2017-08-20

Förändringar?

"...changes - turn and face the strange" 
David Robert Jones 1971
Att kunna hantera förändringar är en egenskap som gör att du ofta kan klara dig lite bättre än annars oavsett sammanhang.

Förändringar kan ibland komma mer eller mindre oväntat från omvärlden. Jag minns när jag jobbade för ett dotterbolag till Tele2 inom Kinnevik-koncernen i början på 2000-talet. Efter ca 8 månader blev vi samlade till stormöte och vi fick veta att systemet som vi utvecklade skulle läggas ned med omedelbar verkan. Hankade mig kvar ett tag då jag blev erbjuden att jobba med support av systemet tills det blev utbytt men hittade ganska snabbt ett nytt jobb som blev mitt första inom finanssektorn.

Självvalda förändringar kan bero nyfikenhet, missnöje och många andra olika orsaker. Ska inte plåga er vidare med en massa förändringsanekdoter men en självvald förändring i närtid var när jag bytte yrke för ett år sedan vilket överträffat mina höga förväntningar.

På finansmarknaden så sker det mer eller mindre förändringar hela tiden. Om man skulle likna det med ett parti schack så vore det som spelplanen breddas och förlängs godtyckligt och pjäserna (aktierna) ändrar egenskaper med tiden.

Photo by Lou Levit on Unsplash

Om du håller med om denna liknelse så bör du nog som investerare vara beredd att ändra taktik/strategi med tiden om du ska vinna schackpartiet till slut (slå index över tiden).

Om du håller fast vid din strategi oavsett vad som än händer i omvärlden och på aktiemarknaden riskerar du att bli ett offer för förändringarna.


Chicago School of Rock - Victim of Changes (Atkins, Halford, Downing, Tipton)

Jag är ganska positivt inställd till utdelningsinvestering som strategi och tror/hoppas att den kan fungera nu såväl som över lång tid. Dock är den beroende av räntan, skatteregler och annat som gör utdelningsinvestering relativt attraktivt. Så skulle spelreglerna ändras så måste du som (utdelnings)investerare vara beredd att anpassa dig till de nya förutsättningarna.

Nu ser jag inga större orosmoln i närtid mot utdelningsinvestering men håller förstås fortsatt koll på riskfria räntan. Hur ska man tänka om den stiger till höga nivåer? Rimligen är hög inflation och tillväxt bakomliggande faktorer i så fall och kanske är det då vettigt att vikta om mot tillväxt?

Vidare så är det sannolikt att det kommer att ske förändringar för en sektor eller i ett utav av dina bolag. Exempel i närtid på förändring i sammanhanget är kanske "retail-döden" i USA och på bolagsnivå så brukar Kodak vara ett klassiskt exempel.

Hur ett bolag hanterar förändringar kanske är en viktig parameter att ta med i sin analys? Om vi jämför IBM med Microsoft så tycker jag att den sistnämnda klarat förändringar bra i en så pass dynamisk sektor som IT. IBM är jag inte speciellt sugen på då jag är högst osäker på om de hänger med i de teknikskiften som sker i sektorn.

Ett sätt för mig att hantera framtida förändringar är att ha flera strategier i gång samtidigt, fördelade på olika sektorer och många bolag. Återstår att se om det kommer vara lyckosamt eller ej.

Hur hanterar du förändringar på finansmarknaden?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

  1. Halloj!
    Riktigt kul att höra din prognos och tycke kring utdelningsinvesteringar. Skulle vara enormt kul om du kunde reflektera lite kring det Anna Svahn skrev om utdelningsinvesteringar här tidigare. Hon hade en del intressanta reflektioner men jag funderar hur pass relevanta de är :)

    Tar med detta i min veckorapport.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att du menar denna artikel som Anna skrivit nyligen.

      Ett av hennes poänger är att man ändå återinvesterar utdelningarna så skulle bolaget lika gärna kunna behålla dessa i första läget och använda i verksamheten. Om bolaget har "vettiga" investeringar att använda vinsten till så håller jag med om att de bör behålla vinsten före att dela ut den. Kan de bibehålla bra avkastning på eget kapital utan utdelning så bör de sannolikt fortsätta så tills den dagen RoC minskar. Om ett bolag får så pass mycket vinst över att de inte behöver allt för investeringar och hålla skuldsättningen på rimlig nivå så är det lämpligt att dela ut överskottet till aktieägarna. Om de inte gör det så minskar RoC och även bolagets attraktivitet hos investerare sannolikt.

      Det slår mig att jag kanske borde göra ett inlägg istället men mina argument för utdelningsinvestering finns här. Jag tror inte strategin ger bäst totalavkastning över tiden men tror det är ett hyfsat flexibelt sparande som kan ge god riskjusterad avkastning.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. RoE (avkastning på eget kapital) ska det vara, inte ROC

      Radera
  2. Bra saker du travupp. Hur ser du på H&M just nu och framåt, har du dem o portföljen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojoj, mobilskrivning ^^ :)

      Bra saker du tar upp! Hur ser du på H&M just nu och framåt, har du dem i portföljen?

      Radera
    2. Jag har en liten skvätt HM (ca 1-2%) men i ärlighetens namn så är jag lite tveksam till deras förmåga att bibehålla utdelningen och en höjning lär ligga långt bort om inget överraskande positivt inträffar.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Bra poäng du tar upp. Jag hanterar det lite som du, då jag har ett flertal delportföljer med helt olika strategier. Sedan ser jag till att inte ha fler bolag än att jag kan överblicka dem någorlunda bra.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog lite för många bolag men tänker att giganter som JnJ o motsvarande är mer som en passiv komponent i portföljen då man knappast hittar något som inte marknaden har koll på.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  4. Kul att höra om jobbet där :-)

    Själv har jag bytt strategi intakt med att jg läst och utvecklats (andra skulle sägs invecklats) som investerare. Fokus har förskjutits från utdelning till tillväxt och stora largecap till micro- och till och med nanocap. Jag tycker man plockar upp många olika saker från poddar, bloggar etc även om vissa saker kan ta år innan det får genomslag. Är väl troligt att investeringsstilen ser annorlunda ut om 5 år men kärnan tror jag är kvar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur min strategi ser ut om 5 år vet jag inte. Kanske har jag bättre kunskap och självförtroende för att ha färre bolag och i mindre storlek? Vi får se helt enkelt, så länge man är öppen för intryck och är beredd på att omvärdera sina strategier så kan vad som helst hända.

      Tack för kommentar och för att du bidrar till kunskap och god stämning på jobbet!

      Radera
  5. Indexinvestering är klockrent, i mitt tycke. Man behöver inte ägna sig åt gissninglek kring vilka bolag som kommer att överleva eller försvinna i den stenhårda konkurrensen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den finns många fördelar med indexinvestering givet att man väljer ett index man tror kommer att gå bra på sikt.

      Fallet Kodak slår även på en indexinvestering beroende på bolagets vikt i indexet vid varje investeringstillfälle men sannolikt mindre än om aktien funnits i en koncentrerad aktieportfölj förstås.

      I takt med att indexfonder får allt större del av marknaden så tror jag nog vi kommer att få uppleva större rörelser i de bolag som ingår, speciellt om de väger tungt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Jag tillhör dem som inte riktigt funderat på hur jag ska göra om den riskfria räntan går upp. Att det kommer slå på värdet på min portfölj som i princip är endast utdelande är nog självklart men om utdelningen håller så är det gott nog. Med det sagt så håller jag det inte för otroligt att jag börjar komplettera mer med exempelvis FAANG och annat.

    Tycker utdelningar ger flexibilitet, om man ligger 4-5 tusen i snitt i utdelning per månad där sämsta månaden är 3000 och man tillför någon tusenlapp varje månad i nyspar kan man ju växla över till tillväxt med de pengarna framöver och göra hyfsade köp varje månad.

    Ja ja, det ger sig. Som tur är finns det en massa bra bloggar med olika vinklar som delar med sig högt och lågt. Stort tack till alla er.

    /P i blått

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som du har en bra plan, tack för kommentar och feedback!

      Radera