Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2025-02-19

Utdelande Covered Call ETF:er - flipp eller flopp?


Utmanaren Montrose slog idag till med en ny spännande ETF som snart kommer att gå att handla courtagefritt och i SEK via nämnda nätmäklare.

Det som är extra intressant är månadsutdelningen på preliminärt 0,5%, det vill säga nära 6% direktavkastning. Utdelningarna kommer enligt uppgift från utdelningar och premier från ställda Covered Calls. Underliggande index är MSCI World som jag förstår det, således en global indexfond. Avgiften är på 0,44%.

Jag köpte en liknande sådan ETF augusti 2017, fast inriktad mot indexet NASDAQ 100. Numera heter den Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF (QYLD) och den är sen några år handelsstoppad för vanliga privata investerare som jag. Hur har då den gått sen köpet?

Varje andel kostade då 194,4 kr och värdet per idag är 201,9 kr, dvs en värdeökning på 4% över dessa 7,5 år. Att den ligger på plus beror på att dollarn är nästan 32% dyrare än augusti 2017. Preliminärt ingen höjdare således med en rejäl negativ kursutveckling i underliggande valuta.

Men utdelningarna då? Jo 141,8 kr i skattefria utdelningar per andel har betalats ut totalt över perioden vilket adderar 73% i avkastning. Totalt sett så blir det då 77% totalavkastning vilket ger en CAGR på 7,9% över 7,5 år. Inte så tokigt, eller?

Hur har då underliggande index gått under samma period, dvs NASDAQ 100? Om jag jämför med Invesco EQQQ NASDAQ-100 ETF (EQQQ) så ser det ut så här:


Som synes är det helt olika djur sett till kursutveckling. Då jag inte räknat med återinvestering av utdelningar i fallet QYLD så har jag valt EQQQ som också delar ut innehavens utdelningar. Skillnaden blir då i huvudsak strategin med Covered Call.

Totalavkastning exklusive utdelningar och valutarörelse för EQQQ blir hela 324,3% och CAGR landar då på 21,2%! Skulle jag räkna in valutarörelsen så lär det bli en del extra procentenheter i CAGR dessutom. Skillnaden på över 13-procentenheter per år är ändå anmärkningsvärd!

Analys och slutsats


Indexet NASDAQ 100 har varit i bull-trend och gått som ett skållat troll sett över hela perioden trots rejäla hack i kurvan i form av pandemier och annat elände. Strategin med Covered Call blir då uppenbarligen ingen höjdare vid sådana förutsättningar allt annat lika.

Med facit i hand så hade det varit bättre att investera i EQQQ och skalat av löpande utöver att behålla utdelningarna om behov av kontinuerligt kassaflöde från investeringen finns.

Jag landar i att ETF:er med Covered Call-strategier möjligen fungerar ok i kortare tidsperioder eller om underliggande index har en mer jämn och lagom stor värdeutveckling på uppsidan. Premierna för den typen av innehav blir nog dock lägre skulle jag gissa på.

När och för vem tror du att ETF:er med Covered Call-strategi passar?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Montrose, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, z2036

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.