2020-12-13

In the name of the Growth and the Holy Ghost?

År 2020 börjar närma sig sitt slut och i skrivande stund så har aktiemarknaden bjudit på fin kursutveckling för de flesta av oss som har haft övervikt av tillväxtaktier under merparten av året.

2020 har varit ett märkligt år på många sätt, inte minst på börsen. En stark inledning följdes av den brantaste nedgången någonsin för att sedan återhämta sig till nya rekordnivåer.

Ett intressant fenomen är att det har lönat sig att vara "tvåa på bollen" i form av att haka på pandemi-vinnare i ett senare skede vilket jag gjorde i viss utsträckning från april och framåt.

Pandemivinnarna (disruptiva tillväxtbolag) har gått som tåget till och med skrivande stund men ett och annat "spöke" har dykt upp på vägen under namnet sektorrotation. Hur ska man tänka kring det?

"Sektorrotations-spöket" i portföljen Global Future

In the name of the Growth and the Holy Ghost?


Aktiekurserna för tillväxtbolag har drivits av tillväxt och uppvärdering. Tillväxtutsikterna för 2021 är relativt goda för mina tillväxtbolag men jag tänker att jämförelsesiffrorna kommer att bli tuffa och det går inte att utesluta att marknaden tycker att värderingsmultiplarna ska justeras nedåt en del.

Utöver det så gissar jag att sektorrotationsspöket dyker upp fler gånger vilket kommer att ge lite hack i kurvan. Är det då läge att allokera om mot värdebolag? Jag är inte speciellt sugen på det då jag inte tycker värderingarna för värdebolag generellt är på fyndnivåer givet tillväxt- och framtidsutsikter på längre sikt. Det är möjligt att värdebolag har mer att ge värderingsmässigt men det är ingen strategi som passar mig.

Jag tror fortsatt på kvalitetsbolag som har goda utsikter för tillväxt över lång tid framåt. Eventuell nedvärdering kommer att göra ont men jag kommer i huvudsak att agera utifrån bolagets Business Ztrength och värdering enligt min modell för köp- och sälj.


Jag har accepterat det faktum att mina strategier är till viss del aktiva och inte av karaktären "buy and hold". Med det sagt ska jag försöka undvika onödiga transaktioner då dessa medför kostnader och ambitionen är att vara långsiktig i varje case givet god bibehållen Business Ztrength. 

Vid min kommande årssammanställning så kommer det bli intressant att se vad min förvaltningskostnad kommer att landa på och jag gissar att den kommer att bli rekordhög. En stor del kommer att vara kostnader för valutaväxling och jag ska försöka beräkna om det finns andra aktörer (exempelvis Pareto) som kan erbjuda bättre villkor för min förvaltningsstil.

Hur tänker du inför 2021? Kommer du att ändra något i din strategi?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Nordnet 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

  1. Tillväxtaktier kommer vara bättre än värdeaktier, ända tills de inte är det. Nån dag kommer det besvikelser i rapporterna, då bolagen som har väldigt mycket förväntningar på sig inte klarar att uppfylla dom. Då blir de nedvärderade till lägre multiplar och då kommer det svänga, dock kan även värdeaktier få en liten sättning initialt. Jag är säker på att du klarar att parera det då du är snabbfotad och uppdaterad. Lika säker på att jag inte klarar att parera det, så jag har en kombination av mestadels utdelning och värde, och något mindre del tillväxt.

    /Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. En uppenbar risk med högt värderade tillväxtbolag är när "Buisiness Ztrength" avtar och då blir det ofta en dubbelsmäll i form av nedvärdering och minskad tillväxt. I min modell blir det då sälj men det blir ofta trångt i callen så att en tvåsiffrig nedgång får man nog räkna med oavsett.

      Din strategi låter sansad och givet att dina bolag är i "vettiga" branscher så får du sannolikt bra riskjusterad avkastning över tid även om jag tror det blir svårt att uppnå en CAGR på 15 % som är min målsättning.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Tillåter mig att ha risk i form av belåning, och har hög risk i min tillväxtdel bl.a många av bolagen du har. Har väldigt många aktier för att ha mindre bolagsrisk. Ligger nog nära 15% avkastning de senaste 5 åren även om jag fick en väldigt kraftig nedgång av pandemin som jag inte har tagit igen än.

      /Jonas

      Radera