2020-03-01

Börskrasch - hot eller möjlighet?

Med tanke på den dramatiska inledningen på börsåret så tänkte jag att det vore värdefullt att summera mina aktiestrategier såväl som tankar kring det hela så här långt.


Börskrasch - hot eller möjlighet?

Under veckan som gått så har världens börser haft en dyster värdeutveckling och det är nog många som våndats när de kikat på portföljutvecklingen.

Personligen så har jag känt mig relativt lugn men jag har inte kunnat låta bli att följa min värdeutveckling löpande och för min belånade portfölj så har detta varit nödvändigt då jag har fått amortera ned nettoskulden för att inte få högre ränta (smidigt att man kan swisha insättningar numera).

Nedgången ter sig dramatisk i sin hastighet men med tanke på att vi var på ATH förra veckan och värderingsmultiplarna var i överkant mestadels, så låg nog en "korrigering" i luften. Effekten av coronaviruset är svår att veta men att det kommer påverka negativt i det kortare perspektivet är nu högst sannolikt då vi sett vinstvarningar från giganterna Apple, Microsoft och MasterCard.

Då jag normalt sett är mer än fullinvesterad så har jag inte haft "torrt krut" att köpa för men jag har passat på att allokera om något.

I portföljen Global Dividend DEBE 1.2xL så sålde jag STG och istället ökade jag i hälsosektorn då jag plockade in Novo Nordisk och Gilead Sciences.

Novo Nordisk plockade jag även in i Global Future tillsammans med tyska "SaaS"-bolaget Atoss Software. Cyber Security-bolagen Cyan och F-Secure fick lämna istället.

Atoss tog jag även in i Global Dividend Growth i samband med att jag minskade i Mips och LVMH. Atoss är nog att betrakta som ett offensivt innehav med hög värdering men gissar att de kan tuffa på oavsett och förhoppningsvis växa fint framåt. En liten skvätt Medistim avslutade jag veckan med då den fanns växelpengar i kassan.


Totalt sett så är min Global Multi Strategy-5 % för året från att ha legat på nästan +10 % förra veckan, det går fort i Hockey! Tillväxtportföljen Global Future håller nollan med +0,2 % men efter dystra PMI-siffror från Kina sent i fredags så gissar jag att det blir mer stryk nästa vecka.

Gissningsvis blir det en volatil period de kommande månaderna nu där eventuella stimulanser och tecken på att smittspridningen är under kontroll kommer att ge studsar uppåt. Fortsatta negativa händelser kommer förstås att tynga och kanske kommer passiva flöden att förstärka rörelserna.


Jag kommer att utvärdera mina bolag löpande som vanligt och om möjligt kanske vikta upp hälsosektorn något, främst på konsumentsektorns bekostnad i så fall.

I min jakt på nya case inom Hälsa så hade jag turen att plocka in Regeneron ($REGN) innan bolaget uppvärderades, sannolikt till följd av att en konkurrent fick dra tillbaka ett läkemedel som jag förstått det. Innehavet har gett viss stöd till portföljen iaf och är kanske det enda som gått plus senaste veckan.

Hur göra framåt?
Hur man ska agera vid nedgångar som denna beror förstås på en mängd faktorer men om du inte tror att dina bolag påverkas annat än på kort sikt så tycker jag inte det finns anledning till att sälja i panik så länge du sover gott om natten och inte behöver ditt kapital i närtid.

Skulle det visa sig att ett bolag inte hanterar situationen på ett vettigt sätt så finns det anledning att se över innehavet och om det finns bättre alternativ (som vanligt). I situationer av ekonomisk stress så känns det skönt att i huvudsak ha bolag med starka balansräkningar då dessa sannolikt har större valmöjligheter/överlevnadsförmåga än högt skuldsatta bolag. Förvisso så lär räntan hålla sig på fortsatt på låga nivåer men om ett bolag tappar kreditvärdighet så kan det ske otäcka saker.

Hur agerar du i börsoro som denna? Sover du gott om natten?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Photo by Ussama Azam on Unsplash, z2036
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

33 kommentarer:

 1. Hej Stefan.
  Sover ganska lugnt. Ändrar ingetting på min långsiktiga strategin. Automatisk månadssparande 100% LF Global indexnära. Följer global index upp/ned med automatisk månadssparande exakt efter skolboken. Varför skulle jag ändra något som har fungerat i 100år? Varför skulle jag vara smartare om jag skulle avvika i från historisk avkastning? Kvittar om du har egna aktier, indexfonder, aktiva fonder är viktigast av allt inte hoppa in/ut börsen för att ha största chansen att lyckas. Det kallas för sparande på börsen. Allt annat är ett spel om du ska tajma börsen likt trav, tipset, triss lotter, casino, poker! Lycka till Stefan.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tajma är svårt tycker jag så jag låter bli det. Det kan nog bli sämre innan det vänder men när det vänder vill man vara med.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Jacke77,

   Så svaret är att bara spara i en global indexfond. Tänk om vi går in i en fas som den amerikanska marknaden gjorde 1972-74. Kurserna kollapsade. McDonalds handlades till p/e tal 80 1972. Åtta år senare kunde man köpa McDonalds till p/e tal 8. Skall man då bara luta sig tillbaka och säga det gör inget jag följer bara index. Det kan bli en mycket lång väntan. När Japan kollapsade 1990 blev investerarna sittande med sina aktier i descenier i en marknad som det inte hände något på. Lycka till. Av döma av dina inlägg tror jag du kommer att behöva det.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Det är sådant som ingen vet. Mina inlägg är enligt skolbokan och som jag följer själv. Jag sparar månadsvis och på 20-25 årssikt. Ddt finns inget tryggaste sparform inom aktier än global index fond. Det är bredaste vi har. Om global index kollapsar och Usa index kommer det knappast se bättre ut med dina aktier som du sparar i. Undrar hur folk kan folk bli irriterade på en global indexfond? Vad är det fel med det? Är du säker att du kan göra det bättre själv? Alla sparar på sitt sätt. Här kan du läsa lite fakta småspararguiden.se
   Lycka till med sparandet Lars.
   Mvh. Jacke77

   Radera
  4. @Lars

   Det finns perioder när index har utvecklats svagt över en längre period helt klart men jag gissar nog att globalt index kommer att prestera relativt väl kommande 10 år men vi får se. Skulle kronan vakna till liv så blir det motvind då globalfonder har endast 1 % SEK.

   Tack för kommentar!

   @Jacke77
   Att spara regelbundet gör att det borde bli bra över tiden och jag tror nog att globalt index kan prestera relativt väl även om jag hellre satsar på enskilda aktier och andra vikter avseende regioner och sektorer.

   Tack för kommentar!

   Radera
  5. Helt rätt Stefan. Få jag följer börsen och är lite aktiv själv för att kanske lyckas höja avkastning lite långsiktigt jämfört med global index. Just nu känns det tryggast i globalindex. Under föregående år har jag även haft tillväxtm index och Spiltan aktiefond investement och Amf aktiefond småbolag. Jag viktar om bland olika index och tror själv på småbolag och Sveriges investementbolag men just nu är valet global indexfond då jag vill vara 100% investerad i aktie index långsiktigt.
   Mvh. Jacke77

   Radera
 2. Sover som en stock! Jag har varit med om ganska många börskriser nu och brukar kunna ta det med jämnmod. Jag har ingen belåning heller vilket naturligtvis hjälper nattsömnen. Utvärdera och omallokera kan nog vara klokt. Jag hanterar det genom att plocka upp riktigt stora och/eller tråkiga bolag såsom 3M och amerikanska vattenleverantörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är liten sugen på 3M men frågan är om har vänt skutan än? Amerikansk vatten låter stabilt helt klart.

   Tack för kommentar och att du delar med dig!

   Radera
 3. Kloka tankar och ord. För egen del så är det nog min ppm och tjänstepension som ligger närmast till hands för omallokering i första hand. Jag har haft en del i fonden Amundi Funds Volatility World A och den har levererat precis som avsett, så nu följer jag vollan framöver.
  Mvh http://nvestera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis en sådan typ av fond som våra politruker nu anser inte behövs i PPM, då allt tydligen ska indexeras i ett fåtal megaststora fonder. Lika för alla. Trist.

   Radera
  2. 500st ppm fonder. Hittar du ingen som du kan bli rik på? Det borde räcka!
   Mvh. Jacke77

   Radera
  3. Jo men de ska ju ned till ett fåtal enligt utredning. Dessutom ska de försvåra administrativt. Ett sätt att tvinga in folk i statligt alternativ på sikt.

   Radera
  4. Den statliga alternativet ap7 såfa är bästa som finns. Global indexfond med belöning 0.11% i avg och då den är statlig har den skatte lättnad med 0.25% i avg. Det betyder att den fonden är helt gratis i avg då du för en premie på den med 0.14% varje år. Vet alla om det? Troligtvis inte. Var kan du hitta en sådan global fond som inte kostar något i avg? Lycka till.
   Mvh. Jacke77

   Radera
  5. @Investeraren
   Håller med om att det är trist om utbudet i PPM blir sämre.

   Tack för feedback och kommentarer!

   @Jacke77

   Såfa är en grym globalfond som jag gillar då de använder hävstång från och till. Dessutom betalar fonden ingen källskatt vilket också är en fördel.

   Tack för kommentarer!

   Radera
  6. Visst AP7 är bra, men i nedgång kommer hävstång göra att kunderna får smaka på nedgång rejält.

   Radera
  7. Så är det men över tid så tror jag den kommer att överprestera tack vare belåningen, vi får se helt enkelt.

   Radera
 4. Klokt och balanserat. Man får kika på hur enskilda bolag kan gå, och om man riskerar stora smällar (LVHM?) så kan det vara bra att vikta om. Tänker också i form av att vara relativt fullinvesterad hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att LVMH kan klara sig relativt väl men här spekulerar jag nog att kommande rapporter inte kommer att vara muntra. Kommer att vikta upp igen om jag har fel.

   Tack för feedback!

   Radera
 5. Nu som annars så måste man fråga sig, varför äger jag bolaget?
  Förhoppningsvis är svaret något annat än, "jag hoppas kunna sälja aktierna dyrt".
  Om inte detta ändrat din tro på deras framtid. Ja då behövs väl ingen panik?
  Man bör äga bolag av fler anledningar än enbart finansiella.

  Jag fortsätter som förr. Handlar för det som är över buffertmålet varje månad. Och hoppas på att vissa bolag värderas ned så det blir ok att köpa dem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så! Kommer bolagets tillväxtutsikter på sikt att påverkas? Om svaret lutar åt nej så behåll eller öka.

   Tack för dina kloka tankar!

   Radera
 6. Jag köper. Främst sådant som jag förra fredagen tyckte var för dyrt och gav för låg initial direktavkastning. Så...definitivt går det fort i hockey. Men det är inga fullvärdespositioner utan endast startpositioner. Min förhoppning är att MSFT & Gänget ska komma ner ytterligare i kurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MSFT på dessa nivåer är väldigt attraktiv IMO, rimligen så kommer deras business momentum ta fart igen när viruset (förhoppningsvis) har härjat färdigt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Hej.
  De här investerings råd följer jag och följt det långt innan jag började läsa den här bloggen småspararguiden.se

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.smaspararguiden.se/blogg/darfor-ska-du-ha-indexfonder/&ved=2ahUKEwj029epovnnAhXlpIsKHVvqBUEQFjAAegQIBxAC&usg=AOvVaw2m3F_u5U27RFMyevERVFDr&cshid=1583065468788
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha fonder med låga avgifter är en stor fördel även om jag inte är jätteförtjust i MSCI World-baserade fonder. Jag gillar MSCI ACWI mera då den har större andel tillväxtmarknader.

   Tack för kommentar!

   Radera
 8. Har som tur är varit på skidresa i Sverige och inte känt så mycket oro varken för börsen eller Corona. Tänker nu däremot öka i flera innehav, bl a i Decisive efter att precis ha läst Gustavs blogg... I natt lär jag dessutom sova extra gott på nattåget från Åre.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med skidresa, tack för kommentar!

   Radera
 9. Hej Stefan!
  Jag är inte så orolig. Ändrar inget i mitt sparande eller min portfölj.
  Gör samma saker som i en uppgång.

  Hoppas jag fortsätter så även vid en krasch.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter mycket klokt, tack för kommentar!

   Radera
 10. Jag är rätt luttrad och ser börsnedgångar som möjligheter. Främst för att jag alltid läser på när börsen är stängd och har en tydlig bild av vad jag tycker företagen är värda. Handlas de plötsligt billigare utan att jag kan se hur de skulle påverkas av skälet till nedgången är det ett tillfälle att öka.

  Nytt för den här gången för min del är att jag hade oturen att ha hög belåning just när börsnedgången kom eftersom jag är i ett skede där jag väntar på ett par återbetalningar. Det gör det lite nervösare än jag är van vid så sålde av ett par surdegar och köpte bättre aktier för det kapitalet för att ha en viss säkerhetsmarginal ifall börsen skulle gå ned ytterligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Belåning kan vara stressande när det blir branta fall men för att det ska bli margin call i mitt fall så krävs det ett rejält fall. Jag försöker navigera efter bra låneränta men skulle det bli en enstaka dag med högre så är det hanterbart.

   Tack för kommentar!

   Radera
 11. Hej Stefan!
  Tack för fint inlägg.
  Så här långt känns det lugnt. Nerverna kommer säkert när insatt kapital ligger rejält minus. I pengar och procentuell nedgång är det ganska långt dit, men i tid har jag förstått att det kan gå raskt. Slog bottenrekord med 6 % nedgång på en dag senaste veckan.
  Inga tankar på att sälja något. Köper lite USA-, Sverige- och Europafonder.
  Avvaktar köp av enskilda aktier. Vill gärna handla med rabatt :)

  Hälsingar
  Arne
  SvaraRadera
  Svar
  1. 6 % är svettigt, då blir man nöjd med ”bara” 3 % sen :-)

   Tack för att du delar med dig!

   Radera