2014-12-17

Har du tjänstepension?

Jag skrev en kort post om den perfekta tjänstepensionen i somras.

Här blir en kort uppföljning för att bringa lite klarhet i ett ständigt aktuell fråga: Har du tjänstepension?Min korta redogörelse nedan avser mestadels spardelen i en pensionslösning. Oftast finns det även andra försäkringar som ingår i exempelvis ett kollektivavtal som är värda en del.

Om man har tjänstepension via sin anställning eller inte har stor påverkan på ens totala pension när det väl är dags för den dagen.

Har din arbetsplats kollektivavtal?

  • Grattis, då har du tjänstepension och sannolikt bra rabatter på fonder. Utöver detta ingår kollektiva lösningar så som andra försäkringar och rabatter. Generellt är detta oftast den bästa lösningen totalt sett. 
    • 4,5% av lönen som pensionsavsättning är standard för de flesta i de nyare lösningarna

Saknar din arbetsplats kollektivavtal men har ett tjänstepensionsavtal?

  • Grattis, då har du sannolikt chans att välja lite friare bland olika försäkringsbolag. Om du är en aktiv sparare så är Avanza/Nordnet svårslagna på avgifter och placeringsmöjligheter. Om din arbetsgivare har motsvarande lösningar eller bättre än de kollektivavtalade då kan du jobba vidare som vanligt, annars bör du försöka förhandla fram det du saknar. 
    • Se upp med dyra mäklarlösningar, välj det som är bäst för dig

Saknar din arbetsplats kollektivavtal samt tjänstepensionsavtal?

  • Grattis, då borde du ha ett lönepåslag på minst x kronor beroende på lön och kan välja en helt olåst sparform hos valfri leverantör som pensionssparande. Denna lösning är dyrare för arbetsgivaren då det är lägre arbetsgivaravgift på pensionsavsättningar än på lön vilket du skulle kunna påpeka vid löneförhandling. Vidare borde du ha påslag som täcker in lite extra försäkringar för långtidssjukdom m.m. 
    • Grundlön på 20 000 ger normalt 900 brutto varav 630 netto efter skatt vid pension i tjänstepension i månaden så för att kunna spara motsvarande i en olåst lösning, exempelvis ISK/KF så bör du få bruttopåslag på minst ca 1100 -> 1100 * 30% ger 770 i sparande exklusive något högre schablonskatt. Räkna själv via min Avancerade kalkylator. En positiv effekt är att den statliga pensionen ökar då inkomsten blir högre (upp till ca 38000 i månadslön iaf).

Saknar din arbetsplats kollektivavtal, tjänstepensionsavtal samt att du har inget extra lönepåslag?

  • Du bör snarast söka annan arbetsgivare såvida detta inte är ett extraknäck eller en kortare anställning.

Lycka till!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar