2020-12-18

Årskrönika 2020

Julafton närmar sig för detta märkliga år 2020 men innan dess så är det dags för den sjunde upplagan av

Årskrönika 2020

Detta inlägg handlar om årets utmärkelser i olika aktieorienterade kategorier och baseras enväldigt på mina högst subjektiva och personliga åsikter.

Årets aktie

Denna kategori handlar numera om min bästa aktie för året men hade jag haft en bredare syn så tror jag Tesla hade vunnit, helt galen utveckling 2020!

Mitt bästa case i skrivande stund för 2020 köpte jag en initial post i så sent som i mitten av april och jag har sedan dess fyllt på en del.


Årets vinnare är Sea, som har bjudit på en rejäl tillväxt under året såväl som en rejäl uppvärdering av marknaden.

Tidigare års vinnare
2019 Fortknox
2018 Swedencare
2017 Activision Blizzard
2016 Boston Pizza
2015 Fingerprint

Årets podd

Jag fortsätter att lyssna en hel del på poddar även i något mindre omfattning än tidigare, sannolikt delvis beroende på utebliven restid till och från jobbet pga av jag jobbat hemifrån i huvudsak sen i mars.

Obligatoriska poddar för min del är tidigare års vinnare som Placera och MarketMakers såväl som klassikern Börspodden. Men sen finns det även ett gäng andra som Fill or Kill, Börssnack och Pareto med flera som jag selektivt väljer ut avsnitt beroende på gäst bland annat. Även amerikanska poddar som Invest Like The Best och Motley Fool Industry Focus tycker jag är bra om ämnet/gästen är intressant.

Årets vinnare är en proffsigt producerat podd som under året har bjudit på några avsnitt som är riktiga guldkorn, nämligen Affärsvärlden magasin med Helene Rothstein. Jag gillar formatet med lite mera djup och fokus samt med en intressant gäst i centrum. Hur många är vi inte som äntligen förstod caset i Embracer efter det legendariska avsnittet med Lars Wingefors?

Tidigare års vinnare
2019 Placerapodden
2018 Market Makers
2017 Kvalitetsaktiepodden
2016 Prata Pengar
2015 Kapitalet (hette Fondpodden på den tiden)
2014 Sparpodden

Årets kommentator

Trenden med minskad dialog via bloggen till förmån för Twitter fortsätter enligt min bedömning men glädjande nog för min del så är det några tappra som fortfarande tar sig tidmed att skriva bra kommentarer till mina blogginlägg.

Sådant resulterar förstås i en utmärkelse och i år går den till Daniel Dinef som kommenterade mitt kanske mest omfattande inlägg för i år om nystarten i portföljen Global Future.

Tidigare års vinnare
2019 Jacke77
2018 Utlandsutdelaren
2017 Investera-pengar
2016 Lars

Årets inspiratör

Året har varit full av inspirationskällor som exempelvis gänget bakom #uppesittarkväll såväl som Kalqyl. Utanför Sveriges formella gränser har vi Brian Feroldi som bjuder på mycket inspiration och visdom, främst via Twitter.

En person som inspirerat många och över lång tid blir årets vinnare. Personen ifråga delade bland annat en graf som delvis fick mig att förstå tillväxtinvesteringens förtjänster och att omsättningstillväxt är en av de viktigaste egenskaperna hos ett bolag.

Årets vinnare är således Jonas "Investeraren.se" Bernhardsson. Du kan ta del av Jonas kloka tankar via blogg, twitter såväl som via hans böcker.

Tidigare års vinnare
2019 Ara Mustafa
2018 Elin Agorelius
2017 Anna Svahn

Årets twittrare

Jag tycker att #finanstwitter på Twitter är mycket inspirerande såväl som underhållande och det finns något för de flesta investerare oavsett om man gillar utdelningar, trading eller tillväxtaktier.

Årets vinnare gjorde en efterlängtad comeback på Twitter i år och har bjudit på några riktigt bra trådar om case såväl som olika investeringstema utöver bra pitchar i min favoritpodd MarketMakers.

Årets vinnare är Fabian Franzén.

Tidigare års vinnare
2019 Professor Kalkyl
2018 Erik Hansén
2017 Alexander Eliasson
2016 Adnan Chian

Årets bloggare

Twitter i all ära men jag gillar fortfarande bloggformatet bäst då inlägg blir något mer bestående och lättillgängliga tycker jag.

Jag är svag för aktiebloggare som bjuder på olika case och tankar kring dessa men årets vinnare är mer inriktad mot de stora penseldragen och tycker jag ger en bra bild om "väderutsikterna" framåt för marknadsklimatet.

Personen har bloggat sen många år tillbaka men det var först i år som jag upptäckte den via fina inhopp i podden Börssnack, årets bloggare är Jonas Dahlqvist med bloggen Kort sikt.

Tidigare års vinnare
2019 Cristofer "Sofokles" Andersson
2018 Gustavs aktieblogg
2017 Långsiktig Investering
2016 Framtidsinvesteringen
2015 Gottodix
2014 George "4020" Bol

---

Mitt (blogg)år börjar närma sig sig slutet och det återstår för mig att reflektera över året i ett kommande inlägg i mellandagarna och sedan blir det förstås ett inlägg om mitt årsresultat på andra sidan årsskiftet.

Jag vill tacka er läsare för i år för fin feedback och visat intresse i allmänhet och jag siktar på att fortsätta bjuda på mina tankar kring investeringar även framåt och hoppas att det uppskattas, ha en riktigt

God Jul!

Vem/vilka/vad har inspirerat dig i år?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036, Pixabay
 
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Tackar för en bra och intressant blogg!

  SvaraRadera
 2. Du är grym Stefan.
  Jag har blivit inspirerad av dig och tackar alla verktyg du delat med dig. Har en mål att bygga upp en portfölj med utdelningar varje dag.
  https://pengarprogram.blogspot.com/p/utdelningar-aktier.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du kanske vet så har jag övergett mina utdelningsstrategier till förmån för tillväxt men visst är det kul när det plingar till i mobilen ofta :-)

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 3. Grymt där med Tesla, gratulerar. Du har inte funderat på att ha en 50/50-fördelning värde/tillväxt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr äger jag inte Tesla, tyckte värderingen var galen redan för ett år sen...

   Jag tror att tillväxt kommer att slå värde på sikt även om det kommer att svänga mer än 50/50. Om räntan skulle återgå till högre nivåer så får jag nog tänka om men mitt huvudscenario är att lågräntan kommer att bestå i många år.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Min förebild är du, följer o inspireras av dina internationella investeringar.
  Senaste köpen är c3ai och Square.
  Är nybörjare på Degiro, köpte Li Ning där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att inspirera!

   Lycka till med investeringarna och tack för kommenterar! :-)

   Radera