2020-07-12

Börspsykologi

Börsnedgången till följd av coronavirusets spridning i mars var en period som med största sannolikhet testade aktieinvesterares psyken på många sätt. Vidare så har det paraboliska rallyt som startades efter nedgången och som förefaller fortfarande pågå, varit ett minst lika extremt test av psyket och det finns nog en del erfarna investerare som känner FOMO och kliar sig i huvudet huruvida P/S-talet är det nya P/E-talet?

En bok som jag önskat att jag hade läst innan dessa perioder/händelser är Cristofer "Sofokles" Anderssons

Börspsykologi - så blir du en bättre investerare


Denna välskrivna bok tar upp och förklarar psykologiska "fällor" utifrån ett börsperspektiv på ett mycket förtjänstfullt sätt tycker jag.

Boken väcker mycket tankar hos mig när jag läser och exempelvis så inser jag att jag ofta köper aktier utifrån det så kallade "system1" aka "magkänsla" och applicerar "lagom" mängd "system2"/logik i processen.

Ett sätt att få mer av system2 inkopplat är att föra anteckningar kring sina investeringar och jag har fram tills något halvår sen kommenterat mina köp och sälj via Shareville. Tyvärr förefaller det som att tjänsten har prio 99 hos Nordnet numera och det går inte att kommentera i samband med transaktioner längre utan det måste göras efteråt. Så jag har mer och mer gått över till en gammal hederlig anteckningsbok (se till höger på bilden ovan).

Vidare tar boken upp förlustaversion, flockbeteende, FOMO och hybris med mera. Det jag gillar är att de olika psykologiska fenomenen är beskrivna även med konkreta exempel utifrån fiktiva (?) personer. Sedan avslutas varje avsnitt med en reflektionsruta som knyter ihop det på ett bra sätt tycker jag.

Böcker om investeringar finns det gott om men kring börspsykologi är det mer skralt så har du inte läst denna bok så rekommenderar jag att du tar en promenad till närmaste Akademibokhandel och inhandlar ett exemplar (disclaimer: min dotter Ebba äger aktier i Volati).

För dig som mot förmodan inte känner till Christofer/"Sofokles" redan så hittar du hans prisbelönta blogg här: https://tradevenue.se/fermentumvitae. Vidare ska det bli spännande att läsa hans nästa bokalster som förväntas komma under 2021.

Hur har du känt under börsåret 2020 och har du gått i några psykologiska fällor?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

13 kommentarer:

  1. Har läst boken och tycker den var mycket lärorik. Jag tror precis som du att om skriver ned varför man köpt en aktie en gång i tiden så är det mycket lättare att ha sunda reflektioner när det stormar som mest. Speciellt om man har en diversifierad portfölj (ex över 15 innehav). Då tror jag att det är extra viktigt då det kan vara lätta att fina bolag försvinner i "massan".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dr.Byström

      Håller med dig det är mycket bra att skriva ner varför man köpt en aktie. Problemet här är att de flesta investerare skyr arbete som pesten. Man älskar dock att handla på tips. Låt mig ta ett exempel .Skulle en uppburen bloggare i Lund få för sig att väcka liv i bloggen med en rubrik av typ STORKÖP-MIN NYA FAVORITAKTIE.Då kan jag lova att läsekretsen fått eld i baken. Skulle det var ett litet bolag som egentligen ingen hört talas om hade antalet ägare i Avanzakollektivet fördubblats på några dagar. Enkel börspsykologi. Man behöver ingen bok för att förstå detta.

      Mvh

      Lars

      Radera
    2. Flockmentalitet är högst påtagligt nu som då och jag tycker det är intressant att läsa om det bakomliggande psykologiska faktorerna kring detta.

      Att studera antal ägare på Avanza är mycket intressant, till och med i fallet Wirecard så ökade antalet även när det framgick att konkurs var nära förestående.

      Tack för kommentarer!

      Radera
  2. Själv har jag inte läst boken. Kanske kan den ha ett värde för någon läsare. När jag läser bloggar är det alltid samma sak. Lilla magen spelar alltid en stor roll det skall köpas det skall kännas bra. Problemet här är att detta köpande leder till att man köper dyrt och sedan säljer billigt. Allting på aktiemarknaden har hänt tusen gånger förut det finns inget nytt. I USA härjade Nifty Fifty hysterin vid något tillfälle. Här var tanken att det var bara att köpa dessa högvärderade bolag priset spelade inte så stor roll. Bolagens underliggande verksamhet skulle förr eller senare komma ifatt aktiekursen.

    När jag läser bloggar har det nu spridits en uppfattning att när man investerar kan man i princip bara köpa Investor och Industrivärden. Sedan kan man luta sig tillbaka i solstolen. DEM kommer nu att sköta verksamheten. Bolagen handlas med rabatt och det känns ju bra. Stämmer detta? Nej! Jag tycker inte någon av dessa aktier är köpvärda.

    Fallstudie: Industrivärden hade en VD som heter Clas Reuterskiöld. Han fick vi något tillfälle för sig att Ericsson var stjärnan i natten. Man lyckades sänka 50% av bolagets tillgångar på en aktie. Ingen tänkte på att det finns något som heter riskhantering. Detta blev en ansträngande upplevelse för aktieägarna. Här levde föreställningen att DEM skulle förvalta pengarna. Min erfarenhet att dessa DEM inte kan sköta någonting. Låt mig ta Investor som ett exempel. Finns det något pris för Astra som är för högt som gör att ledningen säljer? Finns det något pris som är för lågt som gör att man köper?

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Magkänsla" beror nog på vilken typ av investerare du är, gissar att värdeinvesterare får ont i magen när de tittar på en del bolag numera :-)

      Jag köper dyrt numera men "magkänslan" (och lite räkneövningar) säger att det är bra bolag som har stor chans att växa framåt och leverera avkastning.

      Tack för kommentar Lars!

      Radera
  3. Byt till Avanza, där kan du göra en anteckning för varje aktie, ett av "verktygen" längst till höger efter aktien på kontot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har Avanza redan men jag skulle vilja ha en dagboksfunktion där du kan kommentera varje transaktion (som Shareville) som sedan är sökbar och går att strukturera på olika sätt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. När magen kommer med i spelet hamnar man ofta i en situation som kan beskrivas som man gör vad alla andra gör. Känns det inte bra att vara en långsiktig investerare i Amazon. E-handel. Vem vill investera i fysiska butiker? Värderingen? P/e tal 130. Strunt det samma. Varför skriva ett inlägg om Hufvudstaden? Kontor? Jobbar inte folk hemma nu? Exxon? Kör inte folk elbilar nu?

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min magkänsla säger mig att spel och dobbel inte är av godo varav att jag avstår flockinvesteringar som Evolution Gaming m.fl.

      Jag tror alla har olika magkänslor, flockbeteende är nog mer åt FOMO men det kan du läsa mer om i viss bok :-)

      Radera
  5. Själv tror jag inte för ett ögonblick att magkänslan är olika. Låt mig ta ett exempel.Vi har en pandemi nu som påverkar hela samhället.Erbjudes det tester så kan du slå dig i betongen på att alla skall dit och testa sig för antikroppar mot covid 19. Låt oss nu leka med tanken att kravet för att bli testad är att du förbinder dig att ta vaccinet så hade varje testnisse försvunnit snabbare än f-n fått på sig tofflorna på morgonen.

    Så länge jag följt bloggar är man alltid 30% likvid när börsen rasat ner i källaren. Man är alltid fullinvesterad på toppen. Då är man en långsiktig investerare. Sedan när raset kommer blir man plötsligt en kortsiktig investerare. Man säljer som seden bjuder i panik. Så kommer det alltid att vara.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, flockbeteende är förstås extra påtagligt vid extrempunkter och en klassiker är att sälja vid botten och köpa vid toppen (nu?). Jag tycker ändå att det fanns många som köpte på botten denna gång om jag ser till mitt Twitter-flöde men det speglar nog inte stora massans agerande.

      Jag tror fenomenet beror på flera faktorer där magkänsla (det gör ont?) är en och flykt en annan för att nämna några.

      Ser jag tillbaka vid mitt agerande vid botten så var det drivet av att jag tycker händelsen var spiken i kistan för utdelningsbolag som "kudde". Så här efteråt så är jag mycket nöjd med mitt agerande och att jag hade förmåga att byta strategi under knepiga omständigheter. Om det blir bra på sikt återstår att se.

      Tack för bra kommentarer!

      Radera
  6. Unionen höjer månadsavgiften på sin a-kassa från 112 kr till 170 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, förefaller rimligt om fler inom kollektivet blir arbetslösa att anpassa premien därefter.

      Radera