2020-12-27

Retro- /introspective 2020

Det redan nu historiska året 2020 lider mot sitt slut och jag tänkte reflektera över det gångna året utifrån mitt perspektiv.


Pandemin har förstås dominerat året och påverkat världen såväl som vardagen på många sätt. Jag tänker inte recensera Sveriges hantering av corona men kan konstatera att sjukvården på våra äldreboende förefaller ha förbättringspotential i vårt land.

Jag har jobbat hemifrån sen i mars med några enstaka löpturer till och från kontoret mellan första och andra virusvågen. Distansarbetet har fungerat mycket väl och vi har kunnat vägleda konsumenter i samma utsträckning som förut utöver att vi har hunnit med att skapa en ny webbplats.

Inom familjen så är det stora att dottern börjat läsa natur på gymnasiet och sonen flyttat hemifrån då han hade turen att få ett förstahandskontrakt för en hyresrätt. Vi har passat på att skola in vår pudel Freya på hunddagis så att hon slipper vara ensam hemma post corona. Min fru som jobbar inom omsorg har fått slita hårt och blev till slut sjuk i covid-19 men fick ett lindrigt förlopp som tur var.

Medialt så har jag både i min yrkesroll såväl som aktienörd medverkat i några radio- och poddavsnitt som du hittar på min Om-sida i bakvänd kronologisk ordning.

En föreläsning fick jag till under året när jag besökte Aktiespararna i Uppsala i oktober och den finns att beskåda på Youtube om så önskas.

Mitt börsår har varit omtumlande men ser ut att landa relativt väl i skrivande stund, återkommer förstås med separat årsrapport efter årets sista handelsdag.

Värt att nämna är nog att jag övergav mina utdelningsstrategier för att helt fokusera på tillväxtinvestering vilket har gynnat mitt resultat i det korta perspektivet i alla fall.

Mina mest lästa blogginlägg för i år handlade just om tillväxtinvestering i någon form och dessa tre toppar genren:
Andra inlägg med många sidvisningar var Börskrasch - hot eller möjlighet? och Buy Quality - Cry Once?.

Beroende på bolag så förefaller mina inlägg om olika case vara uppskattade, kanske för att de är "lagom" långa när det gäller innehåll och djup?

Man kan ju hoppas att 2021 blir något mer normalt men det hänger nog på vaccinens effektivitet och att en stor del av befolkningen får den så tidigt som möjligt och sedan tar sina doser. Själv kommer jag nog att vaccinera mig så snart som möjligt och då helst med Modernas variant som förefaller vara effektivast.

Hur jag ser på börsåret 2021 återkommer jag till i min årsrapport. 

Så tack för detta år alla läsare, följare, lyssnare och tittare, hoppas som sagt att 2021 blir mindre galet på alla sätt, ha ett riktigt


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

21 kommentarer:

 1. Glädjande att din bättre hälft fick ett milt sjukdomsförlopp!

  Jag har missat detta med att du övergivit din utdelningsstrategi. Ännu ett tecken på ett minst sagt besynnerligt år.

  Jag ber att få tillönska god fortsättning under högtiderna.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besynnerligt var ordet, tack för kommentar!

   Radera
 2. Gott Nytt År på dig med. Det var faktiskt du som fick mig att titta på Castle Biosciences under året. Kan bli bra det där bolaget kanske.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra, tror att Castle kan få ett fint 2021 post corona, tack för kommentar!

   Radera
 3. Gott Nytt År! Ja det är inte lätt att kämpa på med utdelningsaktier i denna motvind som värdepapper har haft senaste året. Det märks på REITs, BDCs, Energi, Telecom med flera som alla ligger långt efter de tillväxttyngda indexen. Förnyelsebart och allt med elbilar har verkligen rullat på. Jaja, vi får hoppas på lite sektorrotation som det så fint heter nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske blir det revansch 2021, kanske inte.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Gott nytt år och tusen tack för givande och läsvärda inlägg!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fin bok, ser fram emot uppföljaren - tack för kommentar!

   Radera
 5. Tack för dina pedagogiska inlägg .
  Dina tre olika portföljer, är de olika stora i värde?
  Tänker på om du har olika risknivåer i de olika portföljerna.
  Jag läste om ztrength, är de med högst ztrength, som zoom de som du då tänker är allra värdefullast, eller med högst framtida potential?
  Jag läser ju på själv och analyserar, samtdigt som jag tar rygg på dina inköp. Har även sneglat på Zevenberg och Ark, o ser att deras innehav har en del gemensamt med dina.
  Sist, Israel, handlar du då via Degiro?

  Tack för din hjälpsamhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina portföljer skiljer sig lite i storlek, Global Quality utgör ca 40 % och den andra 30 % vardera.

   Hög Ztrength ger god potential kommande år i alla fall men utöver det får man försöka allokera efter långsiktig potential också.

   Mina Israeliska bolag handla via USA-börsen.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 6. Hej Stefan. Tack för läsvärda inlägg! Har genom en kompis som flyttat hit från Australien fått nys om Nya Zeelands Fortnox (Xero) och undrar vilken mäklare du handlar den via?
  Önskar god fortsättning och gott börsår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äger Xero via Degiro/Frankfurt.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
  2. Öppnade ett konto precis. Är lägre courtage anledningen till att du valde att köpa den i EUR istället för AUD?

   Radera
  3. Ja och att den handlas dagtid.

   Radera
  4. Tack för svar! Önskar att Avanza bara kunde sänka kostnaden för handel med utländska aktier så hade jag sluppit ha flera mäklare. T.ex 100 Prosus á 89 euro kostar ~36kr hos Degiro (baserat på kurs 10,079 som Avanza erbjuder) men ~230kr (22,25) Euro hos Avanza givet kurs på 10,079. Å andra sidan innebär det mer admin att upprätthålla mitt kalkylark.
   Tack

   Radera
  5. Jag vill ha bästa pris i första hand då jag gärna sammanställer via ark istället. En stor fördel med Degiro är den lägre växlingsavgiften med.

   Radera
  6. Har också ark dock inte kommit igång med sammanställning för utveckling. Finner inget smidigt sätt att sammanställa utvecklingen så att jag kan få fram totalavkastningen. Har Avanza med aktier och fonder, sedan SAVR, sedan FondAB direkt och nu även Degiro. Blir att ta fram kontoutdrag/portföljrapporter för var och en för respektive år och sedan mata in saldo vid 1/1 och 31/12 och jämföra. Belåningen (som är separata konton hos Avanza) lär väl göra det än mer krångligt.
   Är utvecklare så har länge tänkt att skapa "Mitt sparande" likt "Min pension" och få en översikt samt skapa ark likt de du utvecklat med tema, poäng med mera.

   Radera
  7. Jag har ett ark per depå/mäklare och sedan ett där allt sammanställs automatiskt via referenser till de andra arken - funkar fint när allt väl är uppsatt

   Radera
  8. Skulle du kunna dela de arken? Inte de med faktiskta uppgifter men upplägget så kan jag skamlöst kopiera, i alla fall hämta inspiration. Vill att ark 2.0 ska erbjuda
   * Instättningar/uttag (per månad, kanske senare institut/sparkonto)
   * Årsavkastning
   * Hur mycket utdelningar jag erhållit
   Det bör vara tillräckligt för 2.0 att stilla siffernörden inom mig.

   Radera
  9. Jag ska se om jag kan göra en publik mall som du och andra kan utgå ifrån - återkommer!

   Radera
  10. Tack! Vet inte om du ser min mail i egenskap av site-ägare. Om ja kan du skicka en blänkare där, annars kollar jag här med jämna, eller ojämna, mellanrum.

   Radera