2022-07-03

Halvårsrapport 2022 - where is the growth?

Ett eländigt första halvår har passerats sett till krig och börsutveckling. På det privata planet så har det lyckligtvis varit ett underbart halvår, mer om detta i ett separat inlägg vid senare tillfälle.


Global Multi Strategy stängde halvåret på -26,1% vilket förstås inte är någon höjdare. Det är framför allt den offensiva Global Future som fått smaka på pisk då marknaden numera kräver vinst på sista raden och det till "låga" multiplar.


Global Future är dock fortfarande konkurrenskraftig om man zoomar ut över tid i alla fall.

Jag kan konstatera att fonderna jag tävlar mot presterar relativt väl i år och nu är det ganska jämnt på längre tidshorisonter. Ett bekvämt val för mig hade varit att kasta in handduken och växla till fonder men jag tror fortfarande på min strategi om kvalitativa tillväxtbolag så jag ger det ett tag till så får vi se.


Portföljen består av 45 innehav i skrivande stund då jag fyllt på med några britter nyligen. Även värt att nämna är att jag minskat en hel del i Swedencare nyligen då jag tror deras höga skuldsättning kan tynga i ett högre ränteläge. Innehaven från plats 33-45 kan betraktas som bevakningsposter där jag tycker att bolagen är spännande på sikt men i närtid så är det sannolikt fortsatt uppförsbacke som gäller.

Topp 32 har 90% portföljvikt totalt sett och merparten av dessa bolag har bra balansräkningar såväl som kassaflöden så jag tycker dessa borde utvecklas relativt väl framåt trots global ekonomisk motvind. Tema som Cyber Security och förnybar energi borde kunna gå bra även i lågkonjunktur med tanke på det geopolitiska läget tänker jag.

Hur har ditt halvår varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. -8,58% i min portfölj om 214st individuella utdelande innehav diversifierat över geografi, valutor och branscher. Senaste veckorna när det blev mer allmänt säljtryck kunde det inte hålla emot längre....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte illa i eländet - bra jobbat och tack för kommentar!

   Radera
 2. Jo det har stormat lite i år. Man får dock se till att inte glömma fokusera på möjligheterna även dessa år. Aptitliga värderingar på många håll i bra bolag. Skrev just ett inlägg om tradingen på min blogg :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart är värderingarna mer attraktiva nu jämfört med 1 år sen så om man har ett case man tror på långsiktigt så är det bättre risk/reward nu.

   Bra påminnelse att fokusera på möjligheter före elände - tack för kommentar!

   Radera