2020-03-15

Historisk vecka - möjlighet till lärdomar?

Att denna veckan lär gå till historien i många avseenden är nog sannolikt med tanke på episka börsfall och corona-virusets accelerande framfart i västvärlden.

Det är för tidigt att dra några större slutsatser då vi inte vet hur det kommer att sluta ännu men för att senare kunna dra några vettiga lärdomar så kan det vara värdefullt med lite tankar och reflektioner om veckan som gått, så håll till godo med mina:

Historisk vecka - möjlighet till lärdomar?


Hur har det känts?
Detta är något jag reflekterat över varje dag denna vecka och jag tycker nog att mina känslor varit ganska neutrala kring mina portföljers negativa värdeutveckling även om de förstås tagit emot mycket stryk.
Grafen ovan indikerar hur det gått men då portföljerna är utspridda numera så är den inte exakt, ska man vara petnoga så ligger jag -13,7 % YTD enligt mina egna beräkningar. En klen tröst är att mina globalfonder ligger på -17,6 % men då sattes nog kurserna innan slutrallyt i fredags. Minst dåliga portfölj är "som vanligt" Global Future-10,6 %.

När det gäller virusets utveckling så har det känns jobbigt då en del personer i min närhet ingår i riskgrupper och tyvärr lär smittspridningen fortsätta och bli omfattande gissar jag. Hoppas jag har fel.

Hur har jag agerat?
Jag har amorterat extra på min belåning så att räntan har stannat kvar på den lägsta nivån. Avståndet till tvångsförsäljning har varit god oavsett men jag har gärna en extra stor marginal, speciellt när det är så volatilt.

Jag har minskat lite i bolag som jag tror kommer att drabbas lite extra av en svagare ekonomi kommande år som LVMH och Invesco. Neste och Darling Ingredients har fått lämna helt efter kort tid.

Hur tänker jag framåt?
Min magkänsla är att det kommer bli sämre innan det blir bättre så jag har inte återinvesterat ännu så för en gångs skull har jag en liten kassa på några procentenheter. Om jag har fel i min magkänsla och vi har träffat botten redan så är det positivt oavsett tänker jag.

Merparten av bolagen i mina portföljer har starka balansräkningar och jag tror det blir än viktigare framåt både för överlevnad och möjligheter till förvärv.

Via Twitter fick jag upp ögonen på denna artikel skriven av ingen mindre än Warren Buffet 2008 under finanskrisen. Efter att ha läst den så stärktes även min syn om att äga bra bolag på längre sikt är det som ger bäst chans till real värdeutveckling och speciellt med hänsyn till dagens ränteläge.

Vem vet om nästa vecka blir värre än denna men jag känner mig nöjd med mina portföljer och dess strategier som jag tror fungerar på lång sikt.

Vilka lärdomar jag kan tillgodogöra mig av veckan är för tidigt att säga men jag tror det är bra att ha noterat ovanstående tankar medans minnet är färskt och historia har skrivits.

Vad är dina reflektioner om denna vecka?


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

 1. Blivit en hel del amortering här också - försökt hitta en god balans mellan att amortera såpass mycket att risken är hanterbar och samtidigt inte missa läget att öka. Vet att jag har både utdelningar och andra extrautbetalningar utöver lönen på väg in så därför känns det som en rimlig balansgång. Glad att jag ändå hade räknat noga på min marginal för att klara ett extremscenario som detta och efter senaste insättningarna är det ändå marginal för en tvåsiffrig nedgång till kommande veckorna.

  En reflektion är att det går så mycket fortare nuförtiden. Tror både robothandeln och snabbare tillgång till aktiehandel online/i appar skyndar på raset. Det gör det läskigare när vi åker ned men gör förhoppningsvis också att vi bottnar tidigare. Min utgångspunkt är ändå att vi puttrar på bit för bit nedåt tills det har lugnat sig och tecken på vändning kommer, bättre att ta ut det värsta i förskott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske bättre med snabb smärt än en långsam och utdragen? :-)

   Tack för dina reflektioner!

   Radera
 2. Nu skiljs agnarna från vetet. Grunden läggs för de kommande 10 åren av bullmarket. När detta är överblåst kommer vi ha flera nya som legat kvar och investerat. Många av dessa kommer bli miljonärer och rika. Sen har vi andra där vissa har bränt sig för livet och andra som lyckas pricka botten. Oavsett vad måste man vara med och investera för att ta del av kommande post Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror och hoppas att du har rätt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Tack för tipset om artikeln, intressant läsning. Förgyllde min Söndag litegranna.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade artikeln och ha en fortsatt fin söndag!

   Radera
 4. Tack för bra artikel. Det blir en "reset" i marknaden. Det av fundamentalt värde kommer tillbaka medan det felprisatta stannar i dyngan, i sann kapitalistisk anda. Mer än någonsin viktigt att förstå affärsmodeller och att det är en business man verkligen äger. Man kan också se det som en möjlighet att förbättra kvaliten på det man äger då saker kommer upp till ljuset aka W.Buffet " när tidvattnet ...simmar naken".

  angående belåning Stefan så verkar du ha bra koll. Vad anser du vara en relativt bra nivå i balenserad portfölj som inte löper risk för att tvångssäljas? Ligger själv nu kring knappt 10% och vet inte om jag kan steppa upp den kanske 5% enheter till?

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag siktar på att ligga belånad runt 17 % över tiden men i dagsläget har jag dragit ner till ca 12,5 %. Svårt att säga vilken nivå som är vettig, en viktig del är vilket belåningsvärde som dina innehav har. Dessutom får man nog räkna med att nätmäklarna kanske sänker belåningsgraden och då blir marginalen sämre förstås.

   Tack för kommentar och reflektioner!

   Radera
 5. Effekterna av detta virus på ekonomin kommer ha stora effekter, nu gäller det för alla månadssparande investerare att fortsätta månadssparandet och gärna boosta det lite extra. Problemet är om man fortfarande kommer ha ett jobb som betalar en lön att faktiskt spara ifrån. Det är en av få orosmoln jag har, verkligen inte hur portföljen presterar. Det är framtida insättningar som är avgörande för min portföljutveckling eftersom den inte är så stor än i förhållande till månadssparandet :)

  This too shall pass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng, finns förstås andra saker att oroa sig över än börsutvecklingen förstås.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Hej.
  Själv har jag inte lärt mig något nytt som jag inte visste innan. Börsen kan falla 20-40-60% vid oroligheter. Det som händer är att man blir mindre rik just då. Långsikigt bruker det bli riktigt bra med automatisk månadssparande. Om jag hade kristalkulan hade jag aggerat annorlunda. Köpt på båtten och sålt på toppen. Då jag är inte beroende av börsens avkastning kortsiktigt och månadsutgifter känner jag mig riktigt lugn. Att få panik på börsen brukar resultera att majoriteten säljer billigt och köper dyrt. Som sagt ändrar inget på det som sköts automatisk och som har fungerat historisk senaste 100 år. Varför skulle det inte funka i nästkommande 20-25 år? Det kommer finnas liv på jorden även när Corona virus/panik är över samt allt annat kortsiktigt brus runt omkring oss. Lycka till med hälsan. Allt annat kommer det ordna sig.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis kommer börsen fortsätta leverera på sikt, annars har vi nu nog andra värre problem att hantera.

   Tack för dina reflektioner!

   Radera
 7. Hej Stefan
  Hvad tænker du på betalingsfirmaer (ma, v, wdi) kan de ikke komme en grum tid i møde. Har selv beholdt.

  Hvad med US hvis de kommer til at ligne Wuhan og Norditalien. (USD)

  Hilsen Peter

  Også tak for dine ord :)

  SvaraRadera
 8. I princip alla bolag kommer nog att påverkas negativt på något sätt men de bolag du nämner kanske klarar sig relativt bättre via näthandel kan man tänka sig?

  Frågor angående viruset har jag ingen aning om med det ser inte ljust ut är min magkänsla.

  Tack för feedback och kommentar!

  SvaraRadera