2021-01-17

And the winner is...

Vi som gillar att investera direkt i aktier vill nog gärna innerst inne hitta en morgondagens vinnare att investera i. Kruxet är förstås att dessa inte är enkla att identifiera på förhand och om det vore möjligt så är det sannolikt att du får betala för en rejäl premiumvärdering.

Är det detta vi ser i dagens multiplar för många tillväxtbolag?

Heta tillväxtbolag handlas till rejäla multiplar och även om S:et i EV/S byts ut mot motsvarande siffra i E så skulle en värdeinvesterare blöda näsblod. 

Men kan alla dessa heta bolag vara morgondagens vinnare?

Sannolikt inte även om det känns som innovationen är mycket stark på många områden och det förmodligen finns stort utrymme för innovativa bolag med bra affärsidéer såväl nu som sedan.

I min äldsta och sen några år tillbaka framtidsorienterade portfölj Global Future så försöker jag i huvudsak fånga in ett flertal av morgondagens vinnare. Då jag inte vet vilka dessa är så investerar jag brett i flertalet bolag för att öka chansen att hitta en eller flera. Så därav att portföljen består av 29 stycken innehav i dagsläget.

Hur har det då gått, har jag hittat morgondagens vinnare och vilket bolag är portföljens vinnare?

And the winner is...

Long live the Growth King!?

Till att börja med kan man fundera på hur man ska mäta vilket bolag som klarat sig bäst, är det CAGR som gäller, det vill säga sammansatt förräntning omräknad till årstakt? Gör jag denna övning för innehaven i Global Future så ser det ut så här i skrivande stund:


Mätt i CAGR är "AI-bolaget" C3.ai vinnare men mätperioden är så kort så det blir sannolikt missvisande på alla sätt.

Mitt äldsta innehav Microsoft som jag har ägt i 6 år, har en finfin CAGR på +21,2 % exklusive utdelningar (varför har inte nätmäklarna stöd för avkastning inklusive utdelningar?) vilket är imponerande för ett sådant stort bolag tycker jag.

Swedencare som jag ägt i drygt 2 år imponerar med en CAGR på hela +112,2 % men 2 år får nog anses vara ganska kort mätperiod det med.

CAGR i all ära men absolut avkastning i kronor sägs vara kung i många sammanhang så hur ligger det till där?


Portföljens främsta kassako tycks vara Swedencare men då ovanstående resultat redovisar orealiserad vinst så är det inte hela sanningen (varför har inte nätmäklare stöd för totalavkastning inklusive vinsthemtagningar?).

Historisk avkastning?

"Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning"

Hur mycket växlar ska man dra utifrån historisk avkastning oavsett hur man mäter? Till att börja med så säger det inget om framtida avkastning då den inte går att förutse utifrån historik utan möjligen kan man gissa/hoppas på positiv avkastning utifrån förväntningar/prognoser/hopp om tillväxt och/eller uppvärdering.

Däremot kan det vara intressant att reflektera över om avkastningen har korrelation med ens strategier och metoder. År 2020 så började jag i större utsträckning sluta med vinsthemtagningar om aktien skenat iväg och har istället ökat efter starka rapporter, dvs i praktiken ökat i "vinnarna". Detta avspeglar sig i tabellen ovan i form av att Sea, Crowdstrike och Fiverr ligger i topp avseende orealiserad absolut vinstandel.

Det förefaller som att det finns många "vinnare" i portföljen men mätperioderna är som regel ganska korta så det går inte att fastställa huruvida något bolag kommer att bli/är nästa Amazon eller Netflix och ge upp till 100 x insatsen. I fallet Amazon så har aktien haft drawdowns på nära 90 % vilket sannolikt fått de flesta tidiga investerare att överge skeppet.

Jag tror att man får nöja sig med att investera i bolag som *kan* bli morgondagens vinnare och sedan följa upp hur bolaget presterar och behålla/öka så länge det går åt rätt håll och vinnarpotentialen fortfarande finns där. Visar det sig sen att bolaget knappast kommer att ta en pallplats i sin genre så är nog det bästa att göra exit så att det inte blir en långdragen surdeg.

Denna typ av strategi kan nog knappast bokas som defensiv då risk/reward är svårare att sia om jämfört med traditionell värdeinvestering, eller? Är anfall bästa försvar? Är det bättre att vinna en rolig match med 7-5 jämfört med 1-0 via tråkigt defensivt spel a la Grekland 2004?

Hur tänka framåt?

När jag köper in ett bolag i portföljen så är förhoppningen att jag hittat "morgondagens vinnare" och att bolaget ska få vara i portföljen tills vidare så länge det är och känns som en vinnare. Ofta börjar jag med en mindre andel i en aktie som sedan får växa av egen kraft, som exempelvis i fallet Kahoot!. Sedan kan jag tänka mig att öka i takt med att min conviction stärks och/eller om bolaget går som tåget, dvs Business Ztrength är stark eller ökar fint.

Strategin kan med andra ord inte bokas på buy and hold utan snarare buy and evaluate Business Ztrength. I fall där värderingen skjuter iväg utan att något fundamentalt har hänt kan det hända att jag fortfarande tar hem lite vinst men det är främst i bolag där min conviction inte är så stark ännu och ett exempel i närtid är C3.ai där jag realiserade en vinst på ca 50 % av GAV då aktien gjorde en parabolisk kursrörelse några dagar efter IPO utan synbar fundamental anledning. Just i detta case vill jag lära mig mer och bolaget har inte lämnat en kvartalrapport än som noterat bolag vilket lär ge lite mer kött på benen sen.

De flesta av mina innehav i Global Future handlas på historiskt höga värderingsmultiplar så en tanke har slagit mig att jag kanske borda skala ner lite för att minska risken något framåt. Men samtidigt så går bolagen bättre än någonsin och deras framtid känns god såväl som spännande. Jag tror att det kommer att krävas en hel del av bolagen under 2021 för att uppfylla de förväntningar som finns inbakat på dagens kursnivåer och jämförelsetalen för 2020 blir tuffa att utgå ifrån. Så sannolikt så kommer det bli stora rörelser vid rapporter och risk/reward på kortare sikt är knappast optimal. Men samtidigt är inte att hålla större kassa något som passar mig för ett långsiktigt sparande och jag har märkt av känsla av FOMO vid de få tillfällen jag har haft en större kassa.

Så "plan A" framåt för min del är att löpande analysera nyhetsflödet för mina innehav och sedan syna Q4:orna för att bilda mig en bättre uppfattning om hur bolagen ser på 2021 och framåt. Om räntan skulle fortsätta stiga i större utsträckning så får jag ta en funderare på hur det kommer att slå på tillväxtbolagens värderingsmultiplar och det skulle kunna föranleda omallokeringar till mer defensiva innehav möjligen.

Oavsett så fortsätter min jakt efter morgondagens vinnare och sedan jag skrev merparten av detta inlägg har jag hittat några nya kandidater som jag ber att få återkomma om.

Hur tänker du kring vinnare, nu såväl som framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av klimkin från Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

  1. Du gör 100% rätt med dina innehav när du ökar i vinnarna. Tänk om alla skulle göra det "enkla" istället för tvärtom och öka i förlorarna. Ser det tyvärr alldeles för ofta. Har man som investerare svårt att öka i vinnare så är fonder ett enklare alternativ för många. Du är grymt duktig Stefan. Kör hårt!

    /Leva drömmen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ha en större andel i de bolag som går bäst är nog vettigt. Tappar en vinnare fart och någon uppstickare längre ner i portföljen börjar leverera så kan omallokering vara på sin plats. Sticker kursen iväg utan synbar anledning så kan det ändå vara på sin plats med mindre vinsthemtagningar i vissa fall tror jag.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  2. Hej Stefan!
    Tycker du gör helt rätt. Det klassiska uttrycket "let your winners run" känns träffsäkert i detta sammanhang.

    "Investeraren" Niklas gjorde en bra summering kring det i senaste podden.

    Framtidens vinnare är självklart lockande att hitta. Konsten med börsen är att det svänger rejält. Vissa år är det tillväxt som dominerar, andra tar värdeaktier täten osv. Jag gillar din investeringsfilosofi, keep up the good work :-)

    //Dennis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att framtidens vinnare finns bland tillväxtbolagen, fina värdebolag har i vissa fall redan ”vunnit”.

      Tack för för feedback och kommentar!

      Radera
    2. Mycket hänger på om det blir inflation eller inte. Rekommenderar det senaste avsnittet här
      https://sebgroup.com/sv/press/folj-oss-i-sociala-medier/makro-podd

      Radera
  3. Hej Stefan,
    Tack så mycket för dina inlägg. Har nu följt dig ett tag och tycker verkligen att du gör ett toppenjobb. Jag har en fundering som följer:

    Jag har märkt att portföljen Global Future har gått väldigt starkt under coronapandemin. Vid nyheter som har talat för en minskad konskevens eller övergång av pandemin däremot (som t.ex. vid publicering av positiva vaccinresultat m.m.) har portföljen svajat, bolag som Roku, Fiverr, Swedencare m.m. bara för att nämna ett fåtal. I och med att vi är på väg in i 2021 där Covid kommer att avta är jag orolig för att portföljen är för pro-corona exponerad och att vi kan komma att se en bred nedgång i portföljen allt eftersom hotet från coronapandemin avtar. Vad är din syn på detta?

    Intressant även att höra ifall du tror att det blir en sektorrotation nu och om det är värt att investera i "rebound" sektorer som får en återkomst 2021 efter ett dåligt 2020 (som turism, flygbolag m.m.)

    /Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra funderingar, Global Future hade några rejäla nedställ under 2020 i samband med "sektorrotation" men lyckades återhämta sig och mer därtill varje gång. Hur det blir med detta 2021 är svårt att säga men gissar att fenomenet kommer att upprepa sig några gånger.

      Jag väljer bolag i huvudsak baserat på dess kvalitet och framtidsutsikter. Skulle jag hitta ett case inom turism e dyl med goda utsikter över längre tid som kan det vara intressant men gissningsvis skulle det vara något med disruptiva inslag som AirBnB eller motsvarande i så fall. Att investera i sektorer/bolag som tagit stryk lockar inte även om det säkert finns fynd att göra på kort sikt.

      Tack för feedback och bra kommentar!

      Radera
    2. Tack för ett lysande svar!

      Radera
    3. Det kan säkert vara vettigt att bland offensiva med defensiva innehav sett till volatilitet och så men gissar att tillväxt vinner i längden. Med det sagt kommer det säkert att bli svettigt för mig oavsett under 2021.

      Radera
  4. Jag köper med mindsetet att hålla 3 - 5 år men utvärderar löpande, jag köper nytt i de bolag som jag tror har ljusast framtid som ännu ej är in prisat på ca 3 års sikt.
    Försöker tänka att det ska finnas 10x potential på 3 år, några av bolagen har nu blivit så pass stora att det snart inte går att göra 10x till på 3 år (titta som exempel på embracer som jag ägt flera år, tror nog jag sålt dem inom 2 år men hoppas att det kommer nyheter som gör att jag kan fortsätta att hålla)

    Jag försöker låta vinnarna växa och har på 3.5år aldrig skalat av i en vinnare, har dock bytt från vissa bolag med fin vinst men då jag hittat andra bolag som jag såg kraftigt förbättra potential I.
    //Kemoko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en smart strategi, just potentialen för 10x är intressant tycker jag. Microsoft lär inte ge 10x kommande 5 år men sannolikt är nedsidan inte så stor heller. En "sweet spot" tror jag är bolag runt 1-5 miljarder USD så jag försöker hitta case som är runt globalt mid cap eller mindre.

      Tack för att du delar med dig och för kommentar!

      Radera
    2. Ja, en konsekvens blir att jag inte äger allt för stora bolag, exempelvis äger jag inget i faang(m) bolagen, (hade dock varit fint med Netflix idag så klart ^^), men eftersom jag dessutom har som mål att slå jämförbara index bör jag ju då ändå inte äga de bolagen som har stor index påverkan i vilket fall.
      //Kemoko

      Radera
    3. Just Netflix börjar blir ”rumsrent” avseende kassaflöde och skuldsättning men frågan är vart de är på S-kurvan?

      Radera
  5. Jag äger ju inte dem och det finns lite olika anledningar till det (men idag hade det ju varit bra då det blev en trevlig ER beat ^^), personligen tror jag de har svårt med 10x till på 3 år, så mot platåhållet på s kruva vore min gissning (speciellt i USA, har ej exakt statestik men låt oss säga 2personer per hushåll så ca 150m hushåll då dem är ca 300m, netflix har ca hälften av dessa hushåll och det lär knappast vara många hushåll som har fler än ett abonnemang, sen lär ju inte alla hushåll skaffa det heller, lite prishöjningar lär ju inte nå allt för högt med all konkurans heller, en ny vertikal skulle kunna ske och vara värt mycket), dock kan dem expandera mer i andra delar av världen, men gissar det är svårare att ta marknad nu än för 5år sedan. Covid lär ha gett en boost, men knappast accelerad tillväxt per Q på lång sikt. Med lägre tillväxt är ju det även troligt med viss multipel kontraktion dessutom, sen behöver ju dem även plöja ner massivt med cash för nya serier etc så med bland annat detta i åtanke gör att jag tror 10x känns osannolikt.
    //Kemoko

    SvaraRadera
  6. Såg att real networks steg 17% igår. Har du kikat på dem?
    Det jag läste om dem såg intressant ut, vid en första anblick.
    Anett S

    SvaraRadera