Instruktion för hur man gör en egen rapport finns här.
Tanken är att man uppdaterar kontinuerligt eller vid behov så ser man estimat för utdelningar rullande över året. Historik och nuvärde hanteras med fördel hos din nätmäklare.
Fungerar utmärkt, är dock känslig för "." istället för "," vid ören och YoC bör även den ha två decimaler som direktavkastningen visar på varje enskilt företag
Tack för feedback, bra påpekat om decimaltecken. Jag planerar för en engelsk version samt att JavaScript använder . istället för , så därav valet. Menar du att det alltid bör presenteras med 2 decimaler? Dvs 7.70 isf 7.7 exempelvis?
Ja precis Stefan, för min Yield visar 5.2 när den är 5.29, kan förstå att avrundning inte är det bästa, så då skulle nog två decimaler vara lite bättre? Annars riktigt bra verktyg!
Andreas, jag tog för givet att utdelningarna delas ut samma datum nästa år som det gjordes detta år, bör nog inte skilja sig för mycket mellan åren?
@Attax: Det låter som en avrundningsbugg, det får jag fixa, tackar.
@Anderas: I den mån det finns fastställda utdelningar har jag angett dessa, i andra fall är det fjolårets eller estimat. De flesta räknar jag med kommer att dela ut lika mycket eller mer 2015, mest osäker är väl kanske Ratos i sammanhanget.
Möjlighet att välja flik i kompatibelt ark. Ange &sheetname=minkf i URL:en exempelvis om din flik heter minkf. Detta gör att det är lättare att administrera flera portföljrapporter och man kan förslagsvis spara historiska i de fall man tycker det är intressant. Defaultvärde är Data om man inte anger parametern.
@Attax: Jag har gått igenom koden och inte hittat något misstänkt. Jag använder math.round med 2 decimaler vilket ska avrunda korrekt. 5.2 betyder alltså 5.20. Alla beräkningar görs med full precision och avrundningarna sker när graferna skapas dvs efter att alla uträkningar är gjorda. Om du har något konkret exempel så blir det lättare att felsöka.
Jobbar mycket liknande det du jobbar med och inom samma bransch dock inte med inriktning test (använder iofs bl.a QTP som du säkert jobbat med) utan utveckling. Har själv Z ca 10 år före dig men dessförinnan nyttjas sannolikt en §8 :-) Skummade koden här bakom här nu och vill ge en eloge och applåd för den är snygg och ger ett mycket fint intryck. Visste inte att Google hade så mycket fin funktion. Måste också säga att Google är grymma på många sätt, ångrar att jag inte hakade på aktien för flera år sen.
Jag har lekt med tanken på koda ett webbläsarplugin i syfte att kombinera data från Börsdata med Google spreadsheets funktionalitet. Men jag är nyfiken på hur du fick ihop det här på en Blogspot hostad blogg.
Det är byggt helt i JavaScript och jag använder bibliotek frånGoogle Charts.
Om du tar Visa källa eller motsvarande så ser du koden och de frikostiga licensvillkoren (dvs du kan kopiera ganska fritt).
Det är väldigt trevligt att Blogspot tillåter egen JavaScript-kod och länkning till externa publika bibliotek.
Ditt projekt låter spännande, hör av dig om du behöver hjälp. Jag har labbat lite med nuvärdeskurser från Yahoo men tyvärr finns inte alla svenska aktier.
Fantastisk funktion! Hur rekommenderar du att man hanterar ökat/minskat innehav under året i aktier som har fler än ett utdelningstillfälle och där ens innehav är olika för de olika tillfällena?
Har jag förstått dig rätt? Du menar om man äger olika antal av samma aktier vid olika utdelningstillfällen, t ex 100 st jan, 105 april, 110 juli etc? Är det återinvesteringar som avses?
Verktyget är tänkt att ge en nuläges- och/eller framtidsbild av de utdelningar som är kopplade till ens innehav så det förutsätts att man uppdaterar sitt data vid varje förändring. Någon historik finns inte och realiserat resultat bokförs genom att man anger totalvärdet löpande.
För utländska innehav så är det sannolikt att utdelningarna varierar över året då valutakursen rör på sig och så där finns det möjlighet till viss historik om man justerar värdet vid varje utdelningstillfälle.
En variant för att ta höjd för återinvestering i samband med utdelning är justera upp nästa utdelningsbelopp med samma procent som den aktuella utdelningen ger och på så sätt återspegla den effektiva YOC'n
Kan vara återinvesteringar eller att man helt enkelt ökat eller minskat sitt innehav. I och med att diagrammet visar årets 12 månader så kommer det ju att bli en mer historisk och mindre prognostisk bild ju längre året går.
Förresten, har du något tips om man kan använda olika radfärger för inträffade och kommande utdelningar?
Jag tycker rapporten mer ska spegla prognos än historik och då behöver man bara hålla reda på aktuella innehav och kommande utdelningar närmsta 12 månaderna. Om man har Avanza så har de staplar över historiska utdelningar för varje konto.
Med radfärger menar du utdelningslistan längs ner i rapporten? Jag ska se om jag kan hacka ihop något på rimlig tid...
Kanon! Har själv pillat en hel del och bland annat fått till automatisk kurshämtning för beräkning av nuvarande värde. http://pensionarsmiljonaren.blogspot.se/p/utdelningar.html
Jag är nybörjare på det här med JavaScript och kodning osv. men om jag fattat det hela rätt, gör du såhär?
Du kopierar mallen från Google Charts, byter ut datan, kopierar koden, klipper in den i ett HTML fönster i blogspot, pang så är den där. Alltså det är själva grunden för alla diagrammen?
Men min fråga är; hur gör du med verktyget mina utdelningar, där du har datan i ett Google Docs kalkylark, kopierar "nyckelvärdet", och så får jag mina siffror/tabeller på en inlägg på blogspot?
Hur kommer min data från kalkylarket in i HTML:en och sen summeras allt i ditt inlägg?
Om man vill göra en rapport över sina egna utdelningar, så är allt man behöver göra att kopiera Google Docs-mallen, ändra till egna värden och sedan använda nya nyckeln i URL:en mot sidan för Mina utdelningar. Du kanske har sett instruktionen men jag upprepar länken för säkerhets skull: http://z2036.blogspot.se/2014/12/nytt-verktyg-mina-utdelningar.html
Om man vill ha nya features automatiskt så rekommenderas att man går mot min bloggersida via länk och det är helt ok att lägga en sådan på ens egen blogg.
Vill man ha utdelningsrapporten helt på en egen sajt är det lite krångligare då man måste kopiera koden och eventuellt ändra lite, Ruter har lyckats med det så det är inte omöjligt.
Hoppas du blir lite klokare, när tid medges så kanske jag försöker mig på en liten instruktionsvideo om hur man gör men det är inget att räkna med i närtid tyvärr.
Ah, jag kanske var lite otydlig, jag vet hur man skapar själva rapporten, tack vare dina tydliga instruktioner.
Men det jag inte förstår är hur mina värden, som jag anger i det publika kalkylarket, via nyckelvärdet (som finns i länken) kommer in i HTML koden, som diagrammen baseras på.
För diagrammen baseras väl på HTML koden, som man till exempel kan hitta på Google Charts... eller baseras datan i diagrammen på länken, nyckelvärdet, och i så fall hur "överförs" datan från kalkylarket till nyckelvärdet?
Eller har du skapat diagrammen i Google Docs (kalkylarket) och hur kan då dem vara "fristående" (utan datan) i ditt inlägg?
OK, jag gör ett kort försök att förklara designen:
0. Ladda JavaScript-bibliotek för Google Charts 1. Anropa en call back, google.setOnLoadCallback(drawVisualization); 2. Läs in parameter från url (för att hämta nyckeln till Google doc) 3. Anropa Google doc och lagra svaret, data = response.getDataTable(); 4. Bearbeta datat och skapa olika dataobjekt för resp. graf 5. Skapa grafobjekt utifrån resp databojekt till utvalda HTML-taggar (DIV)
Klart!
"För diagrammen baseras väl på HTML koden, som man till exempel kan hitta på Google Charts... eller baseras datan i diagrammen på länken, nyckelvärdet, och i så fall hur "överförs" datan från kalkylarket till nyckelvärdet?"
Man anropar ett specifikt Google doc mha av nyckeln (som man anger/hämtar från url:en) och sedan använder man datat från arket enligt ovan.
"Eller har du skapat diagrammen i Google Docs (kalkylarket) och hur kan då dem vara "fristående" (utan datan) i ditt inlägg?"
Diagrammen skapas via objekt som återfinns i biblioteket för Google Charts som laddas in i början av sidan
Prova själv att labba med lite olika diagram på Google Charts sajt så förstår du nog bättre sammanhanget. Man kan börja med hårdkodade värden innan man blandar in Google Docs.
Tack för detta verktyg. En fråga som jag har är vad "Inbetalningar" och "värde" står för? Är det total inbetalning som man själv gjort och portföljens värde dags datum?
Grymt verktyg, kul att få lite visualiseringar på sina utdelningar! Jag blir sugen på att leka runt själv, du har inte koden liggandes på typ github eller något? :)
Värdena för 'Inbetalningar' och 'Värde' är något som du manuellt uppdaterar?
Koden hittar du via Visa källa eller motsvarande och licensvillkoren är ganska generösa,
Inbetalningar och värde uppdateras manuellt men jag har ett protoyp-ark där värdet uppdateras dynamiskt med 15 minuters fördröjning så det kanske blir en ny version av verktyget längre fram om tid medges...
Det vore verkligen najs med automatiska uppdateringar av kurserna! Om det även gick att fixa att utdelningsinfon hämtas någonstans ifrån vore det ännu bättre.... Är det att hoppas på för mycket kanske...?
Hej! Hur gör jag för att få den att visa data för 2016? Jag ändrade alla datum från 2015 till 2016 i filen med data för 2015 men rapporten visar utdelningsdagar för 2015 i alla fall.
Hej Tack för ett snyggt och väldigt användbart verktyg. Hur får man rätt värde i mätarna överst för "Inpayments" och "Value"? Och vad är skillnaden på inpayment och cost? Tack /Micke
OK, kolumn C heter Anskaffningskostnad och den är ifylld. Någon kolumn som heter inbetalningar har jag inte, om nu inte det är samma? Längst ner i exempelspreadsheet:et så finns det två värden, Inbetalningar och Värde, raderar jag dessa så blir även mätarna noll. Däremot så ser jag totala kostnaden i tabellen under diagrammen så där stämmer det.
Använder den här mycket, så tack för ett grymt verktyg! Förslag på funktion: Möjlighet att i sin spreadsheet speca hur mycket inkomst/år(alt: månad) man har som mål, för att sedan här på sidan se hur långt man kommit :) Om jag har som mål att nå 360 000kr/år i utdelningar, och i nuläget har ~36k, skulle jag gärna se 10% på sidan.
En fråga bara - antingen hur man löser det matematiskt eller om grafen/verktyget gör detta på något sätt. Hur beräknar man för att göra det hela korrekt när man "fyller på" sina innehav? Låt oss säga att vi köper in 100 SAS pref för 505 med avkastning på 9,9%, och nästa månad 12 st till för 524 med avkastning på 9.54% - behöver man manuellt räkna ut siffrorna kring den förändrade direktavkastningen samt "average" inköpspris med hänsyn till orderstorlek, och isåfall någon enkel formel för detta? Dum fråga kanske...men men!
Är man intresserad av YoC så anger man hela tiden sitt GAV vilket man enklast får genom att kika i depån. Kör man DA så anger man senaste kursen (går att anropa automatiskt via Google finance eller Yahoo dito.)
Utdelningarna får man uppdatera löpande vid behov.
Sen undrar jag hur jag gör som du gjort på din blogg, att man ser denna info utan att behöva "ta bilder" på den liksom. Så att t.ex, om jag vill skicka en länk med "mina utdelningar" så ska mottagaren kunna se samma info som jag gör med interaktiva staplar osv.
Det är framförallt den första som jag tänkte på, för det fungerar inte när jag gör så. Utan de som öppnar länken får en helt vit sida där alla grafer och mätare borde finnas. Jag provade genom att logga in på ett annat konto på google, där jag inte har spreadsheetet sparat. Och då fick jag samma sak. Det verkar alltså vara så att om man int har spreadsheetet på sitt google-konto så visas inte informationen... Kan det stämma?
Angående att ha den på bloggen, det kan bli intressant i framtiden, jag vet inte om du kanske kommer göra någon instruktion på det eller så men tillsvidare är jag toknöjd som det är :)
Gäller att dubbelkolla länken först men du kan be de andra prova min orginallänk för att se om det funkar http://z2036.blogspot.se/p/mina-utdelningar.html?sheet=1PY_hUP0oTKLmeiPNqoU1EGJ9ouKJjlMtmWJhzMH4FjA&sheetname=Data
Jag provade precis inloggad som gäst och utan google-konto och det funkade fint, kan det vara så att ditt ark är låst bara till dig på något sätt?
Hmm... här är min länk: http://z2036.blogspot.se/p/mina-utdelningar.html?sheet=1q5ZQAA9rpXDdw_kV0BLxaAl4aZKWBT3lfVv7mmp1nc8
En snabb skillnad jag ser är att du har "&sheetname=Data" i slutet av din länk, kan det vara något, eller beror det bara på att du har detta dokument i ett flerbladigt spreadsheet kanske? Jag har den i en separat/ensam fil.
sheetname är flikens namn så om den heter något annat än Data så måste man ange det explicit.
Jag får inte din länk att funka, skulle nog behöva tillgång till själva arket för att kunna felsöka. Använd kontaktfunktionen om du inte vill exponera ark-länken här.
Först och främst tack för en jättebra och inspirerande blogg!
Har du något liknande verktyg för din ev. bevakningslista? Jag sitter och filar på en som också nyttjar GoogleFinances funktioner. Den visar aktier med dagens kurs/yield och önskad kurs/yield. Värdering(%) mot önskad kurs. Många av cellerna byter bakgrundsfärg efter färgskalor hur attraktiva värdena anses vara.
Just nu håller jag på labbar med att lägga till P/E, EPS, Beta mfl. Men det blir lite plottrigt och svårare att överskåda. Tanken var att bevakningslistan ska underlätta beslut och när en aktie bör uppmärksammas.
Det jag söker är lite inspiration på hur andras bevakningslistor ser ut och fungerar :) /Markus
Dum fråga incoming. Det finns "bara" tio utbetalningskolumner i mallen - hur gör man med aktier som har utdelningar månadsvis? Måste man skapa nya "rader" för dessa, om du förstår vad jag menar?
Hej Stefan, Jag ser att du har UTG. Det är inte så mycket handel med aktien...men utdelningen verkar vara för bra. Är alltid rädd att ge mig in på så smal bolag...
Hej Stefan, Jag skickade lite frågor om nedladdning av "mina utdelningar...men glömde att pricka för "avisera mig". Har även frågat efter nedladdning av Sparkapital deluxe och gärna även advanced. Vill gärna testa själv... Är även intresserade av UTG...bra utdelning...men är livrädd eftersom bolaget är litet och det är aldrig handeln står still mer eller mindre. Jag ser att du äger.... Skickar på nytt dessa frågor med avisering till mig. Ber om ursäkt för alla frågor. Tack för hjälpen....
Nu har jag äntligen tagit mig för ditt fantastiska verktyg! Möjligheten med flikar gör det enkelt att hålla ordning på ett dokument för alla portföljer. Stort tack!
Stefan, jag har funderat på en sak; om man återinvesterar utdelningen räknar du in den i din "cost/inpayments"? Exempel, om man köper 10 aktier för 100/st och får 100 kr i utdelning som man köper en ny aktie för, då har man 11 aktier till ett värde 1100 kr men den ursprungliga insats är ju fortfarande 1000 kr.
Hej Stefan. Trevlig blogg! Ser att du äger McDonalds Corp (MCD) på NYSE börsen som delar ut $0.89 per kvartal. Om du har denna i ISK, är det 15% källskatt som dras? Och hur stor marginal i valutakursen i förhållande till spot? Mvh TTW
Jag äger inte MCD längre men det dras 15% källskatt i ISK och KF. I en KF får du tillbaka källskatten efter ca 2-3 år om du använder Nordnet/Avanza. I en ISK kan du också få tillbaka källskatt via deklarationen upp till 500 om du har underskott av kapital.
Nordnet/Avanza har 0,5% spread på spotpris för automatväxling.
Hej Stefan. TAck för en mycket intressant blogg och spännande verktyg som du delar med dig av. Jag undrar varför du inte uppdaterar dina innehav eller utdelningslistan?
Hej! När du räknar ut hur stor andel du ha i en viss aktie - räknar du då på hur mycket aktierna kostat (GAV?) eller hur mycket dom är värda för tillfället?
Hej, tack för ett roligt verktyg, kan dock inte få med ABB in i portfolio bara i stock data, vad gör jag för fel. Får inte heller upp några värden för Volati.
Hej. Tack för en otroligt bra sida!!!! Nu till en "dum" fråga ;-) Är det lönt att sälja av förra månadens/veckans utdelningsaktier (förutsatt att värdet gått upp) för att maximera sitt innehav av månadens/veckans utdelningar ?? Lite som att swingtrada utdelningsaktierna, eller blir det bara pannkaka av allt?
Norska oljefonden
-
I slutet av 1960-talet hittades stora mängder olja utanför Norges kust och
i början av 70-talet drog de igång på riktigt med att ta upp oljan. Norge
blev h...
Börspanelen 27
-
Börspanelen blickar i avsnitt 27 framåt med bland annat marknadsläget och
aktuella aktietips. Vi går även igenom floden av rapporter med Q3:or,
vilket är...
På tv-fronten intet nytt
-
Jag började testa att leva utan tv i mitten av 90-talet och upptäckte hur
mycket tid jag sparade. Jag var ingen soffpotatis innan heller, men varje
timme...
Fortsatt motvind för New Wave
-
*New Wave kämpar på med tuff konjunktur och vd Torsten Jansson konstaterar
att någon vändning ännu inte är sikte. Det framgår av dagens
kvartalsrapport s...
Q3-rapporterna var inte lysande för mina bolag
-
*Rapporterna för det tredje kvartalet* har nu kommit för alla mina företag
med Kenvue som sist över mållinjen för någon timma sedan. Det har inte
varit ...
Knepigt läge i OEM
-
Som noterades för Q3 så levererar OEM gång på gång. Eller som det skrevs:
”OEM uppvisar en urstark form. Det enda som inte är att gilla är att Mr
Market oc...
Ni borde lyssnat på Bråse
-
Den 14 oktober gav DI och Rickard Bråse rådet att växla SBB mot
Sveafastigheter. Vid tidpunkten för artikeln stod SBB i 6,9 kr. Idag står
SBB i 4,3 kr så t...
October 2024 Dividend Income
-
As I'm writing this blog post, it's currently Monday, October 28th. The
weather here in Central Wisconsin is starting to feel like late-October.
The high t...
Utdelningar och utveckling i oktober (2024)
-
Då har min absoluta hatmånad börjat. November i Göteborg är inge kul. All
skit har dessutom bara börjat. Totalt mörker, snett regn och av löv
snorhala gato...
Utdelningar Oktober 2024
-
Under Oktober månad satte 72 av mina i dagsläget totalt 231 bidragsgivare
(212 aktier, 13 ETFer och 6 Fonder) in arbetsbefriad inkomst på mitt konto.
Peng...
Startskott på Melt-up?
-
Många är kritiska där ute. Inte sällan blir det som massan vill. Vi har
presidentval i USA, med förhöjd VIX som resultat. Oavsett vem som vinner så
ska kan...
Luksusfellen
-
Triggervarning till er som ogillar när jag smädar consumer suckers. För det
här inlägget handlar om consumer suckers.
Ni minns kanske att jag för ett anta...
Svaga svenska index inför Kamala eller Trump
-
Staples är inte ensamt, men visar på den tydligt negativa trend som präglat
flera svenska index de senaste veckorna. Är det en reaktion på de inte
alltfö...
Portföljrapport i november
-
Länge sedan uppdatering här nu, ingen sedan juni närmare bestämt. De
månaderna har dock rullat på rätt bra för portföljen, som nu ligger på +33
% sedan å...
Fyra fullinvesterade branscher…
-
Besser har som ni vet (??) sina aktieinvesteringar fördelade på 3
aktieportföljer, ISK portföljen (”A-laget”, aktiv och pågående…) och Depå
portföljen (”B-...
Q3 2024: Assuming the worst?
-
This update has been slightly delayed due to personal reasons. I've had
some health issues, but I'm significantly better now. With the worst behind
me, I...
Indexfonders NAV-kurs i Google Sheets. Part III
-
Sex år efter mitt första inlägg om automatisk uppdatering av aktiekurser i
Google Sheets så kommer här äntligen en efterlängtad (i alla fall av mig
sj...
Länka fonder, aktier och valutor från FT
-
Finns många olika websidor man kan länka in kurser ifrån. Problemet är att
ibland slutar de fungera och ibland tas innehåll bort. Ju fler man har
tillgån...
Chockhöjd hyra – Jag hoppar från balkongen!
-
Årets hyresförhandlingar beskrevs som de tuffaste någonsin med höga krav
från bägge parter. Resultatet blev de högsta hyreshöjningarna på decennier.
Enligt...
Köp september
-
De här värdepappren köpte jag i september:
Pizza Pizza RoyaltyCorp
Rana Gruber
Carnegie US Small & Micro Cap
Latour B
Decisive Dividend Corp
En halv miljon i utdelningar ackumulerat!
-
*En milstolpe har nåtts. Med en så avslöjande rubrik krävs knappt en
ingress för att fånga nyheten. Men i min sfär sätter jag reglerna. Så håll
i er nu...
Utdelningar - September
-
Hösten har smugit på oss sakta under månaden vilket är ett förträffligt
sätt att hinna anpassa sig till eventuellt rusk, och den stundande
vintersportsä...
FI!?! För ett ögonblick...
-
I min senaste kvartalssammanställning nämnde jag att den fantastiska nivån
10 miljoner kr i depåvärde var inom räckhåll. När jag dagen efter såg att
börs...
Börselvan 2024
-
Börselvan introducerades av Gustavs Aktieblogg som en tankelek inför VM
2014 (länk). Jag tycker det är lite kul att tänka på mina aktiehav ur ett
annorlu...
Passerat 4 MSEK
-
Det roligaste och mest givande med sparande som hobby är att hitta på
godtyckliga mål, gärna i efterhand, och sedan bocka av dem!
Tre nya milstolpar har ...
Uttag med 4%-regeln.
-
Haft några meningsutbyten med min käre bloggranne frihetmaskinen som
anammar en variant av uttag genom försäljning av fondandelar för att leva
på helt en...
Evolution
-
Fredagens Evolution-rapport började egentligen komma ut redan sent på
torsdagskvällen då bolaget meddelade (i princip) att i framtiden skall alla
fria kass...
Åtta år med portföljen
-
Det ska inledningsvis ånyo understrykas att det här är en hobbyblogg för
att få en översikt över mitt sparande. Inlägg ska *aldrig* läsas som
finansiell ...
L’occitane (973 HK) – Call to action
-
Disclaimer: Global Stock Picking uses information sources believed to be
reliable, but their accuracy cannot be guaranteed. The information
contained in th...
Bunkra, storköp när du handlar!?
-
Hög inflation den senaste tiden gör att mycket blivit dyrt för oss
konsumenter, att bunkra när något är billigt känns mer aktuellt än
någonsin. Jag vet i...
Avkastningshistorik 2010-2023
-
Efter fjolårets nedgångar gjorde flera tillgångsklasser comeback under
2023. Mr Markets känsloläge pendlade tillbaka från pessimism till optimism
vilket in...
Mina senaste affärer och tankar
-
Under andra halvan av september och första halvan av oktober har följande
värdepapper inhandlats:
- Investor + arbitrage mellan A och B (skrapade ihop...
Veckorapport 40 2023 – Svängig vecka
-
Veckorapport 40 2023 bjuder på svagt, svagt blåa siffror för ena portföljen
och desto rödare siffror för den andra. Men allt sånt känns rätt så
irrelevan...
Rapportkalender för Q2 2023
-
Läs hela inlägget: Rapportkalender för Q2 2023.
Besök sajten Murgata Equity Research om du gillar börsen och aktier i
Hälsovårdssektorn.
Läs rapportkalen...
Youve got to have a purpose
-
Jag råkade se denna av en ren händelse. Ni yngre vet kanske inte vem
Arnold är ens? Men, han har så mycket rätt i det han säger här. Och hur kan
75% av ...
Min trading 2015 – Året det tog fart på riktigt
-
Så har året nått sitt slut och det är dags att summera månad för månad och
presentera resultaten för er, följt av några anekdoter från perioden.
Förhoppn...
Så kunde vi halvera elförbrukningen
-
Att minska elförbrukningen och elkostnaden på olika smarta sätt är något
som länge legat oss varmt om hjärtat. De senaste årens extremt höga elpris
har gjo...
Novaland – Vietnams Evergrande?
-
Novaland är ett av Vietnams största fastighetsbolag sett till
marknadsandelar, men fram till nyligen, även ett av de största sett till
börsvärde. Bolaget g...
Att inte tänka i svart eller vitt
-
Som ni kanske har märkt så händer det inte mycket på Gamingaktier nu för
tiden. Jag som driftar sajten har mitt fokus på annat håll, precis som
sajtens i...
Ett sista jävla inlägg
-
Ett sista blogginlägg för att summera.
Några allmänna blogginlägg:
Några tankar kring begreppet "risk"
Investera under oroliga tider
Varför investera i ...
10.000 kr per månad för mat
-
Eftersom jag inte är riktigt som andra roade jag mig nyligen med att gå
igenom familjens samtliga kostnader för 2022 och kategoriserade dem.När det
var kla...
Aktieköp januari 2023 del 1
-
Året 2023 har börjat med en rivstart. Största köpen var två poster i Bico
och Vestum. De såldes sista veckan 2022 för att kvittas mot det årets
aktievins...
Riskminimeraren summerar och reflekterar över 2022
-
Här kommer en lite försenad årssammanfattning.
2022 blev inte som vi tänkt oss. Rysslands invasion av Ukraina gjorde att
tiden efter pandemin inte fick ...
Hur jag gör mina aktieanalyser
-
Det här blogginlägget utgör den mall jag utgår ifrån när jag gör
aktieanalyser. Tanken är att inlägget ska fungera som en checklista och…
Nytt år - nya möjligheter
-
Tänk att den här gamla bloggen överlevt ganska länge helt utan kärlek.
Uppenbarligen har jag varit slug nog med min rubriksättning för att lura
någon att...
-
* Snart tre år sedan jag skrev ett blogginlägg men oroa Er inte - det
kommer inte att bli en vana...*
Den 30 november 2019 lättade vi från Arlanda och ja...
Bolag som höjt utdelningen i över 50år
-
*Dividend Kings* Bolag som lyckats höja sin utdelning i över 50 år! Helt
otroligt vilket styrketecken. Bolagen i denna lista har klarat av krig,
oljek...
Uppföljning av portföljerna augusti 2022
-
Inte länge varar lyckan på börsen. Det rally som vi såg i juli var återigen
borta i augusti. Visserligen var det inte hissen ned, men den privata
portföl...
MÅNADSRAPPORT JULI 2022
-
MÅNADSRAPPORT JULI 2022 02 Augusti, 2022 Skrivet av AktieSvorsken Vet inte
om alla är eniga, men för mig är sommaren tre månader, speciellt kanske här
i No...
Nu är det väl ändå dags att sälja?
-
Den som valt att satsa på aktier har sannolikt direkt och indirekt under
perioder blivit uppmanad att sälja eller helt lämna börsen. Finansmedier,
politike...
Ny Gratisportfölj
-
Många av mina blogg kollegor har skapat Gratisportföljer där tanken är att
alla intäkter man får som inte kräver något extra jobb går in i en egen
portf...
Buffetts brev till aktieägarna
-
För drygt en månad sedan (den 26 februari) släppte Warren Buffett det
årliga brevet från Berkshire Hathaway till sina aktieägare. Som vanligt är
det intr...
”Konsten” att bara stå bredvid och se på…
-
Att skrivlusten de senaste veckorna varit nära noll är ingen överdrift, och
därav att ni inte hört något från mig på ett tag. Visst har det volatila
och me...
Gästinlägg: det är något konstigt med skatten
-
Här kommer ett gästinlägg om ämnet skatt vilket är högaktuellt för alla som
eftersträvar FIRE.
FIRE (Financial Independence Retire Early) handlar ytterst...
Är det dags nu ? Hur stor kommer nedgången bli ?
-
De senaste åren har börsen klarat sig genom att centralbanker tryckt enorma
mängder pengar, och då framförallt usa's FED, men nu verkar kraschen närma
si...
Finansprofilernas avkastning 2021
-
För fjärde året i följd kommer här den mycket populära sammanställningen av
finansprofilernas avkastning under det gånga året. Tidigare
sammanställningar...
The education of a crypto investor
-
Att gå från värdeinvesterare som bara investerar i bolag med lågt p/e, till
att mer och mer gå över till tillväxtbolag, till att plötsligt sitta med en
a...
Fördelar och nackdelar med ny teknik
-
Fem till tio år på Internet motsvarar en evighet i förhållande till
tidsperioden som sådan. Internet är givetvis en av de största
uppfinningarna genom ti...
Börjar denna uppgång närma sig sitt slut?
-
[image: Börsuppgång]Stockholmsbörsen är upp mer än 20% i år och nästan det
dubbla sedan den botten som nåddes i början av Corona-krisen. Om det är
motive...
Sveriges sämste pensionär
-
Efter ett år av andmatande blev pensionärslivet återigen för svårt och jag
tog ett heltidsjobb. Jag vet inte hur länge det varar den här gången men
det h...
Spiltan under 2021
-
Få läsare har nog missat vår kärlek till investmentbolag & konglomerat. För
över två år sedan gick vi in i Spiltan med en tydlig hypotes att Spiltan
skulle...
Månadsrapport mars 2021
-
Månadsrapport mars!
Inlägget innehåller reklam och annonslänk från Savr & Compricer.
OMXSGI steg med 8,24% under mars. Index har stigit över 14% iår. ...
MASCO - tekniskt spännande läge
-
Long time no see
Länge sedan jag skrev något. Sedan ett skakigt 2020 lade jag så om hela min
strategi för börshandel i november 2020. Ut med indexhandel, h...
Överhettad börs? Utveckling so far 2021
-
Då var det dags för en uppdatering av portföljen och utvecklingen för
året, so far.
Börsen har, som ingen lär ha missat, stigit relativt kraftigt i inle...
Comeback & Flashback
-
Comeback & Flashback
*Bild av Pedro Osorio från Pixabay.*
Comeback
Det har hänt en del i mitt liv den senaste tiden vilket har gjort att
skrivandet bl...
Ni hittar mig numera här
-
Den här bloggen är sedan sommaren 2018 flyttad.
Du hittar numera bloggen här
Jag har skrivit två böcker. Du hittar mer info om dessa här.
Här finns en...
Nordisk Big Tech
-
[image: BLOGG-Prof.png] *“Äntligen!”* - Känns det inte så? Äntligen har
Norden, främst Sverige faktiskt, börjat få något som kan liknas vid ett
alldeles e...
Analys: Lemonade
-
[image: skribentmatematikern.jpg] [image: lemonadeipo.jpeg] Lemonade är
ett insurancetech-bolag som idag erbjuder djur- och hemförsäkringar.
Bolagets för ...
Portföljuppdatering
-
[image: BLOGG-Silwer.png] Oktober har varit en händelserik och volatil
månad, och jag har varit mer aktiv i min handel än tidigare. Efter fem
dagar tog po...
Ett återbesök till bloggen
-
Det var ett bra tag sedan jag loggade in på bloggen. Närmare bestämt ett år
sedan.
Det tar tid att blogga och jag känner att jag har svårt att lägga den ...
Tagen på bar gärning!
-
Såhär i semestertider passar jag på att konkretisera mina misstag och
lärdomar. Under Corona-tiden på börsen insåg jag vissa brister med min
investeringsst...
Vilka försäkringar behövs när man skaffar barn?
-
Nu är det sista veckan som Anna Brännhult och jag via Ekonomiguiden kör
samarbete med ICA Försäkring och deras grymma…
Inlägget Vilka försäkringar behövs...
2,7 Miljoner i kapital och 60 % Ekonomiskt Fri
-
Jag satt och räknade lite på mina olika konton idag och såg att
portföljerna tillsammans nu är värda strax över 2,7 miljoner vilket innebär
60 % ekonomis...
Månadsrapport Mars
-
Hej! Mars har varit en ovanligt underlig månad. Går vi tillbaka till första
Mars så var huvudnyheterna att Joe Biden tagit en storseger i South
Carolina, E...
Rapport Fortnox
-
Idag har ett av mina favoritbolag lämnat rapport, Fortnox.
Jag har totalt 4 transaktioner i aktien.
Köp
- 27 juli 2016 - 53 st. á 19,10kr
- 30 augu...
Lärdomar från 2019
-
År 2019 inleddes i moll men slutade i dur för mig som jag skrivit om på
Tradingportalen (den andra delen publiceras i morgon). Lärorikt är väl det
ord som...
Vilket börsår!!!!!!!!!!!
-
Nu när året 2019 lämnar oss så kan vi konstatera att detta har varit det
bästa på mycket länge vad gäller börsen. Indexrekorden i ökningarna har
stått som ...
Utdelningar November 2019
-
November drog iväg och julen står för dörren. Allt rullar på.
Utdelningarna blev totalt 1263,79 kr.
*Värdepapper* *Belopp*
AT&T Inc 121,9
EPR Properties...
Starbucks och AbbVie höjer utdelningen!
-
Det har skett några utdelningshöjningar i portföljen under föregående vecka
som är värda att skriva om. Både Starbucks och AbbVie höjer sina
utdelningar re...
Det tuffar på
-
Tjena alla läsare!
Jag har inte skrivit på väldans länge, orken har helt enkelt inte funnits.
Min filosofi är ju att få in rutinen i vardagen och så smånin...
Förändrat sparfokus
-
Jag tyckte länge att jag hade en plan för framtiden, en plan som innebar
att spara så mycket som möjligt för att kunna gå i pension så tidigt som
möjligt. ...
Om börsen, Cellavision och lite annat
-
*Vi har de senaste sju åren tjänat mycket pengar på att andra följt
analytikernas råd att sälja Cellavision och Vitrolife för att aktierna
varit för dyra....
Bevakning av aktier
-
Jag har gått igenom en del bolag via börsdata.se och funnit runt 20 bolag
som får utgöra mitt framtida innehav i mitt tradingkonto. Drygt 200 000 kr
har ko...
H&M öppnar butik på 1500 kvadrat i skogen!
-
Det senaste om H&M, mitt största innehav, är att man öppnar en butik på
1500 kvadratmeter i orten Töckfors i Värmland.
Det handlar om ett shoppingcenter so...
Weekly Roundup 2019 CW 02
-
My portfolio gained 1.13% during the week compared to SIXRX which gained
2.56%.
Looking at the markets, we see that US stocks continued their correction
...
Börsåret 2018
-
Som ni har märkt så skriver jag inte så mycket på bloggen, oftast lägger
jag ut det mesta på twitter då det är enklare när man snabbt vill dela
något. Jag ...
Vad hände i oktober?
-
Fortsatt ansträngt att försöka hinna med bloggandet, men en snabb update!
Jag har lite av en pengabuffert som inte behöver vara riktigt så stor som
den är,...
Cykelpromenader i Stockholm
-
För sex år sedan recenserade jag boken Cykelpromenader Öresund runt. I
våras kom tredje upplagan av boken Cykelpromenader i Stockholm. Jag hade
tyvär...
Sju Large Cap-bolag med hög direktavkastning
-
I vårt förra inlägg presenterade vi fem Large Cap-bolag som uppvisar en hög
utdelningstillväxt. Nu tänkte jag att vi skulle ta och bli lite mer
defensiva o...
Månadsrapport september 2018
-
*Ny månadsrapport - denna gången för september!*
*Den här månaden har *gått otroligt fort för min del. Det har varit mycket
på gång, och inte minst det fak...
Utdelningar i augusti
-
Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt
börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen ska ju
jobba äve...
Imponerande trend
-
Det senaste kvartalet drar upp en redan stark långsiktig vinsttrend. Mycket
stark vinsttrend Under det andra kvartalet redovisade 75 procent av
storbolagen...
Månadsrapport - Juni 2018
-
[image: Uppdatering av aktieportföljen Mars 2018]
God morgon på er där ute i stugorna! Nu var det ett tag sedan jag skrev här
igen. Tiden går grymt fort o...
Nya möjligheter för Aktiepappa!
-
Dags att växla upp!
Strax innan bloggen Aktiepappa skulle fylla 2 år fick vi ett erbjudande att
bli en del av investerarnätverket Tradevenue. På Tra...
Barnportföljerna – Maj 2018
-
Det växer till sig i barnportföljerna och maj har inneburit mer utdelning
och över lag bra utveckling. Överlag är jag ganska trött och stressad så
blogg oc...
Veckorapport v21
-
Så är ännu en börsvecka avslutad, nummer 21 i ordningen det här året.
Förra helgen var vi hemma hos goda vänner och åt och umgicks, och det är
alltid trev...
Ge i gengäld
-
Det är lustigt hur det kan vara.
Att utmana normer provocerar. Och när jag skriver normer fokuserar jag på
sociala normer kring konsumtion och värderingar...
Reflektioner efter några månader i Thailand
-
*Det har nu gått några veckor sedan vi återvände till Sverige* efter 90
fantastiska dagar i Thailand. Under dessa veckor i Sverige har vi fått tid
att t...
Apokalyps eller frihet?
-
Jag är en helt vanlig pappa som sparar mot att ha ekonomisk frihet att göra
precis vad jag vill. Vad det innebär vet jag inte, men jag har en lite
halvheml...
Varför skriver jag inte?
-
Nemen hej på er, finns det några läsare kvar därute?
Det har varit tyst nu ett tag här på bloggen men till skillnad från dom
tidigare gånger så har den ...
Uppföljning och uppdatering av mål
-
Sådär vid årets slut är det även passande att se över målen jag haft. Jag
hade tänkt publicera detta betydligt tidigare (oktober) men tidsbrist och
ändrade...
Fortfarande nykär i Skanska
-
*Det kanske var ett tag sedan du kände dig nykär senast*, men jag tror att
väldigt många av de som läser förstår känslan. Att vara kär i ett bolag. I
en ak...
Episod 100 – Jubileum och tillbakablickar
-
Dagens avsnitt behandlar #pratapengars bakgrund, hur podden kom till, och
hur den vuxit under åren. Dessutom diskuteras de nya amorteringskraven och
årets...
Utdelningar Oktober
-
Underbart med ledig helg när man jobbar varannan och har gjort det sedan
studenten.
Ännu roligare är det med en portfölj som är ATH och utdelningar som jag ...
Plockar in Probi i portföljen!
-
Probi föll efter sin vinstvarning förra veckan. Jag har sneglat på Probi
länge, men har inte haft dem i portföljen. När kursen föll tillbaka till
runt 30...
Bloggen lägger ner
-
Ja så är det tyvärr.
Jag har varken tid eller inspiration för att hålla igång med inlägg här.
Det är så mycket annat jag vill prioritera och måste göra.
...
Förändring i portföljen
-
För mig känns det är lättare att hitta nya case än att göra sig av med
innehav som jag en gång har vaskat fram och plockat in i portföljen. När
bolaget väl...
Felicia
-
Det senaste tillskottet till familjen har nu äntligen fått en sammansatt
portfölj för sina doppengar samt våra första månadsinsättningar. Det tog
sin lilla...
En lax i månaden
-
Wow, nu var det äntligen dags för en ny milstolpe som för mig är den näst
största (efter att bli miljonär) på väg mot ekonomisk frihet. Det är inte
så stor...
Varför sparar jag på börsen?
-
Mitt första inlägg på bloggen bestämde jag skulle besvara en fråga som jag
fick av en bekant för inte så länge sen. Varför vill du spara på börsen?
Svaret ...
Fingerprints problematik.
-
*Sjunkande priser på sensorer*
Fingerprint har tidigare räknat med en sjunkande ASP (average sales
price) på 20% men senast i maj gick dem ut med denna ...
Blue Horseshoe Loves Anacott Steel
-
Quantitative Value av Wesley R. Gray och Tobias E. Carlisle är en ypperlig
bok för alla intresserade värdeinvesterare. Jag tycker själv att boken är
bättre...
Utdelningar i april
-
Under april har 5 utdelningar kommit in.
Dessa kommer ifrån Northwest Healthcare, Boston Pizza, Skanska, Klövern
pref och Handelsbanken.
Bolag
Aktier
Utd...
Long time no seen bloggen
-
Det har varit tuffa månader med bokslut och flytt av företaget, ryggskott
som ville inte gå bort i en månad och massa grejer som bara samlats på
varandra. ...
Vecka 10 -0,11%
-
Efter 2 veckor med + resultat var det åter röda siffror i portföljen. Denna
vecka landade vi på -0,11% och ligger på +3,74% för helåret. Annars
ytterligar...
Verktyg: Nordnet/Avanza-sammanställning (nnava)
-
Inläggen duggar inte tätt på den här bloggen. Jag lägger oftast all min
"lediga" tid på hemmaprojekt vilket det här inlägget handlar om. Jag har
skapat ett...
@Investeraren flyttar till www.investeraren.com
-
Jag har bytt domän på bloggen till Investeraren.com Däremot kommer denna
sajt att finnas kvar av nostalgiska skäl men bloggandet har fått en
nytändning oc...
Allt har ett slut
-
*Det har varit en lång och skön julhelg.* Nu tar vardagen vid igen och ett
nytt börsår ligger framför oss, spännande!
*Under helgen har jag tagit beslute...
Årsrapport 2016
-
Var länge sen jag skrev nåt men nu tänkte jag att en liten årsrapport i
alla fall vore på sin plats. Som helhet blev det +7,9% därmed klara jag
inte riktig...
Två riktigt fina rapporter!
-
Så har två av mina innehav släppt sina Q3-rapporter och de var båda rejält
över förväntan.
Nilörngruppen och Fortnox
Riktigt bra!
Jag behåller mina Fortn...
Ekonomisk översikt, september
-
Ekonomisk översikt, september. Sålt av Mr Green med förlust. Marknaden
verkar inte vilja värdera upp MRG och caset känns inte lika hett som när
jag köpte f...
Bull eller Bear? Nää, jag väljer Chicken-Bull!
-
Jag har börjat tröttna på Handelsbankens reklam om ”*Är du Bull, Bear
eller Chicken?*” som gör reklam för Bull & Bear certifikat med hävstång.
Den sämsta ...
Instruktion för hur man gör en egen rapport finns här.
SvaraRaderaTanken är att man uppdaterar kontinuerligt eller vid behov så ser man estimat för utdelningar rullande över året. Historik och nuvärde hanteras med fördel hos din nätmäklare.
Fungerar utmärkt, är dock känslig för "." istället för "," vid ören och YoC bör även den ha två decimaler som direktavkastningen visar på varje enskilt företag
SvaraRaderaTack för feedback, bra påpekat om decimaltecken. Jag planerar för en engelsk version samt att JavaScript använder . istället för , så därav valet. Menar du att det alltid bör presenteras med 2 decimaler? Dvs 7.70 isf 7.7 exempelvis?
SvaraRaderaGrymt!
SvaraRaderaSka testa det så snart som möjligt!
Tack!
Vart hittar du information om utdelningar för 2015?
SvaraRaderaHos Avanza ser jag bara utdelningar fram till 2014
Ja precis Stefan, för min Yield visar 5.2 när den är 5.29, kan förstå att avrundning inte är det bästa, så då skulle nog två decimaler vara lite bättre?
SvaraRaderaAnnars riktigt bra verktyg!
Andreas, jag tog för givet att utdelningarna delas ut samma datum nästa år som det gjordes detta år, bör nog inte skilja sig för mycket mellan åren?
@Attax: Det låter som en avrundningsbugg, det får jag fixa, tackar.
SvaraRadera@Anderas: I den mån det finns fastställda utdelningar har jag angett dessa, i andra fall är det fjolårets eller estimat. De flesta räknar jag med kommer att dela ut lika mycket eller mer 2015, mest osäker är väl kanske Ratos i sammanhanget.
Ny feature per idag måndag 15/12:
SvaraRaderaMöjlighet att välja flik i kompatibelt ark. Ange &sheetname=minkf i URL:en exempelvis om din flik heter minkf. Detta gör att det är lättare att administrera flera portföljrapporter och man kan förslagsvis spara historiska i de fall man tycker det är intressant. Defaultvärde är Data om man inte anger parametern.
@Attax: Jag har gått igenom koden och inte hittat något misstänkt. Jag använder math.round med 2 decimaler vilket ska avrunda korrekt. 5.2 betyder alltså 5.20. Alla beräkningar görs med full precision och avrundningarna sker när graferna skapas dvs efter att alla uträkningar är gjorda. Om du har något konkret exempel så blir det lättare att felsöka.
Ny uppdatering per idag tisdag 16/12, mer info här
SvaraRaderaJobbar mycket liknande det du jobbar med och inom samma bransch dock inte med inriktning test (använder iofs bl.a QTP som du säkert jobbat med) utan utveckling.
SvaraRaderaHar själv Z ca 10 år före dig men dessförinnan nyttjas sannolikt en §8 :-)
Skummade koden här bakom här nu och vill ge en eloge och applåd för den är snygg och ger ett mycket fint intryck. Visste inte att Google hade så mycket fin funktion.
Måste också säga att Google är grymma på många sätt, ångrar att jag inte hakade på aktien för flera år sen.
Tack för din fina feedback!
RaderaOm du tycker min kod är snygg så skulle du se mina kollegors...
QTP har jag jobbat med mycket men övergav för några år sedan då vi numera skriver automatiserade tester tillsammans med applikationskoden (Java).
Paragraf 8 (förtida uttag) låter skönt, själv känns det som jag kommer jobba längre än 65 men i mindre skala mot slutet.
Ja, hade man köpt Google och Apple för några år sedan så hade det varit fint...
Hur har du byggt det här i?
SvaraRaderaJag har lekt med tanken på koda ett webbläsarplugin i syfte att kombinera data från Börsdata med Google spreadsheets funktionalitet. Men jag är nyfiken på hur du fick ihop det här på en Blogspot hostad blogg.
Det är byggt helt i JavaScript och jag använder bibliotek frånGoogle Charts.
RaderaOm du tar Visa källa eller motsvarande så ser du koden och de frikostiga licensvillkoren (dvs du kan kopiera ganska fritt).
Det är väldigt trevligt att Blogspot tillåter egen JavaScript-kod och länkning till externa publika bibliotek.
Ditt projekt låter spännande, hör av dig om du behöver hjälp. Jag har labbat lite med nuvärdeskurser från Yahoo men tyvärr finns inte alla svenska aktier.
Tack för kommentar!
Fantastisk funktion!
SvaraRaderaHur rekommenderar du att man hanterar ökat/minskat innehav under året i aktier som har fler än ett utdelningstillfälle och där ens innehav är olika för de olika tillfällena?
Tackar!
RaderaHar jag förstått dig rätt? Du menar om man äger olika antal av samma aktier vid olika utdelningstillfällen, t ex 100 st jan, 105 april, 110 juli etc? Är det återinvesteringar som avses?
Verktyget är tänkt att ge en nuläges- och/eller framtidsbild av de utdelningar som är kopplade till ens innehav så det förutsätts att man uppdaterar sitt data vid varje förändring. Någon historik finns inte och realiserat resultat bokförs genom att man anger totalvärdet löpande.
För utländska innehav så är det sannolikt att utdelningarna varierar över året då valutakursen rör på sig och så där finns det möjlighet till viss historik om man justerar värdet vid varje utdelningstillfälle.
En variant för att ta höjd för återinvestering i samband med utdelning är justera upp nästa utdelningsbelopp med samma procent som den aktuella utdelningen ger och på så sätt återspegla den effektiva YOC'n
Kan vara återinvesteringar eller att man helt enkelt ökat eller minskat sitt innehav. I och med att diagrammet visar årets 12 månader så kommer det ju att bli en mer historisk och mindre prognostisk bild ju längre året går.
RaderaFörresten, har du något tips om man kan använda olika radfärger för inträffade och kommande utdelningar?
Jag tycker rapporten mer ska spegla prognos än historik och då behöver man bara hålla reda på aktuella innehav och kommande utdelningar närmsta 12 månaderna. Om man har Avanza så har de staplar över historiska utdelningar för varje konto.
RaderaMed radfärger menar du utdelningslistan längs ner i rapporten? Jag ska se om jag kan hacka ihop något på rimlig tid...
Nu har jag fixat lite formatering av tabellerna, hoppas du gillar det :-)
RaderaKanon!
RaderaHar själv pillat en hel del och bland annat fått till automatisk kurshämtning för beräkning av nuvarande värde.
http://pensionarsmiljonaren.blogspot.se/p/utdelningar.html
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHej Stefan,
SvaraRaderaJag är nybörjare på det här med JavaScript och kodning osv. men om jag fattat det hela rätt, gör du såhär?
Du kopierar mallen från Google Charts, byter ut datan, kopierar koden, klipper in den i ett HTML fönster i blogspot, pang så är den där. Alltså det är själva grunden för alla diagrammen?
Men min fråga är; hur gör du med verktyget mina utdelningar, där du har datan i ett Google Docs kalkylark, kopierar "nyckelvärdet", och så får jag mina siffror/tabeller på en inlägg på blogspot?
Hur kommer min data från kalkylarket in i HTML:en och sen summeras allt i ditt inlägg?
Hej,
RaderaOm man vill göra en rapport över sina egna utdelningar, så är allt man behöver göra att kopiera Google Docs-mallen, ändra till egna värden och sedan använda nya nyckeln i URL:en mot sidan för Mina utdelningar. Du kanske har sett instruktionen men jag upprepar länken för säkerhets skull: http://z2036.blogspot.se/2014/12/nytt-verktyg-mina-utdelningar.html
Om man vill ha nya features automatiskt så rekommenderas att man går mot min bloggersida via länk och det är helt ok att lägga en sådan på ens egen blogg.
Vill man ha utdelningsrapporten helt på en egen sajt är det lite krångligare då man måste kopiera koden och eventuellt ändra lite, Ruter har lyckats med det så det är inte omöjligt.
Hoppas du blir lite klokare, när tid medges så kanske jag försöker mig på en liten instruktionsvideo om hur man gör men det är inget att räkna med i närtid tyvärr.
Lycka till med kodandet!
Ah, jag kanske var lite otydlig,
SvaraRaderajag vet hur man skapar själva rapporten, tack vare dina tydliga instruktioner.
Men det jag inte förstår är hur mina värden, som jag anger i det publika kalkylarket, via nyckelvärdet (som finns i länken) kommer in i HTML koden, som diagrammen baseras på.
För diagrammen baseras väl på HTML koden, som man till exempel kan hitta på Google Charts...
eller baseras datan i diagrammen på länken, nyckelvärdet, och i så fall hur "överförs" datan från kalkylarket till nyckelvärdet?
Eller har du skapat diagrammen i Google Docs (kalkylarket) och hur kan då dem vara "fristående" (utan datan) i ditt inlägg?
Förstår du lite?
OK, jag gör ett kort försök att förklara designen:
Radera0. Ladda JavaScript-bibliotek för Google Charts
1. Anropa en call back, google.setOnLoadCallback(drawVisualization);
2. Läs in parameter från url (för att hämta nyckeln till Google doc)
3. Anropa Google doc och lagra svaret, data = response.getDataTable();
4. Bearbeta datat och skapa olika dataobjekt för resp. graf
5. Skapa grafobjekt utifrån resp databojekt till utvalda HTML-taggar (DIV)
Klart!
"För diagrammen baseras väl på HTML koden, som man till exempel kan hitta på Google Charts...
eller baseras datan i diagrammen på länken, nyckelvärdet, och i så fall hur "överförs" datan från kalkylarket till nyckelvärdet?"
Man anropar ett specifikt Google doc mha av nyckeln (som man anger/hämtar från url:en) och sedan använder man datat från arket enligt ovan.
"Eller har du skapat diagrammen i Google Docs (kalkylarket) och hur kan då dem vara "fristående" (utan datan) i ditt inlägg?"
Diagrammen skapas via objekt som återfinns i biblioteket för Google Charts som laddas in i början av sidan
Prova själv att labba med lite olika diagram på Google Charts sajt så förstår du nog bättre sammanhanget. Man kan börja med hårdkodade värden innan man blandar in Google Docs.
Lycka till!
Hej,
SvaraRaderaTack för detta verktyg. En fråga som jag har är vad "Inbetalningar" och "värde" står för? Är det total inbetalning som man själv gjort och portföljens värde dags datum?
Precis, inbetalningar är totalt inbetalt och värde ska vara totalt nuvärde. Hoppas verktyget kommer till nytta och tack för kommentar.
RaderaHej,
SvaraRaderaGrymt verktyg, kul att få lite visualiseringar på sina utdelningar! Jag blir sugen på att leka runt själv, du har inte koden liggandes på typ github eller något? :)
Värdena för 'Inbetalningar' och 'Värde' är något som du manuellt uppdaterar?
Hej och tack för feedback!
RaderaKoden hittar du via Visa källa eller motsvarande och licensvillkoren är ganska generösa,
Inbetalningar och värde uppdateras manuellt men jag har ett protoyp-ark där värdet uppdateras dynamiskt med 15 minuters fördröjning så det kanske blir en ny version av verktyget längre fram om tid medges...
Det vore verkligen najs med automatiska uppdateringar av kurserna!
RaderaOm det även gick att fixa att utdelningsinfon hämtas någonstans ifrån vore det ännu bättre.... Är det att hoppas på för mycket kanske...?
Ja, det vore en dröm. Automatiska kurser kommer i nästa version och om jag hittar något sätt att hämta utdelningsdata så...
RaderaTack för kommentar!
Hej!
SvaraRaderaHur gör jag för att få den att visa data för 2016? Jag ändrade alla datum från 2015 till 2016 i filen med data för 2015 men rapporten visar utdelningsdagar för 2015 i alla fall.
Tack för ett superverktyg.
Ändrade du i rätt sheet? Ändrar du till 2016 men har samma datum påverkas inte staplarna men tabellen för utdelningarna borde uppdateras.
RaderaTack för feedback!
Gjorde om allt igen och fick till det nu, ett klart fall av handhavandefel! Sorry!
RaderaHej,
SvaraRaderaSkulle det vara möjligt att fixa så att man ser i procent hur stor andel av ens bolag som är i fixed income/preferensaktie?
Anger man pref i aktienamnet så blir det en sådan uppdelning i heatmap-grafen. Ska se om jag kan förfina till nästa version.
RaderaTack för kommentar!
Du måste väl fått 3.25 kr av Ratos 2015.
SvaraRaderaÄr nog 2014 års nivå som anges, fixar i nästa version :-)
RaderaHej
SvaraRaderaTack för ett snyggt och väldigt användbart verktyg.
Hur får man rätt värde i mätarna överst för "Inpayments" och "Value"? Och vad är skillnaden på inpayment och cost?
Tack
/Micke
Fyll i kolumnen Anskaffningskostnad för Värde och Inbetalningar så visas det sen i rapporten.
RaderaInpayment är det man betalat in och Cost är totalen på ens GAV.
Tack för feedback!
OK, kolumn C heter Anskaffningskostnad och den är ifylld. Någon kolumn som heter inbetalningar har jag inte, om nu inte det är samma? Längst ner i exempelspreadsheet:et så finns det två värden, Inbetalningar och Värde, raderar jag dessa så blir även mätarna noll. Däremot så ser jag totala kostnaden i tabellen under diagrammen så där stämmer det.
SvaraRaderaKanske borde uttryckt mig tydligare, fyller man i Anskaffningskostnad för raderna Värde och Inbetalningar så är det som visas på mätarna.
RaderaTanken är att Värdet ska motsvara ditt aktuella depåvärde och Inbetalningar totalt inbetalt till depån.
OK, tack, återigen, superbra verktyg.
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaAnvänder den här mycket, så tack för ett grymt verktyg! Förslag på funktion: Möjlighet att i sin spreadsheet speca hur mycket inkomst/år(alt: månad) man har som mål, för att sedan här på sidan se hur långt man kommit :) Om jag har som mål att nå 360 000kr/år i utdelningar, och i nuläget har ~36k, skulle jag gärna se 10% på sidan.
Tack för feedback och bra förslag! Ska se om jag kan få med den till nästa version
RaderaHelt underbart verktyg, Stefan. Tack så mycket. Verkligen spännande att se i graf-form. Ser fram emot nästa version! :)
SvaraRaderaKul att du gillar verktyget och tack för kommentar!
RaderaEn fråga bara - antingen hur man löser det matematiskt eller om grafen/verktyget gör detta på något sätt. Hur beräknar man för att göra det hela korrekt när man "fyller på" sina innehav? Låt oss säga att vi köper in 100 SAS pref för 505 med avkastning på 9,9%, och nästa månad 12 st till för 524 med avkastning på 9.54% - behöver man manuellt räkna ut siffrorna kring den förändrade direktavkastningen samt "average" inköpspris med hänsyn till orderstorlek, och isåfall någon enkel formel för detta? Dum fråga kanske...men men!
RaderaFinns inga dumma frågor.
SvaraRaderaÄr man intresserad av YoC så anger man hela tiden sitt GAV vilket man enklast får genom att kika i depån. Kör man DA så anger man senaste kursen (går att anropa automatiskt via Google finance eller Yahoo dito.)
Utdelningarna får man uppdatera löpande vid behov.
Hoppas det klargjorde lite.
Härligt! Det tydliggjorde det hela lite grann! Ha det gott - ser fram emot din analys av veckan som gått, om du nu tänker skriva en sådan ;).
SvaraRaderaHåll utkik imorgon, ha en bra fredagkväll!
RaderaSen undrar jag hur jag gör som du gjort på din blogg, att man ser denna info utan att behöva "ta bilder" på den liksom. Så att t.ex, om jag vill skicka en länk med "mina utdelningar" så ska mottagaren kunna se samma info som jag gör med interaktiva staplar osv.
SvaraRaderaFörstår du min något otydliga fråga?=)
Länken till din rapport kan du dela som den är, bara att kopiera adressen i webbläsaren.
RaderaVill du ha rapporten på din egen blogg så måste du kopiera koden och det är lite krångligare att få till.
Hoppas det var svar på din fråga.
Det är framförallt den första som jag tänkte på, för det fungerar inte när jag gör så. Utan de som öppnar länken får en helt vit sida där alla grafer och mätare borde finnas. Jag provade genom att logga in på ett annat konto på google, där jag inte har spreadsheetet sparat. Och då fick jag samma sak. Det verkar alltså vara så att om man int har spreadsheetet på sitt google-konto så visas inte informationen... Kan det stämma?
RaderaAngående att ha den på bloggen, det kan bli intressant i framtiden, jag vet inte om du kanske kommer göra någon instruktion på det eller så men tillsvidare är jag toknöjd som det är :)
Gäller att dubbelkolla länken först men du kan be de andra prova min orginallänk för att se om det funkar http://z2036.blogspot.se/p/mina-utdelningar.html?sheet=1PY_hUP0oTKLmeiPNqoU1EGJ9ouKJjlMtmWJhzMH4FjA&sheetname=Data
RaderaJag provade precis inloggad som gäst och utan google-konto och det funkade fint, kan det vara så att ditt ark är låst bara till dig på något sätt?
Hmm... här är min länk:
Raderahttp://z2036.blogspot.se/p/mina-utdelningar.html?sheet=1q5ZQAA9rpXDdw_kV0BLxaAl4aZKWBT3lfVv7mmp1nc8
En snabb skillnad jag ser är att du har "&sheetname=Data" i slutet av din länk, kan det vara något, eller beror det bara på att du har detta dokument i ett flerbladigt spreadsheet kanske? Jag har den i en separat/ensam fil.
Jadu, hittar inget om att den ska vara låst...
sheetname är flikens namn så om den heter något annat än Data så måste man ange det explicit.
RaderaJag får inte din länk att funka, skulle nog behöva tillgång till själva arket för att kunna felsöka. Använd kontaktfunktionen om du inte vill exponera ark-länken här.
Nu funkar det! Behövde trycka i "Delbar länk" eller något sånt under "Dela". :)
SvaraRaderaFörst och främst tack för en jättebra och inspirerande blogg!
SvaraRaderaHar du något liknande verktyg för din ev. bevakningslista? Jag sitter och filar på en som också nyttjar GoogleFinances funktioner. Den visar aktier med dagens kurs/yield och önskad kurs/yield. Värdering(%) mot önskad kurs. Många av cellerna byter bakgrundsfärg efter färgskalor hur attraktiva värdena anses vara.
Just nu håller jag på labbar med att lägga till P/E, EPS, Beta mfl. Men det blir lite plottrigt och svårare att överskåda. Tanken var att bevakningslistan ska underlätta beslut och när en aktie bör uppmärksammas.
Det jag söker är lite inspiration på hur andras bevakningslistor ser ut och fungerar :)
/Markus
För bevakning använder jag ett Google spreadsheet med lite olika flikar m.m. och det går att hitta här: http://z2036.blogspot.se/2015/09/z2036-global-dividend-spreadsheet.html
RaderaTack för feedback!
Tjena stefan!
SvaraRaderaDum fråga incoming. Det finns "bara" tio utbetalningskolumner i mallen - hur gör man med aktier som har utdelningar månadsvis? Måste man skapa nya "rader" för dessa, om du förstår vad jag menar?
Tack på förhand!
Du får lägga till kolumner som saknas via Insert 1 right när du markerat den sista kolumnen
RaderaLycka till!
Perfekt! Tackar!
RaderaHej Stefan,
SvaraRaderaJag ser att du har UTG. Det är inte så mycket handel med aktien...men utdelningen verkar vara för bra. Är alltid rädd att ge mig in på så smal bolag...
Gillar UTG men lagom stor andel rekommenderas då bolaget är litet.
RaderaHej Stefan,
SvaraRaderaJag skickade lite frågor om nedladdning av "mina utdelningar...men glömde att pricka för "avisera mig". Har även frågat efter nedladdning av Sparkapital deluxe och gärna även advanced. Vill gärna testa själv...
Är även intresserade av UTG...bra utdelning...men är livrädd eftersom bolaget är litet och det är aldrig handeln står still mer eller mindre. Jag ser att du äger....
Skickar på nytt dessa frågor med avisering till mig.
Ber om ursäkt för alla frågor.
Tack för hjälpen....
Se mina tidigare svar för dina frågor. Verktygen är inte nedladdningsbara än så länge man får köra de via bloggen tills vidare.
RaderaLycka till!
Tack för hjälpen.... //Mvh
SvaraRaderaNu har jag äntligen tagit mig för ditt fantastiska verktyg! Möjligheten med flikar gör det enkelt att hålla ordning på ett dokument för alla portföljer. Stort tack!
SvaraRaderaKul! Ser fram emot lite skärmdumpar sen :-)
RaderaStefan, jag har funderat på en sak; om man återinvesterar utdelningen räknar du in den i din "cost/inpayments"? Exempel, om man köper 10 aktier för 100/st och får 100 kr i utdelning som man köper en ny aktie för, då har man 11 aktier till ett värde 1100 kr men den ursprungliga insats är ju fortfarande 1000 kr.
SvaraRaderaRelavant fråga,
RaderaCost är med återinvesteringar och Inpayments utan (uppdateras manuellt)
Så om all utdelning återinvesteras är Inpayments=c
RaderaCost-"Tot erhållen utdelning"?
Cost är antalet aktier * GAV helt enkelt men förutom courtagekostnaden så låter ditt antagande rimligt.
RaderaHej Stefan. Trevlig blogg! Ser att du äger McDonalds Corp (MCD) på NYSE börsen som delar ut $0.89 per kvartal. Om du har denna i ISK, är det 15% källskatt som dras? Och hur stor marginal i valutakursen i förhållande till spot? Mvh TTW
SvaraRaderaTack för feedback!
RaderaJag äger inte MCD längre men det dras 15% källskatt i ISK och KF. I en KF får du tillbaka källskatten efter ca 2-3 år om du använder Nordnet/Avanza. I en ISK kan du också få tillbaka källskatt via deklarationen upp till 500 om du har underskott av kapital.
Nordnet/Avanza har 0,5% spread på spotpris för automatväxling.
Hej Stefan. TAck för en mycket intressant blogg och spännande verktyg som du delar med dig av.
SvaraRaderaJag undrar varför du inte uppdaterar dina innehav eller utdelningslistan?
Hej och tack för feedback!
RaderaVill man följa mina innehav live så finns de flesta portföljerna på Shareville under psedonym z2036.
Listorna på verktygen måste uppdateras manuellt och jag ändrar därför bara för nya versioner av verktyget.
Hej! När du räknar ut hur stor andel du ha i en viss aktie - räknar du då på hur mycket aktierna kostat (GAV?) eller hur mycket dom är värda för tillfället?
SvaraRaderaHade GAV först men numera använder jag nuvärde men det är väl en smaksak antar jag :-)
RaderaHej, tack för ett roligt verktyg, kan dock inte få med ABB in i portfolio bara i stock data, vad gör jag för fel. Får inte heller upp några värden för Volati.
SvaraRaderaSe svar under MyDividends. Nästa vecka har jag full bandbredd igen och kan felsöka lite kanske om det inte är löst då.
RaderaHej.
SvaraRaderaTack för en otroligt bra sida!!!!
Nu till en "dum" fråga ;-)
Är det lönt att sälja av förra månadens/veckans utdelningsaktier (förutsatt att värdet gått upp) för att maximera sitt innehav av månadens/veckans utdelningar ??
Lite som att swingtrada utdelningsaktierna, eller blir det bara pannkaka av allt?
//Martin
Tackar!
RaderaÄr nog svårt att tajma men själv funderat i samma banor http://z2036.blogspot.se/2016/04/utdelningssurfa.html