2015-08-13

Nytt verktyg: Transaktionskalkylator

För oss småsparare som ofta handlar för mindre belopp och har minicourtage så gäller det kanske att ha extra koll på hur stor avgiften blir vid ett köp eller ett sälj.


Är man långsiktig och inte så aktiv i sina affärer så spelar inköpsavgifterna mindre roll men det kan ändå vara bra att känna till ungefärlig storlek på dessa då de sällan redovisas explicit på notorna.

Fram tills nu har jag haft Excel som hjälpmedel för att räkna fram olika belopp vid ett köp/sälj men nu finns det ytterligare ett verktyg på bloggen:


Verktyget använder man för att se vad totalkostnaden blir vid ett köp respektive sälj samt hur stor del i procent som gått till avgifter.

Avgiften som redovisas är nettot av courtage + eventuell växlingsavgift + spreadkostnad +/- eventuella avrundningseffekter.

Vid handel på svenska börsen så anges Valutakurs till 1 vilket automatiskt ignorerar Valutaspreaden. 

Tycker man Kursspread är överkurs så anger man samma köp- och säljkurs så nollas den.

Maximal tillåten kursspread är 15% vilket jag hoppas ska räcka för de flesta relevanta värdepapper.

Olika mäklare använder olika avrundningsregler beroende olika faktorer, kolla på en gammal nota så kan man lista ut vilka inställningar som ska användas. Handlar man för större belopp så blir effekten av avrundningar mindre.

Hoppas den kan komma till användning!

4 kommentarer:

 1. Bra verktyg! Något man kan missa är ju tex att ett utländsk storbolag kan vara billigare att köpa än ett svenskt small- eller midcapbolag pga kursspread. Nu blir det enkelt att få koll på totalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Ja, spreadkostnad är nog underskattad av de flesta, inget man ser på notan.

   Exemplet i inlägget är när jag köpte ett visst NorthWest åt barnen (använde köpkursen, därav utnollad valutaspread så fullt så billigt var det inte)

   :-)

   Radera
 2. Utan att ha några siffror, är inte valutaspreaden en magnitud större så att det ändå blir högre overhead i handel utanför Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du bildexemplet på 0%?

   Nordnet och Avanza har 0,5% vilket jag satt som defaultvärde vilket medför att 0,25%-enheter plussas på % avgift.

   Tack för kommentar

   Radera