2016-07-02

Veckan som gått: 2016-26

Ännu en händelserik vecka att summera så här på lördagsförmiddagen.

Kan börja med att nämna att nästa vecka blir det troligen ingen veckoreflektion då semesteraktiviteter prioriteras - hoppas ni har överseende med detta :-)

Börsen öppnade med ett episkt nedställ i måndags (mer än vad jag trodde) och jag passade på att öka i G4S, Atea samt Tobin pref.

Den sistnämnda passade jag på att dubbla så att jag får samma antal aktier som efter beslutat inlösen om ca två veckor.

Lite otippat så gick börsen starkt återstoden av veckan och familjens portföljer stängde halvåret på ATH nästan över hela linjen.

Frågan är om mitt fondbyte inför flytt förra veckan var vältajmat eller ej - hurusom är det skönt att ligga likvid med ett så stort belopp oavsett.

Kan redan nu rekommendera morgondagens inlägg som kommer att handla lite (med betoning på lite) om vad jag tror om kommande börsperiod bland annat.

---

Betsson kom in surt i veckan och hux flux ligger man på -39% för innehavet! Lyckligtvis har det väldigt liten påverkan på portföljens utveckling i stort då den hade liten vikt i min fullproppade utdelningsportfölj.

Blev en stark vecka för huvudportföljen trots måndagens ras och Betsson.

bildkälla: z2036

Är riktigt nöjd med den låga volatiliteten, mer om det imorgon...

---

Fick en premieinbetalning till pensionsportföljen som användes till nya innehav, nämligen Intrum Justitia och Marine Harvest.

Sålde Goverment Properties med en vinst på +45% då jag tror uppsidan är begränsad härifrån och jag vill vikta ner fastigheter något.

---

Ni missar väl inte fondtipsen från Analysera Mera? Blir några till som jag ser fram emot.

---

Halvårsskiftet innebär halv avkastningsskatt på insättningar i Kapitalförsäkringar, alltid något :-)

---

Jag finns som ni kanske vet på Shareville med tre av familjens portföljer och det var glädjande att läsa i veckan om att Faraz Hashemzadeh blir ny produktägare för plattformen.

Efter en liten trevande start har Shareville vuxit fram som en riktigt spännande och inspirerande plattform, speciellt sen appen lanserades. Tjänsten kan dock bli än bättre och Faraz är verkligen rätt person för detta är jag övertygad om. Har redan fått en invit tillsammans med 4020 om att prata visualisering - några önskemål? :-)

I olika sammanhang kan jag intyga hans hängivenhet för Nordnet och excellent kundservice så detta känns riktigt bra!

---

Apropå Nordnet så ställde jag följande fråga till vederbörande samt Avanza i veckan:
"Hej, jag vill gärna veta mera i detalj om hur det fungerar med källskatt för danska innehav i en KF? Givet att försäkringsbolaget får full avräkning, får man tillbaka all källskatt för ett danskt innehav? Om man har en PLC som handlas i Danmark (ex. G4S) funkar det på annat sätt?"
Svar Avanza (relevanta delar i urval):
"När det gäller den utländska källskatten i Danmark så skiljer vi oss mot motsvarande banker i Sverige inklusive Nordnet för att de har verksamhet i Danmark, vilket vi inte erbjuder...
...Danmark där dubbelbeskattningsavtalet säger 15% (vilket vi söker avräkning för) men vi i dagsläget betalar 27%. För att söka avräkning för den resterande delen av den utländska källskatten krävs därför direktkontakt med den utländska motsvarigheten till Skatteverket"
Svar Nordnet (urval):
"...Givet att Nordnet Pensionsförsäkring får full avräkning kommer du få tillbaks all källskatt det vill säga 27 %..."
Så givet att försäkringsbolaget får tillbaka all källskatt så får man tillbaka hela skatten via Nordnet och 15% via Avanza per automatik och via en blankett så kan man få tillbaka resterande del. Något smidigare hos Nordnet med andra ord.

I fallet G4S plc så är har den huvudsäte i UK vilket innebär 0% i källskatt oavsett vart den handlas.

---

Min blivande arbetsgivare släppte i veckan ett verktyg för att kunna jämföra kostnader för kollektivavtalad tjänstepension.
bildkälla: Konsumenternas.se

Att räkna på pensioner och dess avgifter på ett begripligt sätt är inte alltid lätt men här har man lyckats bra tycker jag i avseendet att visualisera kostnadsskillnader eller vad tycker ni?

6 kommentarer:

 1. Tack för svar angående Danmark och källskatt.

  Jag är dock något besviken på att det inte går att få tillbaka hela hos Avanza utan en massa krångel. Men men så är det, och det är bara att acceptera.

  Får fundera vidare på hur jag ska göra med NOVO, men nu har jag iallafall lite mer kött på benen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen orsak, har Novo själv så känns skönt att bringa klarhet i frågan.

   Radera
 2. Har köpt mina första aktier noterade i DK (G4S) så kollade detta för ISK också. Skatteverket gör automatisk avräkning (givet att man har något att avräkna mot och att man inte slår i taket p.g.a. underskott av kapital). Dock gör man bara avräkning för 15% (motsvarande Avanza KF ovan) och resterande 12% får man begära tillbaka från skat.dk (http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2178493&vId=0).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom G4S har huvudsäte i UK så borde det inte bli någon källskatt varken i ISK eller KF.

   Radera
 3. Hej Stefan,

  Tack för en fantastisk blogg, väldigt inspirerande och intressant läsning.

  Jag för en liten diskussion med "Framtida Frihet" som kanske intresserar dig. Kolla kommentarerna på denna inlägget: http://framtidafrihet.blogspot.fi/2016/08/novo-nordisk-kallskatt.html

  Vore kul att höra ifall du har någon kunskap att tillföra där!

  Tack på förhand,

  Mvh Malmöiten

  SvaraRadera