2019-12-01

Nintendo - Mario time!?

Med tillgång till att kunna handla (nästan) världens alla aktiebolag genom mitt byte av strategi såväl som nätmäklare så är det utmanande att inte köpa "för många" bolag.

Jag har försökt att sansa mig i min "shopping" och i skrivande stund så har jag fortfarande en kassa på ca 10 % att handla för. Men vad gör man när man hittar spännande och välbekanta bolag som passar in i portföljen? Jo, köper en post förstås och så gjorde jag i veckan då jag plockade in Japanska bolaget

Nintendo - Mario time!?

"Nintendo Co., Ltd. is a Japanese multinational consumer electronics and video game company headquartered in Kyoto. Originating as a card company and eventually evolving from toys to video games, Nintendo is one of the world's largest video game companies by market capitalization, creating some of the best-known and top-selling video game franchises of all-time, such as Mario, The Legend of Zelda, Animal Crossing, and Pokémon.
Founded on 23 September 1889 by Fusajiro Yamauchi, it originally produced handmade hanafuda playing cards. By 1963, the company had tried several small niche businesses, such as cab services and love hotels. Abandoning previous ventures in favor of toys in the 1960s, Nintendo developed into a video game company in the 1970s. Supplemented since the 1980s by its major divisions Nintendo of America and Nintendo of Europe, it ultimately became one of the most influential in the industry and one of Japan's most-valuable companies with a market value of over $37 billion in 2018." https://en.wikipedia.org/wiki/Nintendo


Bolaget växer på bra i försäljning senaste två åren trots sin storlek som globalt large cap och vinst per aktie utvecklas finfint. Det som är spännande är att man numera når bolagets IP via mobilen som exempelvis Mario Kart och det förefaller kunna ge fina tillskott.

Jag gissar att försäljningen kan bli ojämn över tid för bolaget då spelkonsoler har en begränsad livslängd och för närvarande är det Nintendo Switch som står för en stor del av intäkterna. Med starka IP som Mario, Pokémon och Zelda som gissningsvis kommer att generera intäkter nu som framåt så tror jag att det kan bli en bra investering över tiden oavsett.

Aktien handlas till P/E 23 (ttm) och jag gissar på en årlig vinsttillväxt framåt på strax norr om 10 % ungefär. Till detta kan man sedan addera en direktavkastning på 2,2 % och en stark balansräkning i form av nettokassa. EV/EBITDA ligger på 12,5 (forward) vilket nog får anses vara en sansad värdering i gaming-sektorn.

Jag har köpt aktien elektroniskt via Degiro på tyska Frankfurtbörsen. Sannolikt sämre omsättning och spread jämfört med att handla den direkt i Japan men tillräckligt ok för min size i alla fall. Jag fick betala 0,55 % totalt i courtage och fx-avgift vilket känns rimligt i sammanhanget.


Min samling av Gaming-bolag är nu utökad och det känns vettigt med tre "stora och stabila" bolag plus ett "wild card" i form av Gravity.


I och med inköpet av Nintendo har min exponering mot Japan ökat en del men jag har fortfarande rejäl undervikt på ca 4 %-enheter mot världsindex. Jag tycker att min japanska trio består av fina bolag och förhoppningsvis kan de prestera väl över tiden.

Vad tror du om Nintendo och vilka bolag inom gaming-sektorn äger du?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av Anthony Ashley från Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Hur många bolag har du kommit ned till nu då? Och visst förbättrade det din avkastning när du blev mer selektiv, eller? Att säga nej, det är väl en av de viktigare egenskaperna en aktiesparare kan ha.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nere på "ynka" 96 :-)

   Gissar att jag landar på ca 100 vilket är några färre än innan. Eftersom jag kör med belåning vill jag ha en stomme av "stabila" bolag i botten och dessa adderar till antalet.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Inget fel på Nintendo och där kan man tala om gedigen historik och starka varumärken. Men om jag ska säga något tror jag edgen är större i bolag som är mindre, eller i bolag som är ännu svårare att köpa (typ Haier Smart Home). Men allt handlar om syfte, riskspridning och smak, och med din portfölj lär man sova gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge business momentum är bra så känns det som ett vettigt innehav och jag gissar på 12-15 % årlig avkastning framöver givet detta.

   Haier är jag en stor stek i och innehavet är på topp 5 totalt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Nintendo känns som en klassiker och är säkert en bra investering men jag undrar om du verkligen behöver fler bolag i portföljen Stefan? ;)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju bara 96...

   Om ett bolag kan leverera 10-15 % årlig avkastning så det välkommet in i värmen :-)

   Tack för kommentar!

   Radera