2019-12-15

z2036 Global DEBE 1.2xL

Efter några veckor med aktiviteter som att sälja av aktier som inte ger ränterabatt, flytt av likvida medel till aktörer med bättre villkor, nya köp samt finjustering av belåningsgrad så är nu min "nya" portfölj fullinvesterad.

Undertecknad presenterar stolt:

z2036 Global DEBE 1.2xL


Denna portfölj är att betrakta som mitt fria sparande på medellång till lång sikt. Innehaven är utspridda på fyra olika aktörer för att kunna få bästa pris och villkor utöver utökade investeringsmöjligheter globalt sett.

Jag är positiv till aktier så länge lågräntemiljön håller i sig och därför vill jag ligga maximalt exponerad mot ett antal utvalda bolag världen över. I mitt fall innebär "maximalt" en hävstång på 1,2 gånger eget kapital. Förvisso är det sannolikt med rekyl i närtid men att försöka tajma en sådan tycker jag är svårt.

I skrivande stund är det dessa aktörer som portföljinnehaven huserar hos:
  • Avanza (Kapitalförsäkring KF, belånad)
    • Bolag som ingår i Superlånet
  • Degiro (Investeringssparkonto ISK)
    • Bolag från Singapore, Nya Zeeland, Storbritannien, Hong Kong, Japan, Sydafrika och Sverige - en hel del via Frankfurtbörsen
  • Nordea (KF)
    • Bolag från Kanada, USA, Schweiz, Kina, Ryssland och Italien
  • Nordnet (KF, belånad och vanlig depå)
    • Bolag som belåningsgrad på minst 70 % samt onoterat (vanlig depå)
Mina erfarenheter av respektive aktör kommer jag att del med mig av i ett kommande inlägg längre fram.

Portföljen består totalt av dessa 48 innehav:

Jag har övergivit kravet på utdelning men har ändå en preferens för bolag som ändå lämnar en sådan och gärna med goda utsikter för framtida höjningar.


Detta innebär att tillväxtutsikterna har skruvats upp jämfört med tidigare till 7 % men portföljens direktavkastning är ändå på goda 4,5 %. Nämnda siffror ska multipliceras med 1,2 med hänsyn tagen till belåningen vilket ger 5,3 % direktavkastning på eget kapital och med en tillväxt på drygt 8 %.

Kikar man på värderingar så kan jag tycka att knappa P/E 19 (ttm) för portföljen som helhet i någon mening är ganska sansad med hänsyn till riskfri ränta.

Portföljen kan du följa via bloggens högermeny och jag försöker uppdatera den vid förändringar samt veckovis åtminstone.

Vad tror du om denna portfölj?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by chuttersnap on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

28 kommentarer:

  1. Kul att läsa om ditt nya upplägg! Helt rätt tror jag att bredda, och fånga global tillväxt inte bara genom europeiska och nordamerikanska bolag. Och extra kul är det såklart att se A2 och Micro Mechanics på listan :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som Gustav brukar säga, varför inte välja bland världens bästa spelare istället för ett begränsat urval?

      Jag gissar att vi får flera gemensamma innehav framöver, tack för kommentar :-)

      Radera
    2. Haha, tack för passningen, och kul med de gemensamma bolagen :)

      Överlag mycket fina bolag och bra uppbyggt!

      Radera
    3. Tack för feedback och inspiration!

      Radera
  2. Mycket intressant. Ska genast se om jag finner några tänkbara guldkorn som går att handla via mitt begränsade angreppssätt....en KF på tråkigstaste gamla betongsossebanken Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza har hyfsat utbud men ibland blir det onödigt dyrt och begränsat.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Älskar verkligen din portfölj, många spännande bolag inom många spännande branscher!

    Din låga exponering mot industri är nog inte så tokigt, jag har själv sålt av en del i den sektorn och är i behov av att öka exponering mot främst tech som bara utgör 4% av portföljen vilket jag tycker är lite lågt. Det är jobbigt att handla i dagsläget i och med uppgången som varit men samtidigt ska man aldrig stirra sig blind på dagens kurser om det gäller bra bolag. De ligger naturligt alltid runt "ål tajm haj" eftersom de är just bra bolag och pressar sig vidare uppåt på höger sida av grafen.

    Min strategi är att köpa de finaste bolagen i sektorer som tillfälligt är i svackor. Nu har jag ökat upp i amerikanska REITs senaste veckan då många har kommit ned en bit. EPR Properties, Ventas, Digital Realty Trust har kommit in. Även köpt lite telekombolag som Millicom, Telenor och AT&T.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att handla på ATH är alltid läskigt men givet att bolagens vinster tuffar på och lågräntan fortsätter så tror jag risk/reward inte är så tokig ändå.

      Jag har blivit lite mer försiktigt med REIT då jag tror en stor del av uppvärderingen som varit i år är ränterelaterad och uppsidan kanske är begränsad på dagens nivåer?

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
    2. Ja, så länge det är låga räntor tror jag det det finns fortsatt uppsida.

      REITs har varit dyra hela året och har gått väldigt starkt, gissningsvis på grund av räntan. Jag har haft låg eller ingen exponering mot sektorn fram tills nyligen då jag tycker 15-20% nedsida som vissa aktier haft har öppnat upp för attraktivare ingångslägen samtidigt som kronan har stärkts vilket ger ytterligare lite "rabatt" på amerikanska bolag.

      Har fortfarande relativt låg exponering mot sektorn och är villig att åtminstone dubbla den om REITs fortsatt faller. Potentialen på uppsidan är nog inte gigantisk, jag hoppas kunna få 10% totalavkastning årligen från sektorn, beror lite på hur bra man timar köpen hur bra totalavkastningen blir :)

      Radera
    3. Låter rimligt, tack för att du delar med dig av dina tankar!

      Radera
  4. Abbvie har ju negativt eget kapital. Hur kommer det sig? Är inte det rätt oroande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissar att det beror på förvärv och kanske nedskrivningar av dessa. Kassaflödet ser fint ut tycker jag att ek återhämtar sig som det ser ut nu: https://www.marketscreener.com/ABBVIE-12136589/financials/

      Radera
    2. Hm, vad jag kan se går även vinstmarginalen ner. Jag är skeptisk. :/

      Radera
    3. Om du kikar på Net margin i länken ovan så stiger den, var kikar du? Oavsett så har nog bolaget än och annan utmaning då patentet på deras storsäljare går ut om några år.

      Radera
    4. Enligt borsdata sjunker vinsten..

      Radera
    5. Aha, jag har inte premium tyvärr. Kikar jag på 4-traders ovan så sjönk eps mellan 2017 och 2018 men sen dess är den stigande om nu deras siffror stämmer.

      Radera
  5. Jag ser att Spiltan tagit plats som ett av få svenska bolag. Troligen ett bra beslut.
    Har för mig att du hade betydligt fler än 48 aktier innan, du som samlar på dem? Antar du märkt av bättre avkastning när du skalat ned?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räknar jag med pensionsportföljerna så landar jag på 98 innehav totalt så ingen jättebantning kanske? :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Fantastisk portfölj.

    Känns det jobbigt att sprida ut innehaven på fyra aktörer?
    Hur mycket uppskattar du att du sparar in på det?

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite bökigt är det med 4 inloggningar men ändå helt ok. Jag har inte räknat i detalj vad jag sparar men över tid så gör ca 20 punkter lägre transaktionskostnader en hel del allt annat lika. Största fördelen är ändå det utökade utbudet tycker jag.

      Tack för feedback och bra frågor!

      Radera
    2. Jag förstår. Det blir såklart en del pengar på längre sikt.
      Jag själv tycker det är smidigt men en aktör.
      Kan dock tänka mig att sprida det mer framöver.
      Främst har jag funderat på att lägga min fonder hos Savr.
      Har du kikat något på Savr?
      Mvh PB?

      Radera
    3. Kikar lite snabbt på SAVR och för aktiva fonder noterade i SEK så är det en no-brainer att välja bolaget. För utländska fonder är det mer tveksamt men på sikt så borde det löna sig även här.

      Radera
    4. Ja det känns verkligen som att de är det bästa alternativet.
      Frågan är om de lyckas värva tillräckligt många kunder för att själva gå runt.
      Jag testar dem ett tag innan jag flyttar över alla fonder.

      Mvh PB?

      Radera
    5. Jo det lär krävas en stor volym för att det ska gå runt. Bra strategi att testa lite till en början!

      Radera
  7. Jag har 27 aktiebolag, huvuddelen fastighet somm Diös, Np3, klövern. Sagax, castellum etc och sedan lite blandat som tele2,thule,Investor, Svolder swedish match och axfood. Utländska bolag endast 2 och det är BP och american shipping, PPM har jag dnb teknologi och robur technology, tjänstepensionen har jag robur teknik och D&G småbolag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser ut som du har stor vikt mot fastigheter, skönt att slippa valutarisk?

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Jag har haft ett enormt flyt med mina val av aktier där 75% är fastigheter de har gått som tåget tror fastighetsindex ökat 50% i år, även teknikfondetna jag har i PPM har gått som tåget och även där har ökningen varit upp mot 50%, denna utveckling hade jag inte räknat med, hade varit mer än nöjd med 15%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att gratulera! Personligen hade jag aldrig gissat att fastighetsaktier skulle ha rusat på detta sätt under 2019.

      Radera