2015-08-11

IT-bubbla 2.0?

IT- och Techsektorn är ganska heta för närvarande (kanske mera Tech än traditionell IT i och för sig) och man får vissa flashbacks från hypen kring millenieskiftet.Själv jobbade jag med medicinteknik på den tiden som inte var speciellt hett men bytte strax innan 2000 till Telekom/IT som var desto hetare.

Våren 2000 toppade börsen och i IT-branschen inleddes ett stålbad. En sajt som hette Kickad.nu blev "populär" men inte av en positiv anledning.

Själv jobbandes inom ett bolag i Kinnevikskoncernen så fick vi under sommaren 2000 reda på att större delen av personalen skulle avvecklas då systemet vi utvecklade skulle ersättas av annat. Klarade mig men blev omplacerad till supportavdelningen för de befintliga produkterna vilket fick mig att byta till finansbranschen i slutet av 2000 (krisen hade inte nått dit ännu) och i den har jag blivit kvar tills vidare.

Man minns en blandning av rykten, myter och sanningar från den här tiden kring smått galna företeelser.

Vilka som var sanna eller ej är svårt att säga då jag fick inte uppleva någon extrem extravagans annat än att jag gjorde ett lönelyft på 17% när jag bytte från medicinteknik till IT.

---

Jag hade förmånen att träffa en yrkesmusiker häromdagen och vårt samtal gled så småningom in på just IT-branschen kring 2000 och han berättade om de goda tiderna. Han kunde utan problem få 10 000 för ett gig samt att han blev medbjuden på exotiska veckoresor där förutom arvode alla kostnader och logi var betalda. Kulmen var nog när han blev erbjuden av ett konsultbolag att bli tillsvidare-anställd musiker för en månadslön på 30 000 (ganska mycket på den tiden). Motivet var att de hade så mycket fester och andra tillställningar så de kunde lika bra anställa honom. Kraschen hann dock emellan och han fick fortsätta som frilansare.

En fråga man kan ställa sig nu är om vi är inne i en bubbla nu a la IT-boomen kring 2000?

Värderingarna börjar bli höga vilket är en riskfaktor definitivt. Dock tycker jag mig inte se excesser av samma omfattning som runt 2000 i sektorn vilket känns sunt. Gissar att globaliseringen har hjälpt till att hålla kostnadsnivån i IT-branschen på en rimlig nivå.

Så min känsla är inte att vi har någon regelrätt bubbla generellt men som vanligt bör man välja bolag med omsorg och även välskötta sådana kan innebära hög risk i en uppstartsfas och beroende på hur branschen värderas.

Mina tech-favoriter för närvarande är GWS Production och Tobii, vilka är dina?

2 kommentarer:

 1. Doro, Formpipe Sofware, Transmode och eWork är de hästar jag satsar på just nu inom sektorn. Transmode och eWork är ganska högt värderade men landar förhoppningsvis på P/E omkring 20 räknat på 2015 års resultat. Mitt fokus ligger alltid på enskilda bolag och för mig är målet alltid att sikta på bolag som är billiga här och växer snarare än bolag med gigantisk potential i framtiden.

  Så GWS/Tobii är utanför mitt fokusområde även om jag inte blir ett dugg förvånad om åtminstone Tobii blir en framtida vinnare så det är kul om jag kan följa dem via dina skriverier istället =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   Ja, GWS är mycket förhoppning och delvis Tobii även om de har lönsamma delar redan. Bör väl tillägga att vi har ganska små poster (även om de växt i andel tack vara nära kursdubbling).

   Radera