag, men ofta finns det ju något bakom en större kursreaktion.
SvaraRaderaBolag som Famous Brands och Superlon skulle jag varit mer vaksam på när de började gå ner stort (och sedan leverera sämre). Kurslarm är ett bra sätt.
Kanske skulle man ha någon form av stop-loss men oavsett så kan det vara vettigt med kurslarm på olika nivåer så att man kan ta ställning till huruvida caset håller eller inte.
RaderaTack för kommentar!
Får jobba ständigt på att förbättra min stopp förmåga. I mitt fall uppstår surdegarna när jag köpt aktien utan någon speciell plan för den, skulle denne aktien plötsligt vända åt rätt håll kan jag vara snabb sälja för tidigt :) Retfulla surdegar just nu Step Energy(vad tusan hände?) Amira nature foods (är det något anti indien eller?)
SvaraRaderaLåta vinnarna vara och kapa förlusterna är svårt i praktiken men kanske sannolikt en bra strategi. Man kan alltid bli en bättre investerare oavsett, tack för kommentar!
RaderaAldrig fel att analysera sitt investerande. Själv har jag gjort iakttagelsen att alla mina bästa affärer har varit när aktien kommit och presenterat sig själv utan jag behövt leta efter den. Läsa mycket göra lite är nästan aldrig fel.
SvaraRaderaFunderar på Pfizer. Här finns en fin värdering och en sund verksamhet. Ett köp runt 335kr är intressant. Även om man har fel tror jag inte det blir en jättemiss. Köp kvalitet.
Något som jag aldrig köper är aktier typ BMW till p/e-tal 5.Har aldrig tjänat några pengar när jag har trott att jag skall få något för ingenting.
Är aldrig rädd att betala bra för något jag verkligen vill ha. Upptäckte Essex en amerikansk REIT. Bostäder på amerikanska västkusten. Ställen som San Diego och Santa Barbara är aldrig fel. Vad händer? Essex bara stiger i kurs. Dyrt brukar bli dyrare på aktiemarknaden.
Mvh
Lars
Jag har precis minskat i Pfizer men har kvar en post i den belånade utdelningsportföljen. Svårt med stora bolag tycker jag men viss exponering mot sektorn vill man ha i händelse av bistrare börsklimat.
RaderaAtt köpa kvalitet känns som en vettig grundstrategi och kvalitetsbolag som växer fint är och blir sällan billiga så "cry once" är nog inte fel :-)
Tack för kommentar!
Jag brukar nog gå igenom såväl bra som dåliga affärer. Stop loss är inget jag tror på dock, framför allt inte när jag köper tillväxt bolag. Ska jag sälja så ska det finnas en anledning, något som strider emot mina tidigare antaganden.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Mina bra affärer är jag dålig på att reflektera över, där kan jag bli bättre helt klart!
RaderaJag och Gustav är insnöade på business momentum numera och så länge bolaget har ett positivt sådant så bör man nog inte sälja bort sig.
Tack för kommentar!
Mycket tänkvärda och kloka lärdomar! Starkt att du delar med dig!
SvaraRaderaVore intressant att höra i ett annat inlägg också när du bestämmer dig för att sälja. Lärdomen om att tillväxtutsikter inte bör vara alltför långt bort är klockren. Brottas själv med det, tenderar ofta vara för defensiv när det gäller bra företag eftersom jag inte tycker det är vettigt att prisa in framtida vinstökningar mer än 2-3 år fram i tiden. H&M gjorde man så med på den tiden aktien handlades runt 300 kronor...
Jag är envis och håller allt som oftast kvar mina aktier till dess att rapporter objektivt bevisar motsatsen och att de antaganden som låg till grund för köp inte längre håller. Spelar ingen roll om de tappat över 50 procent, försöker alltid undvika påverkas av aktiekursen utan lägger energin på fundamentala värden i rapporterna (som förstås i sin tur påverkar aktiekursen). På senare tid har jag sålt några mindre innehav mer för att minska antalet aktier och göra plats för att satsa lite mer på kryddorna inom miljö/förnybar energi.
Som jag skrev i en kommentar ovan så är jag insnöad på business momentum vilket är något sorts mått/känsla på frågan "...och affärerna går bra?". Nyckeltalsmässigt så handlar det om tillväxt och gärna tvåsiffrigt på både omsättning- såväl som vinsttillväxt.
RaderaExempel på bolag som har bra business momentum f n är Microsoft, LVMH och Fortnox för att nämna några.
Tyvärr är förstås relativa värdering ofta höga för kvalitetsbolag i medvind men det tror jag man får svälja helt enkelt.
Tack för feedback och kommentar!
Har ett antal "surdegar" i bagaget, t.ex. Uniti, Corus Entertainment, CBL Properties, med flera. Alla har en lärdom bakom sig, som rör bland annat bolag i fritt fall med lockande hög yield eller en svikande marknad. Nu gör jag betydligt mera research när jag köper in något, jämfört med för två år sedan.
SvaraRaderaAtt göra misstag kan vara lärorikt och paradoxalt nog löna sig på sikt :-)
RaderaTack för kommentar!
Jag loggar alla sälj i ett excelark med en kommentar, antingen positiv eller lite mer konstruktivt uppstramande...
SvaraRaderaKonstigt nog så är det missade vinster som jag minns mest, de tillfällen då jag blivit för euforisk och sålt för tidigt.
De gånger jag sålt med rejäl förlust försvinner snabbt i minnet. Kanske är det förträngningsmekanismen som är för stark? Men då har jag excelarket som påminnelse och för lärdom :)
Riktigt bra med en logg! Jag kommenterar mina köp och sälj via Shareville men det vore önskvärt om det gick att strukturera upp dessa på något vettigt sätt - hoppas det kommer systemstöd.
RaderaTack för kommentar!