2021-08-14

Back To The (Global) Future!?

Denna vecka har jag varit relativt aktiv gällande antal aktieaffärer så jag tänkte "varför inte blogga om dessa helt enkelt?". Detta är alltså en försiktig comeback för bloggen men jag tror inte jag mäktar med ett inlägg i veckan så min målsättning är att blogga varannan vecka framåt åtminstone.


Q2:orna har rasslat in och dessa har överlag varit goda men har man 40+ innehav som jag finns det alltid några som överraskar negativt såklart. 

I min offensiva tillväxtportfölj Global Future är värderingarna som regel modell högre så här får man vara extra på tå om innehaven visar svaghetstecken och jag agerar då i enlighet med min köp/sälj-strategi.

Square

Bolaget slog till med ett jätteförvärv och då jag inte byggt upp någon vidare conviction kring caset så passade jag på att sälja innehavet när marknaden handlade upp aktien rejält på nyheten.

Roku

Bolagets rapport var väl ganska ok men även här så är min conviction låg och när nyheten om att en stor TV-tillverkare skulle välja Google som förinstallerat OS så passade jag på att sälja med finfin vinst då innehavet nära dubblat sig.

Karooooo

Bolaget går som tåget men aktien surar ändå. Jag gissar att kombinationen Sydafrika och svag valuta spökar och valde att kliva av till slut.

Nano-x

Detta innovativa förhoppningsbolag bjuder på en berg och dalbana minst sagt och i med ett samgående med ett annat bolag så valde jag att kliva av min minimala post för att få något bättre fokus på mina övriga case.

Fiverr

Q2-rapporten var klart godkänd med fortsatt fin tillväxt men bolaget minskade sin guidning för helåret då de sett en avmattning på slutet. Då värderingen var hög innan rapporten så valde jag att minska en del då jag gissade att det skulle bli blodrött på detta. Jag tror fortsatt på caset även om Microsoft lurar i skuggorna och planerar att lansera frilansfunktionalitet i LinkedIn vilket förstås kommer att öka konkurrensen.

Fortinet

Här finns inget att klaga på förutom värderingen som stuckit iväg rejält. Enligt min modell så ska jag då sitta still i båten men då jag hittat ett annat case så skalade jag av en liten del för att finansiera en provpost.

SolarEdge

Som nybliven husägare så är jag rejält sugen på att investera i solcellsanläggning och SolarEdge är en av de större spelarna i genren. Deras Q2:a var bättre än väntat och jag tror de har många goda år framför sig, så jag valde att öka.

InMode

Israel fostrar många innovativa bolag och InMode är inget undantag då de förefaller ha fin produktutveckling inom sitt gebit. Med hög Business Ztrength till sansad värdering så valde jag att öka på en minidipp.

Amkor

Nytt amerikanskt innehav i Global Quality. Halvledare är i ropet och den underliggande efterfrågan lär vara hög kommande år. Amkor som är en viktig kugge i värdekedjan handlas till måttliga EV/EBITDA  5 ntm och förväntas växa > 15 % årligen framåt. Vidare äger insiders en större del så sammanfattningsvis känns det som ett "perfekt giftemål" mellan värde och tillväxt.

Doximity

Nytt innehav i Global Future. Ibland snubblar man över case. Jag såg på twitter att tickern $DOCS rapporterat finfint och jag tänkte att det var DocuSign som jag varit sugen på en längre tid. När jag försökte hitta rapporten så fanns det dock ingen varav jag insåg att det handlade om ett annat case nämligen Doximity. Bolaget kan man säga förenklat handlar om ett slags LinkedIn för de som jobbar inom hälsosektorn i USA. En snabbanalys gav positiva vibbar och med en urstark rapport dessutom så bestämde jag mig för att ta en stek. Jag handlade i omgångar kring öppningen och lyckades få ihop lagom size strax innan rallyt startade så ligger redan +20 % efter ett par dagar - galet! 

Palantir

Nytt innehav i Global Future. Palantir har jag haft lite bevakning på sen deras IPO förra året men efter en finfin Q2:a valde jag att initiera en post till slut. Business Ztrength är inte jättehög i förhållande till värderingen men här tror jag att deras moat är urstark och bolaget guidar en CAGR på +30 % tom 2025 vilket kan motivera premiumvärdering så länge det håller i sig.

Back To The (Global) Future!?Global Future är nu förhoppningsvis fortsatt fint rustad för framtiden och det blir spännande att följa fortsättningen. Jag har även nyligen passat på att ändra lite features i mitt verktyg My Growth Portfolio enligt följande:

 • Mätare för portföljens sammansatta Businss Ztrength
 • Mätare för portföljens EV/Gross profit ntm
 • Kolumn för EV/S ersatt med EV/Gross profit
Värdeinvesterare skrattar sannolikt åt ett värderingsmått som EV/Gross profit men för tillväxtinvestering tror jag det är kanske ett av de bättre som finns. EV/S blir missvisande ibland då olika bolag/verksamheter har olika bruttomarginaler så det blir svårt att jämföra helt enkelt. Hursom så har jag numera stöd för EV/GP i verktyget.


Portföljen ligger i år strax över mitt avkastningsmål som är 15 % och jag hoppas på en fin avslutning men gissar att det blir volatilt. Långsiktigt är jag mycket nöjd över att ligga på en CAGR över 20 % trots "de förlorade åren" 2010-2014.

Jag har en liten kassa kvar att handla för i Global Future så gissningsvis blir det lite shopping nästa vecka med. Någon som har något intressant case att kika på? 

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Velkommen tilbage fra ’ferie’
   Fin fin gennemgang
   Mulige interessante DOCN og UPST og nogle gamle PAYC, ZI, AVLR

   Radera
  2. Tack för tips och kommentar Peter!

   Radera
 2. Acconeer har jag handlat litet det senaste, liksom xpecunia. Ska även se litet på c security.
  Har de sista veckorna ökat på i Aegirbio, som är min första tenbagger.
  Gegärna feedback!
  Anett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som spännande case men inga jag har koll på - tack för tips och kommentar!

   Radera