2014-04-30

Sparkalkylator - betarelease

Om man söker på nätet kan man hitta enskilda räknesnurror för att beräkna avkastning på sparat kapital men jag har inte lyckats hitta någon som på ett kompakt sätt jämför olika sparformers förmåga till långsiktig avkastning...

 Så några sena kvällars hackande i JavaScript har nu resulterat i en beta-version av en Sparkalkylator (se till höger om du använder webbversionen av bloggen).



 Jag har testat den med lite olika stickprov men behöver Er hjälp med att hitta förbättringar. Fokus har legat på att den räknar någorlunda rätt vid positiv värdeutveckling.

 Man kan få ledtrådar via mouse-over för respektive rubrik. Ett annat tips är att zooma via ctrl+ i webbläsaren för bättre läsbarhet.

 Håll till godo!

10 kommentarer:

  1. Mindre rättning, bredd av input-fältet så det funkar bättre i Safari

    SvaraRadera
  2. Ny version innehållande årlig uppräkning av insättning, nettokostnad inbetalningar för TJP Löneväxling och IPS

    SvaraRadera
  3. Kul kalkylator!

    Med antagande om konstant positiv avkastning varje år ges det en fördel till ISK/KF i beräkningen, men aktiemarknaden er volatil och avkastningsskatten (varierande) tas alltid ut. Därav er det inte självklart att ISK/KF er bättre än DS.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren och du har helt rätt.

      Jag funderar på att man ska kunna ange olika värdeutveckling per år för att få det lite mer realistiskt och på så sätt kunna simulera exempelvis stockholmsbörsen eller en fond.

      Radera
    2. Tack för svaret!

      Jag måste säga, igen, att det er en kul kalkylator och motsvarar mina egna beräkningar i Excel för "overslag" (heter det så på svenska) på lång sikt?

      Det er på min TODO lista att samla in dylika "net total return" för olika marknader kombinerad med statslåneräntan och jämföra, men har inte riktig "tid" då jag inte riktig tror att det gör någon större materiell skillnad (men vem vet?). Det er dock problematisk å göra en sådan jämförelse, metodiskt sätt, men min gissning er att start och slut på vald period er avgörande for resultat.

      Om du kan använda "net (om passande) total return" som en del i din kalkylator åtminstone man kan se baksidan av ISK/KF's avkastningsskatt.

      Radera
    3. Jämförd med DS, menade jag,

      Radera
    4. Jo, periodens start blir avgörande men det kanske man kan välja eller så kanske man kan slumpa fram det...får se

      Om man dock mäter över lång tid blir det nog ändå ingen fördel för DS i ett "buy-and-hold"-läge då man ändå inte kvittar förluster på vägen gissar jag men det vore kul att simulera olika scenarios ändå

      Radera
    5. Jag vet inte riktig vilken fot jag ska stå på i denna fråga. Att flytta våra fondinnehav till ISK/KF och betala vinstskatt just nu er inte bra.

      Sverige har en hög skatt på kapitalvinst och vi spekulerar att denna kommer att sänkes på sikt. Vårt privata sparande er i stort för pension och därmed mycket långsiktig.

      Radera
    6. Jag förstår, kalkylatorn syftar nog främst att simulera nysparande och jag tror det kan vara klokt att ha flera sparprodukter så att man inte blir beroende av enskilda skattebeslut (tänk IPS exempelvis). Om du tror på sänking av kapitalskatten så går även det att simulera ovan.

      Om man skruvar upp avkastning och spartid så gynnar det DS i "buy-and-hold" då ränta-på-ränta blir gynnsamt

      Radera
    7. Ingen av oss kommer (tyvärr) att betala statsskatt när vi går i pension så jag, numera, maximerar löneväxling till "gränsen" 8,07*inkomstbasbelopp samt har IPS sedan flera år.

      Min make tjänar inte tillräcklig för att betala statsskatt så ingen IPS eller löneväxling för "hen".

      Dock er vår optimistiska plan att gå i pension vid 57 års ålder men det er några år kvar dit.

      Radera