2025-02-19

Utdelande Covered Call ETF:er - flipp eller flopp?


Utmanaren Montrose slog idag till med en ny spännande ETF som snart kommer att gå att handla courtagefritt och i SEK via nämnda nätmäklare.

Det som är extra intressant är månadsutdelningen på preliminärt 0,5%, det vill säga nära 6% direktavkastning. Utdelningarna kommer enligt uppgift från utdelningar och premier från ställda Covered Calls. Underliggande index är MSCI World som jag förstår det, således en global indexfond. Avgiften är på 0,44%.

Jag köpte en liknande sådan ETF augusti 2017, fast inriktad mot indexet NASDAQ 100. Numera heter den Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF (QYLD) och den är sen några år handelsstoppad för vanliga privata investerare som jag. Hur har då den gått sen köpet?

Varje andel kostade då 194,4 kr och värdet per idag är 201,9 kr, dvs en värdeökning på 4% över dessa 7,5 år. Att den ligger på plus beror på att dollarn är nästan 32% dyrare än augusti 2017. Preliminärt ingen höjdare således med en rejäl negativ kursutveckling i underliggande valuta.

Men utdelningarna då? Jo 141,8 kr i skattefria utdelningar per andel har betalats ut totalt över perioden vilket adderar 73% i avkastning. Totalt sett så blir det då 77% totalavkastning vilket ger en CAGR på 7,9% över 7,5 år. Inte så tokigt, eller?

Hur har då underliggande index gått under samma period, dvs NASDAQ 100? Om jag jämför med Invesco EQQQ NASDAQ-100 ETF (EQQQ) så ser det ut så här:


Som synes är det helt olika djur sett till kursutveckling. Då jag inte räknat med återinvestering av utdelningar i fallet QYLD så har jag valt EQQQ som också delar ut innehavens utdelningar. Skillnaden blir då i huvudsak strategin med Covered Call.

Totalavkastning exklusive utdelningar och valutarörelse för EQQQ blir hela 324,3% och CAGR landar då på 21,2%! Skulle jag räkna in valutarörelsen så lär det bli en del extra procentenheter i CAGR dessutom. Skillnaden på över 13-procentenheter per år är ändå anmärkningsvärd!

Analys och slutsats


Indexet NASDAQ 100 har varit i bull-trend och gått som ett skållat troll sett över hela perioden trots rejäla hack i kurvan i form av pandemier och annat elände. Strategin med Covered Call blir då uppenbarligen ingen höjdare vid sådana förutsättningar allt annat lika.

Med facit i hand så hade det varit bättre att investera i EQQQ och skalat av löpande utöver att behålla utdelningarna om behov av kontinuerligt kassaflöde från investeringen finns.

Jag landar i att ETF:er med Covered Call-strategier möjligen fungerar ok i kortare tidsperioder eller om underliggande index har en mer jämn och lagom stor värdeutveckling på uppsidan. Premierna för den typen av innehav blir nog dock lägre skulle jag gissa på.

När och för vem tror du att ETF:er med Covered Call-strategi passar?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Montrose, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, z2036

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

  1. Bra att du tar upp dena ETF, jag tänkte själv skriva några rader då jag är försiktigt skeptisk.

    Den stora nackdelen med denna typ av fond är att du säljer bort en del av uppsidan men är med på hela nedsidan. Som ersättning för att sälja bort uppsidan får du en löpande utdelning på av fonden uppskattad options avkastning på 4% per år. (Övriga 2%enheter är normal utdelning fonden får in)

    Om du har en jämn utveckling av underliggande index ser detta aptitligt ut. Men eftersom börsen har en tendens att röra sig ryckigt, och efter en större rörelse åt ena hållet kommer ofta/ibland även en större rörelse åt motsatt håll. Även om indexet då över tid i snitt rörts sig ”lagom” så har du missat uppgången men följt med ner. Indexet kan alltså på årsbasis stigit, men fonden kan ha backat. Dessutom tenderar de största rörelserna ske under begränsad tid medan röra sig mindre övrig tid. Är man då inte med på dessa kortare uppgångar samtidigt som samtliga nedgångar bokförs så tror jag resultatet inte blir så bra över längre tider.

    Vid en slagit börs som vi har nu är jag skeptisk till denna fondstrategi, men kommer att följa den för att se hur den går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delar din analys, om indexet rör sig kraftigt uppåt så blir det dyrt att inte hänga med.

      Tycker man att börsen/index är övervärderat/borde gå ned så kanske ett bear-instrument är bättre men även den typen av instrument är jag tveksam till.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Dessa ETF:er passar väldigt bra när man är ekonomiskt fri och kapitalet är tillräckligt stort och man kan leva väldigt gott på utdelningar som är 5-6%.Jag är mer intresserad av vad jag får i utdelningar varje månad och varje år än vilket värde mina innehav har på daglig basis då jag ändå aldrig kommer att behöva sälja något av innehaven.Givetvis så kompletterar jag dessa utdelande ETF:er med enskilda aktier som delar ut 12-15% för att få en fin årlig avkastning från utdelningar till en låg risk.Jag använder mig även av en viss belåning för att få en fin hävstång i mina portföljer där utdelningarna sakta men säkert betalar av belåningen varje månad tills jag blir 65 år då jag enbart kommer att leva på utdelningar livet ut när pensionsförsäkringar är helt utbetalda.Det är väldigt lätt med facit i hand att veta hur man skulle ha gjort i det förflutna, men jag föredrar olika utdelande värdepapper då det inte spelar någon roll om jag får ytterligare en eller flera miljoner i avkastning utöver utdelningar då de utdelningarna som jag får nu redan täcker mina utgifter flera gånger om.Jag lever gott och har inget behov av att öka mina utgifter nu när jag är 58 år och pensionär.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår bekvämligheten i månadsutdelningar (jag har själv varit inne på det spåret innan) men minst lika bekvämt är att regelbundet sälja 0,5% av dina fondandelar per månad tycker jag. Har du en fondförsäkring så motsvarar det drygt 15 års utbetalning och försäkringsbolaget sköter allt automatiskt. Om dina fonder avkastar bättre än så kan du förlänga tiden alternativt att du får mer utbetalt.

      Allt annat lika så får du totalt sett mer i handen med fondlösningen jämfört med en utdelande ETF Covered Call med stor sannolikhet, speciellt över tid.

      Tack för din input och kommentar!

      Radera
  3. Denna fond verkar vara uppbyggd enligt principen syntetisk replikering. Dvs den äger inga aktier utan har swappar och liknande instrument som de ställer ut köpoptioner mot. Det är säkert inga problem med det.... förrän det blir ett jätteproblem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar fysiska underliggande innehav men känner inte till något fall där syntetisk replikering har varit ett praktiskt problem oavsett. Extra motpartsrisk blir det väl men sannolikt hanterbart i de flesta fall.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Just den utdelande fonden som du skriver om kräver en återinvestering för att över huvud taget vara värd att äga. Den kommer sakta men säkert att erodera sig själv om du använder utdelningarna till annat. Finns vettigare fonder som JEQP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då faller väl konceptet lite om det ska återinvesteras? JEQP hade inte så mycket historik vad jag kan se, vad skiljer den ETF:en från Global X:s?

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. QYLD writes at the money options against 100% of the portfolio which sacrifices any growth for a higher premium. They also have a higher expense ratio and is passively managed.
      JEPQ writes out of the money options against ~80% of the portfolio which still give you some upside on growth and is an actively managed fund with less expense ratio.

      So when the market goes down, QYLD has a very difficult time recovering because they sacrificed their growth. JEPQ will get some of that growth back when the underling index grows but will not do near as well as the underlying index.

      Radera
  5. Bra inlägg men du missar att ta med de bästa ETF:erna som inte gröper ut värdet över tid. Finns många nu. Tickers JEQP,JGPI,WINC,JEIP osv. Man måste "stockpicka" de bästa ETF:erna även här. MVH David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng, QYLD kanske är sämst i klassen. Men oavsett så är jag tveksam till konceptet för ett volatilt index över tid, hur klarade de ETF:er du nämner pandemispiken?

      Tack för kommentar!

      Radera