2017-08-16

Horizons Nasdaq 100 Covered Call ETF (QYLD)

Jag är allmänt försiktig med derivatinstrument och tycker sällan att det är värt att använda hedge-strategier då man över lång tid sannolikt förlorar i totalavkastning.

Men nu när USA-börserna handlas nära ATH och marknaden kanske börja vackla något så går det inte att förneka att en liten hedge för mina amerikanska aktier skulle kännas tilltalande.

Att gå kort (spekulera i nedgång) har jag slutat med då strategin kräver stor precision avseende tajming av marknaden. 

En strategi som ger en liten hedge mot nedgång och som man kan använda för att få lite extra avkastning på sina aktier är en optionsstrategi som heter Covered Call. Jag har lagt någon timme på att läsa på lite och hoppas att jag kan tillräckligt för att förmedla korrekt om vad det handlar om.

I korthet så går det ut på att man ställer (säljer) en köpoption på en av sina aktier till en visst pris inom en tidsram. För detta får man som utställare en liten premiebetalning "upfront". Oavsett om aktien sedan går upp eller ner så får man behålla denna premie. Handlas aktien för mer än lösenpriset för köpoptionen vid förfallodagen så förlorar du mellanskillnaden mellan marknadspriset och lösenpriset. Detta då du har förbundit dig till att sälja för lösenpriset och måste sälja under marknadspriset. Handlas aktien under lösenpriset händer inget och du behåller aktien.

På lång sikt är denna strategi knappast bra då du begränsar större uppgångar på dina aktier genom att du kapar toppar vid större uppåtrörelser. Vidare funkar strategin nog som bäst i ett lågränteklimat då premien blir relativt hög än annars.

I teorin borde strategin prestera något bättre än index i alla börsklimat utom vid kraftiga bull-trender:

bildkälla: z2036

Att ställa optioner i enskilda aktier är sannolikt ganska "meckigt" så är du intresserad av strategin och vill ha en bekväm lösning så finns det givetvis speciella ETF:er för detta för den amerikanska börserna. Och du gissar rätt - de ger även utdelning :-)Horizons Nasdaq 100 Covered Call ETF (QYLD)

ETF:en QYLD äger aktier motsvarande indexet Nasdaq 100 och ställer sedan köpoptioner med 1-2 månaders löptid för respektive innehav. 

En feature som tilltalar en utdelningsnörd som jag är att de månadsvis betalar ut erhållna premier och utdelningar. Utdelningen varierar mellan 0,4 - 1% per månad vilket blir 5-12% årligen (rullande 12-månaders ligger f n på ca 7,5%).

Förvaltningsavgiften ligger på 0,6% och känns nog rimlig med tanke på strategins komplexitet.
bildkälla: Nordnet

Sen starten i december 2013 har kursen för QYLD utvecklats mestadels sidledes och ligger i skrivande stund på ca -4%. Jämför man mot index (NASDAQ 100) som gått ca +68% så ser det onekligen inte speciellt attraktivt ut. Men lägger vi till erhållna utdelningar under perioden blir totalavkastning ca +30% för QYLD enligt mina beräkningar utifrån fondfakta. Vad som skulle kunna tilltala en riskavert investerare här är den låga volatiliteten som synes i grafen ovan.

Mätperioden ovan får nog bokas på bull-trend mestadels och svagheten med strategin slår igenom. Kikar vi enbart på de kortare perioderna av nedgång så kan man ana att QYLD klarat sig relativt bra med tanke på att ETF:ens utdelningar inte syns i grafen.

Som sagt så kommer QYLD sannolikt gå sämre än index över lång tid men under en kortare period så kan det vara ett sätt att sänka volatiliteten på sina amerikanska innehav samt förstärka utdelningarna. Skulle det komma en sättning i marknaden så kommer fondens NAV också minska men totalavkastningen lär bli lite bättre än annars.

Vad tror du om QYLD och Covered Call-strategin?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Bra genomgång. Tycker faktiskt detta ser mycket intressant ut. Jag söker alltid kompletterings spelare till portföljen.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är sugen själv men har inte bestämt mig ännu. Man får tänka på att totala exponeringen mot USA ökar om man inte säljer motsvarande belopp som man köper ETF:en för då man får en indexkorg utöver utdelningarna på köpet.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 2. Ser att du har Diageo och Vina Concha i portföljen. Bägge bolagen har ju visat framfötterna de sista veckorna. Som alltid gäller det att hantera risken, och samtidigt ha bästa laget på plan. Tycker Vina Concha är ett verkligt rikt bolag. Har produkter som kommer att efterfrågas många år framåt. Givetvis skall en investering i QYLD ställas mot en investering i dessa bolag.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diageo och Vina Concha är fina bolag som jag tror på. Dock så är deras huvudsäten utanför US så även om de är sekundärnoterade på amerikanska börsen så hjälper inte QYLD för dessa då de inte ingår i amerikanska index i allmänhet och i NASDAQ 100 i synnerhet. Men sannolikt drabbas även de av en större amerikansk börsfrossa och då kan QYLD lindra något i sammanhanget totalt sett.

   Du har helt rätt i att en lite mer defensiv investering som QYLD ska ställas mot andra investeringar som man tror på och det är inte givet vad som är bäst.

   Tror QYLD funkar som bäst på 1-2 års sikt, givet att man har en tråkigare börsutveckling generellt framför sig.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Tjena,
  Jag har kollat på en fond från Blackrock som delvis använder optionsstrategi. BME heter den. Jag tilltalas av strategin och som du påpekar skall man vara medveten att potentialen på sikt sannolikt är sämre än börsen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blackrock är giganter i sammanhanget så det är nog vettigt att kolla upp BME för jämförelse.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 4. Jag har QQQX och ETV på bevakningslistan men inte slagit till. Den här artikeln och kommentarerna är värda att läsa: https://seekingalpha.com/article/3969360-cef-provides-exposure-best-high-tech-names-7_7-percent-yield

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två fonder till att kolla upp!

   Tack för tips, länk och kommentar!

   Radera