2017-08-02

Månadsrapport juli 2017

Juli har passerats och dags för en månatlig avstämning för mina portföljer som ingår i min så kallade Global Multi Strategy.

Månaden har varit röd för portföljerna såväl som för index men som långsiktig sparare får man istället glädjas åt lägre inköpskurser för månadssparandet och återinvesteringarna.

Vi går direkt på topplistan och för i år så är ställningen följande:


bildkälla: Shareville

Min långsiktiga pensionsportfölj fortsätter att prestera väl även den har backat en del under månaden. Sannolikt är det den stora dollarexponeringen i portföljen som hållit tillbaka värdeutvecklingen.
bildkälla: z2036

Som synes är det stor vikt nordamerika i portföljen i likhet med SPP Aktiefond Global. Relativt fonden ser det bra ut och jag är nöjd med nästan +10% för i år.

Under månaden har jag dubblat i Alphabet (GOOG) på bekostnad av Mondelez och Starbucks.

#2 z2036 High Yield ("Bil2020")


bildkälla: Avanza

Min High Yield-portfölj har tappat även den om än relativt lite under månaden. Har faktiskt inte köpt något under månaden utan har för en gångs skull en liten kassa. Några tips?


bildkälla: Shareville

Min lilla småbolagsportfölj har tappat men är hack i häl på sin jämförelsefond åtminstone. Jag tänkte göra ett omtag i denna portfölj och har bokat en småbolagsträff där man kanske kan få lite uppslag. Har sålt av Scandi Standard och Arctic Paper samt minskat i Nolato och har en kassa att använda framgent. Även här är tips välkomna.

#4 z2036 Global Dividend Xtreme


bildkälla: Shareville

Min andra pensionsportfölj håller nollan men inte mycket mer. Man får trösta sig att jämförelsefonden presterat än sämre.

bildkälla: Shareville

Min globala utdelningsportfölj ligger sist bland dessa och nu tycker jag det är dags för en vändning!

bildkälla: Nordnet

Totalt så ligger min globala strategi på ca +4% för i år och det får nog anses som godkänt men kanske inte så mycket mer.

Om vi synar månadens förlorare så har det gått så här för dem:

bildkälla: Avanza

Preffen från Hancap har tagit bra med stryk, sannolikt pga osäkerhet med finansiering på lång sikt. Ska kika mera framåt om det är fyndläge eller dags att fly? Atea kom in med en rapport som marknaden inte gillade och då aktien är ett kärninnehav så har det slagit en del negativt förstås.

Vinnare är kanske lite roligare att kika på och här är månadens:

bildkälla: Avanza

Lite blandat från USA, Sverige, Australien, Storbritannien samt Japan - Global for the win!

Hur har din juli varit?  

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Hej Stefan. Tack för en inspirerande blogg! En fråga angående jämförelseindex för din High Yield-portfölj. Varför jämför du emot SIX Portfolio Return Index och inte SIX30 Return Index? Kort och gott är jag ute efter skillnaden och varför man bör jämföra mot det ena eller det andra. Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror Portfolio är lite bredare men finns inget relevant index att jämföra portföljen. Bäst vore att jämföra mot en fond och då skulle nog Spiltan Högräntefond ligga bra till.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Säkra och stabila aktier som tuffar på med bra direktavkastning dessutom kvartalsutdelare är Saltängen,Kallebäck och Hemfosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra, har inte Saltängen kvar men en del i Delarka.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Hej z2036!

  Har du någon bra förklaring till varför NCC går så förhållandevis segt? Jag tycker jag får information varje dag om nya beställningar, orderingånden är det sannerligen inget fel på och så länge som jag följt bolaget kan jag inte komma ihåg något negativt alls egenligen, vare sig om styrelse eller annat kring bolaget.

  Det som tydligt stack ut ur förra rapporten var ju att infrastructure gick betydligt sämre än vad experttipparna gissat på men det är ju så otroligt liten del av verksamheten så jag fattar inte riktigt varför det ska påverka så mycket?

  Jaja svårt för dig att svara på kanske men du brukar ju ha vettiga synpunkter?

  Ha det gött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det dels handlar om lägre förväntan på bolaget de nämaste åren och även sektorn. Skanska har väl backat en del med? Kanske läge att öka lite?

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Har du mätt/funderat på hur korrelationen ser ut mellan dina portföljer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte direkt. Att jag har två globala utdelningsportföljer är för att den ena är en pensionsförsäkring och går inte att slå ihop med den andra som är en kapitalförsäkring. Kanske blir mer intressant att mäta korrelation längre fram?

   Tack för kommentar!

   Radera