2015-08-09

The Club

Portföljteori avseende diversifiering finns det sannolikt en hel del att läsa om, har själv inte grävt speciellt djupt här men en siffra jag hört är att efter 20 aktier så minskar inte längre portföljrisken och det blir svårare med aktiv förvaltning samt att över tiden att slå index.

Detta stämmer säkert i någon mening men jag är inne på min egna variant av portföljallokering oavsett:


Jag är allätare när det kommer till musik men elektronisk "klubbmusik" ligger nog varmast om hjärtat så därför har jag roat mig med att dela in familjens olika innehav i olika kategorier baserat på "klubbkonceptet". Självklart finns det en spellista till inlägget med passande musik.

Om jag investerat pengarna jag konsumerat musik för genom åren samt gjort något inkomstbringande för tiden jag lagt ner på att göra blandband hade jag varit stenrik...

The Club (TC) består av sex olika kategorier av aktier och värdepapper.

Barkers
Denna kategori ska se till att dra in kontanter till TC (barkers = inkastare). Här finns "Fixed Income"-liknande värdepapper som preferensaktier, REIT-aktier och eventuellt andra ränteliknande investeringar med kontant utbetalning. Om man kan påvisa framtida högre utdelning så finns chans att bli medlem i finare kategorier.

I detta tillgångsslag så kan man med fördel ha många olika bolag så att man får en god riskspridning mot risken för inställda indelningar bland annat.

Prospects
Här har vi enstaka aktier som köpts för utvärdering och förhoppning om ett framtida medlemskap i TC. Sannolikt kan man bli Member om man påvisar stabil utveckling och ljus framtid. Annars väntar BackYard.

Members
Har man kommit in i denna kategori så är man nära ett finare tillsvidare-medlemskap men man kan hamna i BackYard om man efter en längre tid inte man inte visar sig värdig som medlem.


VIP
Här är finrummet och här är tanken att man stannar tillsvidare såvida inget lik i garderoben träder fram eller något fundamentalt förändras. Här återfinns medlemmar med stabila framtidsutsikter och/eller sannolika utdelningshöjningar.


BackYard
TC:s bakgård är sista anhalten innan uteslutning, här måste man skärpa till sig ordentligt och börja om som Prospect igen om man ska tillbaka in i värmen.


Queue
En bra klubb har även en kö av förväntansfulla som hoppas på att få komma in så Queue är en bevakningslista på bolag som kan bli Prospects. Här sker ofta uppdateringar och som synes är det flest utländska aktier då svenska oftare blir Prospects direkt med en minimal post inledningsvis.Detta koncept är en vild idé jag fick för någon vecka sedan när jag funderade över de olika portföljernas inriktning och risknivåer.

Att modellera sina portfölj på ett liknande sätt tror jag kan hjälpa lite i urvalsprocessen om vilka aktier man vill ha i sin långsiktiga portfölj.

Delar ni upp portföljen på något sätt?

2 kommentarer:

 1. Intressant koncept 😀
  Blir väldigt tydligt o det finns en tanke med aktier i olika grupper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar, är ett sätt att "prova" olika aktier tror jag innan de får komma på VIP-listan.

   Radera