2017-08-27

Månadens aktie: Sol, Vind och Vatten

Tiden har kommit till Månadens aktie, där mina barn väljer varsin aktie att månadsspara i. Sparformen vi använder är kapitalförsäkring där jag står som försäkringstagare och respektive barn som förmånstagare.


Månadens tema är sol, vind och vatten. Med det avses bolag som på något sätt sysslar med energi för nämnda element, det vill säga förnybar energi.

Syftet med Månadens aktie är främst att så frö till framtida intresse och det har än så länge varit begränsad entusiasm från barnens sida när jag kommer släpande med tre aktiekandidater varje månad.

Men inför denna månad har det hänt något kul.

Min dotter Ebba (13) kom till mig för drygt en vecka sedan. 

"Pappa, jag skulle vilja gå med i Unga aktiesparare så man kan vara med på träffar och lära sig mera. Mina klasskompisar tycker jag är konstig som sparar i aktier och vill hellre prata om annat."


Sonen (17) då? Han blev självklart erbjuden medlemskap men avböjde då han inte tyckte det lät tillräckligt intressant. Som sjuttonåring har han andra prioriteringar i livet än långsiktigt sparande just nu...

Nåväl, till månadens kandidater:

Sol - Scatec Solar
"Scatec Solar is an integrated independent solar power producer, delivering affordable, rapidly deployable and sustainable source of clean energy worldwide." 
källor: Avanza/Scantec Solar

Norsknoterade Scatec Solar tycks vara "hett" inom solenergi om vi ser till värderingen (P/E 130 enligt Avanza). Direktavkastning på 1,5% indikerar detta med då energibolag vanligen handlas till högre nivå. Är inte så insatt i solenergi men gissar att sektorn har "medvind" då exempelvis Kina har stora projekt i gång vad jag förstår. Kikar vi på 4-traders så har de P/E 16 för 2019 så bra förväntad tillväxt kan förklara nuvarande värdering.

Vind - Eolus Vind
"Eolus vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna."
källa: Avanza

Eolus Vind blev omtalad i Börspodden för några veckor sedan med hyfsad risk/reward som argument för köp på dessa nivåer. Direktavkastning på 7% lockar (mig) förstås. 

Vatten - Fortum
"Fortum is a leading clean-energy company that provides its customers with electricity, heating and cooling as well as smart solutions to improve resource efficiency."
källor: Avanza/Fortum

För oss i Sverige välbekanta Fortum har en del vattenkraft i sortimentet även om det inte är ett renodlat vattenkraftbolag. God direktavkastning på 7,3% men man kan fundera över hur hållbar den är på sikt?

Vad väljer de?

Ebba: Jag väljer solbolaget, ser ut att ha gått bättre för dem jämfört med de andra. De med hög utdelning kanske måste sänka längre fram?

Sonen: Jag kör sol, tror inte så mycket på vind- eller vattenkraft.

Hur har det gått?

källa: Avanza

Några sämre månader i rad har påverkat värdeutvecklingen negativt men +5,7 % sen årsskiftet är ganska ok ändå tycker jag. Barnens portföljer har stor andel USD vilket förstås påverkat en del sen valutan handlas på allt lägre nivåer. Jämför vi utvecklingen med SPP Aktiefond Global som har +1 % i år så ser det genast lite bättre ut.

Vinnare sen starten ser du nedan:


Trots att UTG kom med en småsur rapport i dagarna så är det ett av de bättre innehaven fortfarande och då är inte de höga utdelningarna med i resultatet ovan. 

Har du energibolag i portföljen?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

20 kommentarer:

 1. Stark och imponerande dotter som går sin egen väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, hon gillar att testa på saker på egen hand och är inte så trendkänslig (ännu). Återstår att se om aktieintresset består över längre tid men man kan ju alltid hoppas :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Inte just nu, men har haft Eolus vind! Du har en bra metod för att involvera dina barn i aktiehandeln. Det ger bra kunskaper inför livet! Kanske får testa den metoden hemma själv lite längre fram! /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag själv har Fortum och en pyttepost Eolus vind. Är även sugen på lite sol, kanske något för min Global Future?

   Om du börjar med något liknande med dina barn så vore det kul att höra hur det gå sen!

   Tack för kommentar och feedback!

   Radera
  2. Du kan nog testa lite sol i din Global Future, det skadar nog inte med en liten post för att testa och följa bolaget! Hittills är det bara jag som bestämt aktierna till mitt barn. Har försökt fråga, men han säger ja till alla aktier jag frågar om eller att han inte vet! Så jag försöker din metod lite längre fram igen, han vill ialla fall ha aktier när jag frågar, så ser det som en liten start! Jag återkommer i frågan och följer dina texter! /C

   Radera
  3. Ja en liten bevakningspost är nog inte så dumt oavsett.

   Angående aktier och barn så tror jag det är bra att skynda långsamt och inte "tvinga" fram ngt intresse.

   Radera
  4. Varför inte Vestas Wind istället för ett litet small cap bolag? Kan inte mycket om ämnet men är det inte mer stabilt med en global ledare inom branschen?

   Radera
  5. Jag kanske borde ha gjort lite mer research men jag fastnade för Eolus just för att det var litet. Får kika även på Vestas kanske?

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Vid vilken ålder på barnen började du försöka få upp deras aktieintresse? Å ena sidan vill jag inte tvinga på dem saker, men å andra sidan skulle mina barn ha så oändlig nytta av att tidigt börja med aktier. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har kört Månadens aktie sen oktober 2014 så då var Ebba 10 och sonen 14 (han vill vara anonym). Tror nog man kan börja lite smått även i lägre åldrar men gärna under lättsamma former.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. min pojke är 20, jag förvaltar hans portfölj, bolagen han har Nortwest, Omega, Gladstone investment, J& J Saltängen, Skanska, Nordea,Nibe, Kinnevik, Husqvarna, Investor,Nobina,Astra,Axfood, Fagerhult,Kitron, Marine Harvst och Genova pref

  sportcarl1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som en spännande High Yield-portfölj!

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Scatec är lite kul eftersom jag stött på dem när jag läser om Sydafrika. Norrmännen bygger Sydafrikas största solpark: http://www.engineeringnews.co.za/print-version/construction-on-the-largest-solar-field-in-s-africa-to-start-in-2017-2016-07-29

  SvaraRadera
  Svar
  1. Afrika och sol låter som en bra kombo för en solkraftanläggning.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Hej Har du tittat på Baywa ett tyskt konglomerat som både sysslar med olja och diesel mm och sol vind och geotermisk energi? Företaget sysslar med mycket annat bland annat jordbruk och spannmål. Representerat även i Sverige där man sysslar med vindkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baywa har jag inte hört talas om. Olja och diesel låter så där men kan vara värt att kolla upp bolaget oavsett.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 7. Äger själv en mindre post i Scatec, kommer troligtvis kliva på Fortum när jag ser vad de tänkt göra med sin utdelningspolicy.

  När det gäller vind har jag en post i Pattern energy(PEGI) i USA, lite av en chansaktie för min del, men det är en s.k. Yieldco som har hög DA. De bygger och driver vindparker med säte i Kalifornien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortum har jag själv sen länge men visst funderar man över utdelningen framöver.

   PEGI får jag kolla in, tack för kommentar och tips!

   Radera
 8. Nästa aktieslag kommer bli förnybar energi för mina barn. Dottern (snart 13) är intresserad vareje månad, sonen var intresserad till att börja med, men inte längre, tar det dottern satsar på ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra, vi får hoppas att sonen hittar tillbaka till ett intresse längre fram.

   Tack för kommentar!

   Radera