2016-07-03

High Yield - Bridge over Troubled Water?


"When darkness comes and pain is all around
Like a bridge over troubled water I will lay me down" 
/Paul Simon
Kanske en något provocerande tanke men är High Yield något att hålla sig i när det blåser upp till storm på världens börser? Eller är det Cash (kassa, inte Johnny) som gäller?

Att ha en kassa när det är stormigt är riskfritt och sannolikt rationellt i inväntan på bra köplägen. Dock blir det ingen avkastning så länge pengarna ligger på kassan så hur är utsikterna för parkering i High Yield istället och hur har det gått i år för strategin?

Det som imponerat mest på mig är hur den stått emot dipparna som varit under året och i synnerhet Brexit.

bildkälla: Avanza

Som synes ovan tycks utvecklingen vara okorrelerad mot index och portföljen har ett beta-tal på 0,62 enligt Avanza. Vad kan ligga bakom detta?

Valutaeffekten är begränsad då portföljen består av 70% svenska värdepapper så kan det vara räntan?


Här har vi nog den viktigaste parametern, High Yield påverkas främst av räntan och dess utsikter. Låg ränta innebär sannolikt också att bolag med hög skuldsättning klarar sig hyggligt i alla fall. Vi ser dock att den rört sig relativt mycket åt båda hållen men det har inte gett större utslag på utvecklingen.

Vad är då haken?

Hög direktavkastning är ofta av en anledning och förknippat med förhöjd bolagsrisk (man hittar knappast AAA i denna kategori) så i värsta fall utplånas innehavet vid exempelvis en konkurs. Vidare kan utsikter om sänkt eller ej hållbar utdelning pressa kursen (Telia och Ratos?).

Lösningen?

Diversifiering, diversifiering, diversifiering som en fastighetsmäklare brukar säga om lägets betydelse för bostadspriser (byt ut diversifiering mot läget). Att ha många olika bolag inom denna kategori är nog att rekommendera så att enskild bolagshändelse inte slår för hårt. Kan dessutom sprida innehaven över olika branscher och regioner så blir det än bättre riskspridning tror jag.

Om det blir en rejäl uppstuds på räntan och kanske en generell fastighetskrasch (svårt att undvika stor exponering mot fastigheter inom High Yield) så kommer strategin att ta stryk (och sannolikt andra aktieslag med) så strategin är knappast tidlös men...

Jag gissar på
  • Att räntan håller sig fortsatt låg de närmaste åren
  • Att dollarn fortsätter vara relativt stark, speciellt vid orostider
  • Att större aktörer förr eller senare kommer att behöva söka placeringar bortom räntemarknaden för att få avkastning / kupong (se hur Realty Income klarade Brexit)
En joker i sammanhanget är amerikanska presidentvalet i höst och allt annat kreditelände som kanske inte är inprisat.

Vad tror ni?

Kassa och/eller High Yield?

Bör väl tillägga att jag har familjens buffert på sparkonto/kassa och har inga planer på att köpa High Yield för dessa i närtid men jag använder den som säkerhet för belåning av utdelningsportföljen.

2 kommentarer:

  1. Personligen så bygger jag upp en större kontant position p.g.a. valet i USA. Både Trump och Clinton (dock större chans med Trump) kommer antagligen leda till ett börsfall vilket jag vill utnyttja. Får vi dock ett bra fall i höst så kan jag se att jag nallar på den positionen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter klokt. Jag tänker att vissa High Yield kan man vikta om mot kvalitetsaktier om det skulle bli än sättning/gynnsam prissättning.

      Radera